Milyen lesz a teljesen felújított Blaha Lujza tér?

Ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér. A „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg másfél év alatt. A központi elhelyezkedésű, történelmi és kulturális értékéhez méltó helyszín pezsgő városi élet sokszínű funkcióinak és eseményeinek központja lesz.

A jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

 

A fő cél a tér élhetőségének javítása

A felújítás kiemelt feladata, hogy a Blaha Lujza tér akadálymentes csomópont legyen. Ennek szellemében új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik a csomópontot.

 

 

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul a belső részen gyalogosbarát, találkozóhelyekkel, egy burkolatból fellövellő szökőkúttal, forgó, karfás székekkel. A jelenlegi parkolók területe gyalogos felületekké alakul át.

A megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítanak ki, és 80 új fát ültetnek; eközben az értékes fák is megmaradnak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik majd el.  

A minőségi térépítészeti megoldások visszaállítják a tér szellemi és kulturális örökségét, a teret jelenleg széttagoló parkolók és úthálózat megszüntetésével pedig megnövelik az élhető és barátságos gyalogosfelületeket.

 

További fejlesztések

A Blaha Lujza tér felújításának részeként továbbá

  • egy MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren,  
  • több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el,
  • megújul a közvilágítási rendszer,
  • a tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz,
  • új, nyilvános WC nyílik a téren.

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja.