Társadalmi egyeztetés a Mester utca (Ferenc körút – Haller utca) felújításáról

Meghirdetett javaslat
Meghirdetett javaslat címeTársadalmi egyeztetés a Mester utca (Ferenc körút – Haller utca) felújításáról
Közzététel időpontja2021.03.26. 12:25
Véleményezés kezdete2021.03.26
Véleményezés vége2021.04.15
Lezárás dátuma2021.04.15

A lakosság bevonásával újulhat meg a IX. kerületi Mester utca Ferenc körút – Haller utca közötti szakasza. Vegyen részt Ön is a tervezésben!


A társadalmi egyeztetés célja


Ennek a társadalmi egyeztetésnek az a célja, hogy az érintett lakosság, továbbá a térség közvetlen környezetét rendszeresen használók véleményét megismerjük a terület élhetőbb átalakítása érdekében.


A felújítás előkészítése a BKK feladata. Számunkra és a Főváros vezetése számára kiemelten fontos, hogy a jelentősebb változások az érintett lakók, közlekedők és utasok bevonásával valósuljanak meg. 


A Mester utca járdáit a gyalogosok, teraszok és parkoló autók is igénybe veszik, az úttesten villamos, autó- és kerékpárforgalom osztozik az azt keresztező gyalogosokkal. 
Azonban a Mester utca kialakításának újragondolása nemcsak a közlekedés miatt kulcsfontosságú: a környéken iskolák, rendelő, éttermek és üzletek is találhatók, ezért is számítunk kiemelten a környéken lakók véleményére és tapasztalataira az élhető egyensúly megteremtésében.


Véleményét 2021.04.15-ig várjuk.


A vélemények összesítése, feldolgozása és értékelése után a társadalmi egyeztetés eredményét közzétesszük honlapunkon és felhasználjuk a felújítás előkészítéséhez szükséges tervek elkészítéséhez. A terveket azok kidolgozása után tesszük közzé honlapunkon. 


A felújítás célja


A Mester utca belső, Ferenc körút – Haller utca közötti szakasza adottságait tekintve hosszabb távú időtöltésre is alkalmas, kedvező klimatikus viszonyai miatt – szélnyomástól védett, árnyas, de mégis világos útszakasz – igen kedvelt része a IX. kerületnek. Közlekedés szempontjából meghatározó, hogy az 51 és 51A villamosok itt közlekednek, belső végállomásuk a körúti torkolatban található, de az utca a 4-es és 6-os (Nagykörúti) villamosok kocsiszíni útvonala is.


Az egyéni gépjárműforgalom szempontjából az utca hálózati szerepét érdemes felülvizsgálni, hogy az aktív és mikromobilitás (pl. gyaloglás, roller, kerékpár) prioritást kaphasson. Újra kell gondolni a terület parkolási rendjét is. Cél az utca jelenlegi karakterének további erősítése, a meglévő fasor előnyeinek kihasználása, zöldterületek további bővítése, fejlesztése. Cél továbbá a meglévő kereskedelmi és vendéglátói funkciók erősítése a helyi lakók igényeinek figyelembevételével, mindez a jelenleg elérhető aktív közlekedési felületek csökkentése nélkül.


A Budapesti Közlekedési Központ a lakossági észrevételek feldolgozásával terveket készíttet a lehetséges műszaki megoldásokról. A tervezési határ északnyugati végpontja a Ferenc körút, a délkeleti végpontja a Haller utcával alkotott csomópontja. A tervezési területhez tartoznak a Mester utcába betorkolló utcák csatlakozásai is.

A Mester utca komplex felújításának térképe


Egyéb információk


A szavazás 2020. 04. 15-én lezárul. 
Amennyiben kérdése van a társadalmi egyeztetéssel kapcsolatban, írjon nekünk a [email protected] e-mail címen.

Az űrlap kitöltésével és a BKK részére való megküldésével a Kitöltő elfogadja az adatkezelési tájékoztatónkban foglaltakat.

Letölthető dokumentumok(1)

A Mester utca felújításáról szóló Társadalmi Egyeztetés lezárásapdf663.59 kb2021.06.01. 12:52