Az 1-es villamosvonal meghosszabbításához kapcsolódó XI. kerületi közlekedési változásokról

Meghirdetett javaslat
Meghirdetett javaslat címeAz 1-es villamosvonal meghosszabbításához kapcsolódó XI. kerületi közlekedési változásokról
Közzététel időpontja2019.05.13. 16:21
Véleményezés kezdete2019.05.13
Véleményezés vége2019.05.27

A BKK megvizsgálta az Andor utca és az épülő BudaPart fejlesztési terület térségében közlekedő járatok fejlesztési lehetőségeit az új lakó- és irodanegyedek közvetlen kerületközponti és metrókapcsolatának javítása érdekében, összhangban az 1-es villamosvonal fejlesztésével.

A térség közlekedésének fejlesztésére vonatkozó javaslat az alábbiakban olvasható:

 • Az 1-es villamos hosszabb útvonalon, Bécsi út/Vörösvári úttól egészen Kelenföld vasútállomásig közlekedik, kiváltva a jelenlegi 103-as buszt.
 • 203-as jelzéssel új buszjárat indul az Andor utca és a Szerémi út kiszolgálására Kelenföld vasútállomás és a Móricz Zsigmond körtér között az Andor utcán, a Szerémi úton és a Budafoki úton keresztül.
 • A 153-as és a 154-es járat összevontan, 153-as jelzéssel közlekedik a Gazdagréti tértől a Nagyszőlős utcán át egészen az Infoparkig, körjáratként a BudaPart térségét is érintve.
 • A 251-es járat mindennap közlekedik, hétköznap egész nap eléri Kelenföld vasútállomást és betér Kelenvölgybe, biztosítva a Kelenvölgy és Őrmező közötti közvetlen kapcsolatot.

Előzmények

 • Kelenföld térsége közlekedési szempontból folyamatosan fejlődik: az M4-es metró átadása és a Fehérvári út megújulása mellett az 1-es villamos útvonalát is meghosszabbítják, valamint jelentős ingatlanberuházások zajlanak.
 • Budapest második legforgalmasabb villamosjárata az elmúlt évek alatt szintén folyamatosan fejlődött: 2014 novemberére a pálya felújítása és megállóhelyek akadálymentesítése történt meg, 2015 márciusára pedig a villamosjárat útvonala a Rákóczi hídon át egészen az Etele út/Fehérvári út csomópontig hosszabbodott meg.
 • A Főváros egyik legjelentősebb közlekedésfejlesztési beruházásaként valósul meg az 1-es villamosvonal meghosszabbítása az Etele úton egészen Kelenföld vasútállomásig. Az Európai Unió támogatásával létrejövő, 2017 novemberében kezdődött vonalhosszabbítással az 1-es villamos vonala három új megállóval bővül, és kapcsolatot létesít a dunántúli vonatokkal és buszjáratokkal is.
 • Kelenföld több helyszínén is jelentős ingatlanfejlesztési projektek indultak az utóbbi időben, amelyek a területek jelentős átalakítása mellett forgalomvonzó hatást is kifejtenek majd.
  • A Szerémi út vonzáskörzetében az Andor utca és a Hengermalom út között számos új lakóingatlan épül, ezért a térség közlekedésének fejlesztése időszerűvé vált.
  • Az Infopark térségében megkezdődött a több száz lakás és számos irodai létesítmény építését jelentő BudaPart projekt. Az ingatlanok átadásával a térségben megjelenő új célforgalom kiszolgálása érdekében a BKK a szolgáltatást tovább tervezi bővíteni.
 • A BKK a kerületi önkormányzattal és a BudaPart térségének ingatlanfejlesztőjével több ízben egyeztetett a kerületi közlekedési kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről.

Tervezett változások térségenként

Az 1-es villamosvonal meghosszabbításához kapcsolódó tervezett közlekedési változások térképe

