Társadalmi egyeztetés az M3-as metró felújítása utáni közlekedési hálózatról: Dél-Pest

Meghirdetett javaslat
Eredmény
Meghirdetett javaslat címeTársadalmi egyeztetés az M3-as metró felújítása utáni közlekedési hálózatról: Dél-Pest
Közzététel időpontja2022.12.22. 14:42
Véleményezés kezdete2022.12.22
Véleményezés vége2023.01.08

Előzmények

2019 áprilisában – az M3-as metróvonal Kőbánya-Kispest–Nagyvárad tér szakaszának lezárásával – a BKK átalakította a dél-pesti buszhálózatot: 223M jelzéssel új, tehermentesítő-zónázó jellegű autóbuszjáratot indított a Boráros tér és a Szentlőrinci úti lakótelep között, miközben a 23E buszjárat útvonalát a Pesterzsébeti lakótelepig rövidítette a lakótelep vonzóbb kiszolgálása érdekében. A 223M autóbuszjárat a 23-as buszjárattal párhuzamosan gyorsjáratként közlekedik az Ady Endre térig, innen a 123A busszal azonos útvonalon halad.

A 182A és a 254M járatot a BKK 2019 áprilisában indította el, ezeket a térségben közlekedők a bevezetésük óta nagyfokú elégedettséggel veszik igénybe. Emellett 2019 óta a 217E buszjárat nemcsak a reggeli, hanem a délutáni időszakban is közlekedik.

 

Hogyan állítottuk össze a javaslatunkat

A BKK tovább javítaná Dél-Pest és térsége utazási lehetőségeit, javaslatunkat a rendelkezésre álló forgalmi adatok szerinti utazási igények alapján, az alábbi indokok figyelembevételével állítottuk össze:

 • A 223M autóbusz 2019 áprilisi indulása óta nagy népszerűségnek örvend a térségben utazók között, mivel a Szentlőrinci úti lakótelep a járatnak köszönhetően közvetlen belvárosi és nagykörúti villamoskapcsolatot kapott.
 • A 23E autóbusz 2019 áprilisában bevezetett új útvonalát a térségben közlekedők megkedvelték, hiszen a pesterzsébeti lakótelep lakói számára egésznapos kapcsolatot biztosít a nagykörúti villamosokkal és a belvárossal.
 • A jelenlegi 199-es jelzésű autóbuszon kevesen utaznak, a vonal átalakítása indokolt.
 • A kerületi önkormányzatnál többen jelezték igényüket a Kőbánya-Kispest és a Szent Lőrinc-telep közötti közvetlen kapcsolat megteremtésére.

 

A BKK által javasolt változások

A BKK a XIX., XX. és XXIII. kerületen belüli és a városi kapcsolatok bővítése érdekében az alábbiak szerint fejlesztené Dél-Pest közösségi közlekedését:

 

23-as, 23E és 223M busz – Soroksár-Újtelep, Eperjes utcai lakótelep kapcsolata a Boráros térrel

 • A 23-as jelzés ezentúl a Keleti pályaudvartól a Jászai Mari térig közlekedő villamosjáratot jelölné, ezért a Boráros tértől Pesterzsébetig közlekedő buszjáratok 223-as számjelzést, a Boráros tértől hosszabb útvonalon, egészen Soroksárig, a Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedő buszjáratok 224-es számjelzést kapnának.
 • A Boráros tértől induló 23, 23E, 223M autóbusz  számjelzései az alábbiak szerint módosulnának:
  • a 23-as busz a jövőben 223-as jelzéssel,
  • a 23E busz 223E jelzéssel,
  • a 223M busz pedig224E jelzéssel közlekedne.
 • Az új járatszámozási rendszer logikája, hogy a 23-as végződésű járatok Pesterzsébetig, a 24-es végződésű járatok Soroksárig közlekednének.
koppints a képre a nagyításért

 

 

 • A 223M autóbusz a továbbiakban 224E számjelzéssel közlekedne. A járat útvonala, üzemideje a jelenlegi 223M-ével egyezne meg. A követési idő a metró átadásához kapcsolódóan változna: a reggeli csúcsidőszakban 7-8, a délutáni csúcsidőszakban 10 percenként indulnának autóbuszok.
 • Az 224E mellett megjelenne csúcsidőszakon kívül, hétköznapokon napközben és este, valamint a hétvégi időszakokban az új 224-es jelzésű autóbusz is. A 224-es buszjárat a Boráros tér és a Szentlőrinci úti lakótelep között közlekedne a 224E járattal azonos útvonalon, érintve a mai 23-as és 223M járat által érintett valamennyi megállóhelyet. Hétköznap napközben 15, a munkanap esti és a hétvégi időszakban 10 percenként indulnának az autóbuszok.
 • A reggeli és a délutáni csúcsidőszakban a mai 23-as busz 223-as jelzéssel közlekedne hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakokban, változatlan útvonalon. Az autóbuszok a reggeli időszakban 7-8, a délutáni időszakban 10 perceként közlekednének.
 • A 23E járat 223E jelzéssel változatlan útvonalon és megállóhelyeken megállva közlekedne a jövőben.
 • A reggeli és a délutáni csúcsidőszakban a 223E, a 223-as és a 224E, hétköznap napközben a csúcsidőszakok között, valamint munkanap este és hétvégén a 224-es és a 223E autóbusz összehangolt menetrend szerint közlekedne.

