Erőszakmentes közlekedésért

A Budapesti Közlekedési Központ célja, hogy mindenki biztonságosan, félelem nélkül közlekedhessen a fővárosban. Kiemelt feladatunk a közlekedésbiztonság javítása, és ehhez kapcsolódóan a járatainkon, megállóinkban előforduló zaklatások, erőszakos események – illetve ezek részeként a szexuális zaklatás és erőszak – számának csökkentése.

 

Mit tesz a BKK a cél érdekében?

A BKK első lépésként megvizsgálja, hogy hogyan tudná megkönnyíteni az áldozatok számára az ilyen jellegű ügyek bejelentését. Ennek köszönhetően mi is több adathoz jutunk, feltérképezhetjük a közbiztonság szempontjából problémás járatokat, továbbá megfelelő képzést biztosíthatunk ellenőr és járművezető kollégáinknak.

A BKK kiemelten foglalkozik a zaklatás problémakörével, ezért egy hónapos szemléletformálási kampány segítségével hívjuk fel a figyelmet a jelenségre.

 

Mit tehetsz, ha zaklatás áldozata vagy?

Hogyha a járművön vagy a megállóban azonnali rendőri beavatkozásra van szükség, kérjük, hívd a 112-es segélyhívószámot, vagy kérd a járművezető segítségét a rendőrség értesítéséhez!

Fontos kiemelnünk, hogy a BKK nem kezdeményezhet eljárást – még abban az esetben sem, ha szabálysértés vagy bűncselekmény áldozatává válsz. Ezért kérjük, vedd fel a kapcsolatot a rendőrséggel a 112-es telefonszámon, vagy a rendőrség elektronikus ügyintézési felületén!

Ha zaklatás áldozata vagy, kérjük, segítsd a munkánkat, és így a sorstársaidat is, hogy az esetet bejelented a BKK-nak is. Online bejelentőfelületünket itt találod (válaszd az „egyéb” kategóriát), telefonos elérhetőségeinkről pedig ide kattintva tájékozódhatsz.

 

Mit tehetsz, ha zaklatás szemtanúja vagy?

Ha szexuális zaklatás szemtanúja vagy, az áldozat és a saját biztonságodat mérlegelve közbeléphetsz:

 • megzavarhatod az elkövetőt azzal, hogy odalépsz az áldozathoz;
 • segítséget kérhetsz másoktól;
 • értesítheted a hatóságokat.

 

Fontos, hogy

 • csak akkor lépj közbe, ha azt biztonságosnak érzed;
 • az elkövető helyett elsősorban az áldozatra és az igényeire figyelj;
 • ha úgy érzed, hogy a helyzet elfajulhat, és ezért kockázatos lenne a közbelépés, inkább kérd a hatóságok segítségét!

 

A zaklatás elkövetőjét leginkább a határozott és hatékony hatósági fellépés riasztja el

A zaklatásra nincs mentség: az erőszakért csakis az elkövető a felelős, az sosem az áldozat hibája! Ha van rá lehetőséged, biztosítsd az áldozatot a támogatásodról, kérdezd meg, mire van szüksége, erősítsd meg abban, hogy az elkövető viselkedése elfogadhatatlan.

 

Segélyvonalak és honlapok

 • A PATENT nőjogi egyesület nők elleni erőszak áldozatainak tart fenn jogsegélyszolgálatot. Ingyenesen hívható elérhetőségén szerdánként 16–18 óráig és csütörtökönként 10–12 óráig várja a hívásodat a 06 80 80 80 81-es telefonszámon.
 • A NANE Egyesület a nők elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek működtet segélyvonalat. Ingyenesen hívható száma (06 80 505 101) hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18–22 óráig, továbbá kedden 8–12, és szerdán 12–14 óráig érhető el.
 • A PATENT és a NANE által alapított „Segítők hálózata” gyakorlati kérdésekben – például zaklatás vagy erőszak esetén tett feljelentés – nyújt segítséget a nők elleni erőszak áldozatainak. A kapcsolatot a segitokhalozata.hu oldalon lévő űrlap segítségével lehet felvenni vele.
 • „A nők joga” – a két egyesület információs oldala a nők elleni erőszak áldozatainak, az áldozatok segítőinek, az áldozatok védelmére hivatott szakembereknek és döntéshozóknak, valamint a sajtó munkatársainak készült.
 • A kormányzati Áldozatsegítő központ tájékoztatását itt olvashatod el.