1-es villamos

 • Az 1-es villamos vonala Dél-Budán az Etele úton három megállóval bővül, a Bikás park M és a Bártfai utca megállót érintve egészen Kelenföld vasútállomásig, az Etele téri oldalig közlekedik, és környezetbarát módon kiváltja a jelenlegi 103-as buszt.
 • Az 1,7 km hosszú új szakaszon várhatóan 2019 júliusában indul meg a villamosközlekedés, amely által Budapest egyik leghosszabb villamosvonala még több utasnak nyújt az eddiginél is hatékonyabb eljutási lehetőséget.
 • Kelenföld és Dél-, illetve Kelet-Pest között újabb átszállásmentes, gyors, kötöttpályás kapcsolat jön létre, kiváltva a jelenlegi autóbuszos átszállást.
 • A fejlesztés eredményeként Kelenföld vasútállomás intermodális csomópontban futnak majd össze az 1-es villamossal
  • a Dél- és Nyugat-Magyarország felől érkező vonatok,
  • a déli és nyugati elővárosi autóbuszjáratok,
  • az M4-es metró szerelvényei,
  • és a budai fonódó villamoshálózat Bartók Béla úti járatai,
  • továbbá a P+R parkolót használók is könnyedén elérhetik az új villamostengelyt.
 • A meghosszabbított villamosjárat nemcsak a kelenföldi térség közlekedőit segíti, hanem az új, vonzó átszállási kapcsolat révén a teljes nyugati és déli elővárosi térségből indulóknak is rendkívüli előnyöket jelent.
 • Várhatóan 2019 folyamán újabb 26 db modern, alacsonypadlós, légkondicionált CAF villamos érkezik Budapestre, melyek közül a meglévő 12 db mellett további 5 db 56 méteres nagy befogadóképességű szerelvény az 1-es vonalon fog közlekedni, növelve az akadálymentes járművek részarányát.

Az Andor utca és a Szerémi út térségének közlekedése

 • Az 1-es villamosvonal meghosszabbításához igazodva 203-as jelzéssel új buszjárat indul Kelenföld vasútállomástól az Andor utcán, a Szerémi úton és a Budafoki úton át a Móricz Zsigmond körtérig. Az új járat az Andor utca keleti szakaszának, a Galvani utcának és a Szerémi út Galvani utca és Hengermalom út közötti szakaszának kiszolgálása mellett közvetlen metró- és kerületközponti kapcsolatot biztosít az Andor utca térségében, valamint a Szerémi úti új lakóépületek környezetében.
 • A 153-as busz módosított útvonalon, Kelenföld vasútállomás és Újbuda-központ között a Nagyszőlős utca felé közlekedik, így nem érinti Kelenvölgy és az Andor utca térségét.
 • Az új 203-as buszjárat Kelenföld vasútállomástól (az Etele téri oldalról) a Than Károly utca – Andor utca – Galvani utca – Szerémi út – Hengermalom út – Budafoki út útvonalon keresztül eléri Újbuda-központot és a Móricz Zsigmond körteret. Az Andor utcában a 153-as busz helyett az új 203-as busz biztosítja az M4-es metró, Kelenföld vasútállomás és Újbuda-központ elérését. A járattal a Móricz Zsigmond körtér is elérhetővé válik.
 • A Kelenföld vasútállomás felől jelenleg a 103-as busszal elérhető Hengermalom út csomópontot ezentúl az új 203-as busz szolgálja ki.

A Tétényi út és a Budafoki út közlekedése

 • Az új 203-as járat a 33-as járatcsalád egyik legforgalmasabb szakaszát is segíti a jövőben: a Nagykörút felől a 4-es vagy a 6-os villamossal érkezve a Budafoki úti irodaházakhoz – a 33-as és a 133E járat mellett – ezzel a busszal is el lehet jutni.
 • A Tétényi út térségének bővebb szolgáltatást nyújtva a 114-es buszjárat a továbbiakban is a jelenlegi útvonalán, a Kondorosi út – Tétényi út érintésével éri el a Bikás park metróállomást, és halad tovább a Móricz Zsigmond körtér felé.

A BudaPart térségének közlekedésfejlesztése

 • A 153-as, a 154-es és a 154B jelzésű járatok összevontan, ezentúl 153-as jelzéssel közlekednek. Az új 153-as busz Újbuda-központ felől, az M4-es metrótól körjáratként közlekedik tovább: az Irinyi József utca – Pázmány Péter sétány útvonalon eléri az Infoparkot, majd a Dombóvári út – Budafoki út útvonalat bejárva kiszolgálja a BudaPart térségét. A járat a bővített útvonalon megáll a Dombóvári úton található Infopark, valamint a 33-as busz Budafoki út/Dombóvári út és a Budafoki út/Szerémi sor nevű megállójában. Az egy irányból érkező autóbuszok megbízhatóbb, egyenletesebb közlekedést biztosítanak majd az Infopark és a BudaPart térségében.
 • A térségben fontos szereppel bíró 1-es villamosvonal a Hungária-körgyűrű felé való kiszolgálás mellett ezentúl eléri Kelenföld vasútállomást is, számos irányban nyújtva könnyebb eljutást. A fejlesztési területet kiszolgáló 33-as és 133E járat mellett az új 203-as busz is megjelenik, bővítve a kerületközpont felé való kapcsolatot, így a 153-as busz mellett ezzel a járattal is elérhető lesz Újbuda központja.

