Társadalmi egyeztetés a H7-es HÉV Szabadkikötő megállóhelyének kiszolgálásáról

Meghirdetett javaslat
Eredmény
Meghirdetett javaslat címeTársadalmi egyeztetés a H7-es HÉV Szabadkikötő megállóhelyének kiszolgálásáról
Közzététel időpontja2023.09.11. 16:01
Véleményezés kezdete2023.09.11
Véleményezés vége2023.09.25
Lezárás dátuma2023.11.10

A tervezett változások előzménye és indoka

A MÁV-HÉV Zrt. figyelemmel kíséri, illetve visszatérően ellenőrzi a HÉV-vonalak jellemző utasforgalmának alakulását. A H7-es HÉV Szabadkikötő megállóhelyének átlagos forgalma a vonal teljes forgalmából összességében csekélyebb részarányt képvisel, de az esti órákban a Boráros tér felé, szombat reggelenként Csepel felé egyes vonatokon akár a 25-50%-ot is elérheti a megállóhelyre irányuló forgalom. Szintén sokan utaznak a Szabadkikötő megállóig a reggeli csúcsidőben a Boráros tér felé: ilyenkor az utasok körülbelül 5-10%-a száll le ebben a megállóban, azonban HÉV-enként 4-500-an a belsőbb megállók felé utaznak.
A Szabadkikötő környezetében az elmúlt években egy nagy forgalmú rendezvényhelyszín és új munkahelyek is létesültek, ezek közösségi közlekedéssel történő kiszolgálásában a HÉV kulcsfontosságú szerepet játszik.

 

Ismerd meg részletesen a tervezett változásokat

A Szabadkikötő kiszolgálásával kapcsolatban két javaslat merült fel:

  • Valamennyi vonat megáll a Szabadkikötőnél, kivéve hétköznap reggel 6:40 és 7:40 között, amikor a Boráros tér felé csak minden második járat szolgálja ki a megállót. Ez azt jelenti, hogy Csepel központja felől a Szabadkikötő ebben az időszakban 13-14 percenként érhető el. A javaslat előnye, hogy csúcsidőben gyorsabb menetidőt biztosít Csepel központja és a Boráros tér között; hátránya, hogy a Szabadkikötőhöz utazók csak minden második vonattal közelíthetik meg a megállóhelyet ebben az időszakban. 
  • A jövőben minden HÉV megáll a Szabadkikötőnél. A javaslat előnye, hogy a Szabadkikötő  kiszolgálása folyamatossá válik; hátránya, hogy a csúcsidőben utazók túlnyomó többsége számára 1 perccel növekszik a menetidő.

 

koppint az ábrára a nagyításért

 

Számít a véleményed, mondd el, mit gondolsz a tervezett változásokról!

A javaslatokkal kapcsolatban 2023. szeptember 25-éig várjuk az észrevételeket, véleményeket az alábbi kérdőív kitöltésével. A beérkezett javaslatokat figyelembe vesszük a forgalmi rend véglegesítésekor, az eredményeket pedig egy összefoglalóban ismertetjük a kérdőív lezárása után.