Társadalmi egyeztetés a 33-as és 133E autóbusz közlekedéséről, valamint Nagytétény-Diósd vasútállomás kiszolgálásáról

Meghirdetett javaslat
Eredmény
Meghirdetett javaslat címeTársadalmi egyeztetés a 33-as és 133E autóbusz közlekedéséről, valamint Nagytétény-Diósd vasútállomás kiszolgálásáról
Közzététel időpontja2022.11.28. 16:03
Véleményezés kezdete2022.12.02
Véleményezés vége2022.12.16

A BKK javaslatának célja

A BKK szeretné javítani Nagytétény-Diósd vasútállomás elérhetőségét, valamint célja az utasforgalomhoz igazodó hálózat kialakítása, ezért módosításokat tervez a 33-as buszcsalád járatainak közlekedésében.

 

Előzmények

Nagytétény-Diósd vasútállomás jelenleg a 13-as, a 113-as és a 113A autóbusszal érhető el az Angeli utcában található megállóhely felől. A buszjáratok és a vonatok közötti átszállás jelenleg nincs összehangolva. A Nagytétényi úton közlekedő buszok közül a 33-as kihasználtsága egyre alacsonyabb az M4-es metró elindulása és a 133E járat fejlesztése miatt, míg a 133E a közvetlen belvárosi kapcsolata miatt több utast szállít.

 

A tervezett változások

 

33-as autóbusz

A BKK javaslata szerint a 33-as busz Nagytétény, ipartelep helyett Nagytétény-Diósd vasútállomásig közlekedne a Nagytétényi út–Angeli utca–Rakodó utca útvonalon. A vasútállomás mellett új buszvégállomást alakítottak ki, a buszjárat itt fordulna vissza. A Savoya Park jobb elérhetősége érdekében a járat mindkét irányban a Savoya Park érintésével közlekedne. A vonalon szólóbuszok közlekednének a hét minden napján, változatlan követési idő mellett.

A 33-as busz Nagytétény központi részei felől közvetlen vasúti kapcsolatot, valamint az Angeli utca déli szakasza felől közvetlen kerületközponti és belvárosi kapcsolatot biztosítana a javaslatnak köszönhetően. Az Angeli utca déli szakaszán így a korábbinál sűrűbben válna elérhetővé a közösségi közlekedés.

A Budafoki úton utazók kiszolgálására munkanapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 33A jelzéssel új betétjárat indulna a Móricz Zsigmond körtér és a Galvani utca között. Az új betétjárat a 33-as busz legforgalmasabb szakaszán biztosítja a kényelmes utazást és átveszi a jelenlegi, rövidebb útvonalú rásegítő járatok szerepét is.

 

 

13-as és 113-as autóbusz

A 13-as és a 113-as busz a BKK javaslata szerint a Diósd és Angeli utca/Nagytétényi út közötti szakaszonmindkét irányban betérne Nagytétény-Diósd vasútállomáshoz, így Diósd és a Nagytétényi út felől biztosítva a vasútállomás közvetlen elérését. A járatok Budatétény vasútállomás (Campona) és Angeli utca/Nagytétényi út közötti szakaszon ugyanakkor nem érintenék közvetlenül a vasútállomást, hanem a jelenlegi közlekedési rend szerint, az Angeli utcán egyenesen haladnának végig. A 13-as és a 113-as busz tehát  a Minta utca–Bartók Béla út–Barackos út–Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út–Angeli utca–Nagytétény-Diósd vasútállomás–Angeli utca–Diósd útvonalon közlekedne. A járatok követési ideje és üzemideje nem változna, menetrendje azonban a vasúti hangolás miatt módosulna.

 

113A autóbusz

A BKK javaslata szerint a 113A jelzésű autóbusz útvonala lerövidülne: a buszok az Angeli utca/Nagytétényi út helyett csak Nagytétény-Diósd vasútállomásig közlekednének. A Nagytétény-Diósd vasútállomás és az Angeli utca/Nagytétényi út között az egész nap lényegesen sűrűbben közlekedő 33-as busszal és a Nagytétény-Diósd vasútállomáshoz betérő 13-as és 113-as járattal lehet utazni.

 

133E autóbusz

A BKK javaslata szerint a 133E buszjárat meghosszabbított útvonalon, Újpalota felől Nagytétény, Erdélyi utca helyett – a 33-as busz útvonalán – egészen Nagytétény, ipartelepig közlekedne.

 

 

Várjuk az észrevételeidet

A javaslattal kapcsolatban 2022. december 16-ig várjuk az észrevételedet, véleményedet az alábbi űrlapon.

A változások bevezetésének tervezett időpontja: 2023 tavasza.