Társadalmi egyeztetés (BudaPart)

Meghirdetett javaslat
Eredmény
Meghirdetett javaslat címeTársadalmi egyeztetés (BudaPart)
Közzététel időpontja2020.02.04. 15:41
Véleményezés kezdete2020.02.04
Véleményezés vége2020.02.19

Társadalmi egyeztetés
a BudaPart térségét érintő közlekedés bővítéséről

A BudaPart projekt részeként több száz lakást és számos irodai létesítményt adnak át. A környéken jelenleg is nagy kapacitású, sűrű követésű, kedvező városi kapcsolatokat biztosító járatok közlekednek: a tavaly júliustól Kelenföld vasútállomásig közlekedő 1-es villamos, illetve a Budafoki úton a közvetlen belvárosi kapcsolatot biztosító 133E autóbuszjárat. A BKK a XI. kerületi önkormányzattal és a BudaPart projekt ingatlanfejlesztőjével több alkalommal egyeztetett a térség közlekedési kapcsolatainak fejlesztési lehetőségeiről. Ennek első lépéseként 2019 szeptemberétől a 154-es autóbusz meghosszabbított útvonalon a BudaPartig közlekedik, ezzel biztosítja az új városnegyed összeköttetését az M4-es metróval és a kerület központjával. Az újabb ingatlanok átadásával felmerülő utazási igények jobb kiszolgálása érdekében a BKK felülvizsgálta a környék közlekedését, és a fejlesztési terület belvárosi kapcsolatát az alábbiak szerint tervezi megerősíteni.

A BudaPart térségének közlekedésfejlesztése

BudaPart közvetlen belvárosi kapcsolatának megerősítése érdekében 107E jelzéssel új gyorsjárat indul a Bosnyák tér és a BudaPart között a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon át:

  • Az új járat a Rákóczi út felől a Műegyetem rakparton keresztül éri el a Dombóvári utatahonnan körjárati jelleggel a Budafoki úton keresztül közlekedik a belváros felé.
  • A 107E gyorsjárat a Bosnyák tér és a Szent Gellért tér között a 133E járat megállóiban áll meg, ezáltal érinti a Rákóczi úton a pesti belváros forgalmas csomópontjait (Keleti pályaudvar, Blaha Lujza tér, Astoria, Ferenciek tere, Március 15. tér). A Szent Gellért teret elhagyva az új budai nyomvonalon megáll a Petőfi híd, budai hídfőnél, majd az Infoparkot kiszolgáló jelenlegi megállókban, a Dombóvári úton a BudaPartnál, valamint a Budafoki úti megállókban.
  • Az új járat munkanapokon csúcsidőben közlekedik majd, üzemideje és követési időköze a későbbiekben – a kihasználtsága alapján – rugalmasan alakítható.

A fejlesztés eredményeként a BudaPart projekt részeként folyamatosan átadott több száz lakás és számos irodai létesítmény kerületközponti és M4-es metrókapcsolatán kívül a közvetlen belvárosi kapcsolata is megerősödik. Az új 107E gyorsjárat segíti továbbá a Thököly út nagy utasforgalmú gyorsjáratait is.

A fejlesztés bevezetésének ütemezését, a belvárosi 107E járat elindítását a BKK időben az ingatlanfejlesztés előrehaladásához, ezen belül is az irodai létesítmények átadásához hangolja. Az új járat elindulásának pontos időpontjáról a BKK a későbbiekben tájékoztatja az utasokat.

A BudaPart térségét érintő közlekedés bővítése