 

a XX. és XXIII. kerületi hálózati változások áttekintő térképen
a térkép koppintás után nagyobb méretben megtekinthető

 

199-es busz – a Hofherr Albert utca és a Vas Gereben utca térségének közlekedése

 • A mai 199-es jelzésű autóbusz szerepét az új, 68B jelzésű autóbusz váltaná fel. A 68B a 68-ashoz hasonlóan Kispest, Vas Gereben utca és Akadémiaújtelep, 525. tér között közlekedne, a kispesti szakaszon eltérő útvonalvezetéssel:
  • Akadémiaújtelep, 525. tér és a Templom tér között a mai 68-as járat útvonalával megegyezően közlekedne.
  • A Templom tér és a Vas Gereben utcai végállomás között az Ady Endre út–Vas Gereben utca–Zalaegerszeg utca–Vas Gereben utca útvonalon érné el a végállomást.
  • Akadémiaújtelep irányába a Vas Gereben utca–Nádasdy utca–Hofherr Albert utca–Ady Endre út útvonalon közlekednének az autóbuszok a Templom térig, ahonnan a 68-as busz útvonalán haladnának tovább a XVII. kerület irányába.
 • Az új útvonalon közlekedő autóbuszok kedvezőbb eljutási lehetőséget biztosítanának az Újhegyi lakótelep, Kőbánya-Kertváros, a Kispesti piac valamint Kőbánya-Kispest irányába, átszállási lehetőséget nyújtva a metróra és a vasútra, valamint más, az Örs vezér tere felé közlekedő járatokra. Az új 68B járat nemcsak hétköznap, hanem hétvégén is kiszolgálja a területet, így az bővebb időszakban válik elérhetővé közösségi közlekedéssel.
 • Az új 68B járat minden második 68-as járat módosításával jön létre, így a 68-as busz Kossuth Lajos utcai szakaszán is változna a követési idő. Munkanapokon reggel 15, napközben 30, délután 20, a hétvégi időszakban 30 perceként közlekedne mind a 68-as, mind a 68B járat, így közös szakaszukon a követési idő nem változna.
 • A 199-es járat átalakításához kapcsolódóan a BKK a 194-es autóbusz követési rendjét módosítaná. A 194-194B autóbusz reggeli és délutáni csúcsidőszakban a jelenlegi  közös 10 perc helyett 8-9 perces követési idővel közlekedne.
 • A 68-as autóbusz új megállóhelyet kapnának a Nádasdy utcában: az Akadémiaújtelep felé a 194-es buszok Vas Gereben utca megállóhelyén is megállna.

 

a XIX. kerületi hálózati változások áttekintő térképen
a térkép koppintás után nagyobb méretben is megtekinthető

 

További változások

 • A Kőbánya-Kispest és a Gilice tér (Varjú utca) között jelenleg közlekedő 182A járat a továbbiakban is közlekedne, emellett a 182-es, a 184-es, a 282E és a 284E járat közlekedési rendje is változatlan maradna.
 • A 217E autóbusz a mai közlekedési rend szerint továbbra is mind a reggeli, mind a délutáni csúcsidőszakban közlekedne.
 • A 98E autóbusz a jövőben Kőbánya-Kispest felé megállna a Gyömrői úton található Csaba utca megállóhelyen is.
 • A 132E autóbusz a Havanna-lakótelep mellett a Szent Lőrinc-telepet is érintené a jövőben. Az autóbuszok a jelenlegi hurokútvonal (Baross utca–Margó Tivadar utca–Kinizsi Pál utca) helyett a Kinizsi Pál utca–Kele utca útvonalon, a 142E járatokhoz hasonlóan közlekedne a Cziffra György utcai körforgalomig. Az autóbuszok a Margó Tivadar utca helyett a Fiatalság utca, valamint a Szent Lőrinc-telep megállóhelyeket szolgálnák ki.
 • A 254M jelzésű autóbusz a jövőben 255E számjelzéssel közlekedne változatlan menetrend, útvonal és megállóhely-kiosztás szerint.

 

a XVIII. kerületi hálózati változások áttekintő térképe
a térkép koppintás után nagyobb méretben is megtekinthető

 

a dél-pesti hálózati változások áttekintő térképe
a térkép koppintás után nagyobb méretben is megtekinthető

 

A javasolt változások bevezetése

A változások bevezetésének tervezett időpontja – az M3-as metróvonal megnyitásához kapcsolódóan – : 2023 márciusa.

Kérjük, hogy segítsd a munkánkat a kérdőív kitöltésével. A beérkezett véleményeket, hozzászólásokat figyelembe vesszük a javaslat véglegesítésekor. A javaslattal kapcsolatban 2023. január 8-ig várjuk az észrevételeidet.