Kelenvölgy és Őrmező közlekedése

 • A 153-as busz módosított útvonalon, Kelenföld vasútállomás és Újbuda-központ között a Nagyszőlős utca felé közlekedik, így nem érinti Kelenvölgy és az Andor utca térségét.
 • Az Őrmező és Kelenvölgy közötti közvetlen kapcsolatot a 153-as busz helyett a továbbiakban a 251-es és a 251A járat biztosítja. Az autóbuszok a Városház tér felől a Péterhegyi úton érkezve az Alabástrom utca – Bazsalikom utca – Kecskeméti József utca – Duránci utca – Gépész utca – Egér út, illetve Budafok felé az Egér út – Bazsalikom utca – Torma utca útvonalon feltárják Kelenvölgy belső lakóövezetét. A 251-es és a 251A busz ezentúl hétköznapokon egész nap közlekedik.
 • A térségben közlekedő 58-as busz a továbbiakban is biztosítja a Kelenföld vasútállomás felé való eljutást és a metrókapcsolatot.

A Gazdagréti út közlekedése

 • A 153-as, a 154-es és a 154B jelzésű járat összevontan, ezentúl 153-as jelzéssel közlekedik a Nagyszőlős utca érintésével az Infoparkig, majd körjáratként a Dombóvári út – Budafoki út útvonalat bejárva kiszolgálja a BudaPart térségét is.
 • A Gazdagréti út lakótelepi szakaszáról Újbuda-központ felé a 154-es buszt is felváltó, módosuló 153-as busz sűrűbben és kiszámíthatóbban közlekedik majd a Nagyszőlős utca irányába. Az M4-es metró Kelenföld vasútállomásnál változatlanul elérhető lesz az új 153-as busszal.

A budafoki Panoráma utca és a Péterhegyi út térségének közlekedése

 • A Savoyai Jenő tér és a Vincellér út közötti szakaszról, a Panoráma utca térségéből a 251-es járat a kelenvölgyi Bazsalikom utca érintésével éri el Kelenföld vasútállomást, így a Tordai út és a Péterhegyi út felől közvetlenül elérhető lesz a Bazsalikom utca és a Duránci utca térsége.
 • A 251-es járat hétköznap egész nap közlekedik Kelenföld vasútállomásig napközben és késő este kiváltva a 241-es és a 241A járatot, így hétköznap folyamatos metrókapcsolat lesz elérhető a Panoráma utca térségéből is.
 • A tájékozódás megkönnyítése és a jelzések egyszerűsítése érdekében a 241-es és a 241A járat helyett ezentúl hétvégén is a 251-es és a 251A jelzésű busz közlekedik a Lomnici utca és a Városház tér, illetve a Savoya Park között. A hétvégi időszakban a 251-es jelzésű – a jelenlegi 241-es járathoz hasonlóan – a Savoya Park felé is betér a Városház térre, azaz ebben az időszakban a Plébánia utca felől nem balra kanyarodik, hanem a 251A buszokhoz hasonlóan jobbra fordul, és a Városház téren történő visszafordulást követően halad tovább a Savoya Park felé.

Éjszakai közlekedés Kelenföldön

 • Az 1-es villamosvonal meghosszabbításával egyidejűleg 0-24 órában elérhető szolgáltatás lesz a villamos teljes vonalán, Bécsi út/Vörösvári út és Kelenföld vasútállomás között. A villamosok nappali üzemidő szerinti közlekedése mellett az éjszakai órákban autóbuszok közlekednek, kiváltva a jelenlegi 901-es éjszakai buszjáratot.
 • Az 1-es éjszakai buszjárat a Közvágóhíd csomópontban továbbra is a 918-as busszal közös megállóból, a Soroksári úton található megállóhelyről indul a Hungária-gyűrű és Óbuda irányába, így a 923-as és a 979-es buszokkal is kényelmes átszállási kapcsolatot biztosít. A könnyebb tájékozódás érdekében a 937-es busz helyett is 1-es jelzéssel közlekedik autóbusz a Bécsi út/Vörösvári út csomópontig, majd Telebusz-jelleggel igény szerint tovább közlekedik 937-es jelzéssel a Máramaros út felé.

A XI. kerületi autóbusz-közlekedést érintő fejlesztéseket az 1-es villamosvonal meghosszabbításához kapcsolódóan tervezi bevezetni a BKK.