Meghatározó mérföldkő a fővárosi járműpark életében: 150 új busz érkezik Budapestre

Budapest, 2023. április 27. A következő hónapokban jelentősen megújul a főváros buszflottája: a BKK megrendelésére, az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében májustól júliusig 75 szóló és 75 csuklós klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű érkezik Budapestre, ahol az új járművek az eddiginél is magasabb színvonalon szolgálják az utasok kényelmét.

A Budapesti Közlekedési Központ a nehéz gazdasági környezetben is kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark modernizálására: májustól júliusig 150 vadonatúj MAN Lion’s autóbusz áll forgalomba Budapesten. A járművek a BKK és az ArrivaBus Kft. között létrejött szolgáltatási szerződés alapján állnak forgalomba, amelyet még 2022. július 8-án írtak alá a felek. Eszerint az ArrivaBus Kft. biztosítja a szolgáltatás ellátásához a vadonatúj autóbuszokat, a szükséges személyzetet, továbbá a járművek üzemeltetését, karbantartását is. Ennek köszönhetően a járműpark megújítása, a szolgáltatás biztosítása forráskímélő módon valósul meg, hiszen nem jelentkezik a Fővárosnál egyszeri beruházási forrásigény, a BKK havonta a futásteljesítmény alapján fizeti a szolgáltatás díját.

A hamarosan forgalomba álló szóló és csuklós buszok a korábban szintén az ArrivaBus Kft. tulajdonában lévő és általa üzemletetett Mercedes Citaro járműveket váltják a fővárosban. A BKK megrendelésére érkező járművek több ütemben kerülnek Budapest útjaira. Május, június és július 1-től is egyaránt 25 szóló és 25 csuklós busz áll forgalomba, így nagy mértékben javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala.

A buszok elsősorban az észak-budai, észak-pesti és északkelet-pesti vonalakon, továbbá a 100E repülőtéri járaton fognak közlekedni. Az új autóbuszok az alábbi vonalakon állnak forgalomba:

  • május 1-jétől: 20E, 122E, 134, 147, 170, 196, 196A, 220, 270;
  • június 1-jétől: 30, 30A, 31, 104, 104A, 124, 125, 125B, 126, 126A, 131, 204, 230, 231, 231B;
  • június 17-étől: 100E;
  • július 1-jétől: 25, 96, 120, 296, 296A.

„A főváros történetének egyik legnagyobb járműparkfejlesztése zajlik – mondta a 150 új busz bemutatására szervezett sajtótájékoztatón dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója. „Az elmúlt hónapokban több száz vadonatúj autóbusz és több tucat trolibusz érkezéséről számoltak be a BKK szolgáltatói, amelyek közül az ArrivaBus Kft. május és július között 150 korszerű buszt állít forgalomba. Október közepén, a BKK legnagyobb belső szolgáltatója, a BKV  jelentette be, hogy jelentősen korszerűsíti a buszparkját: az összesen 135 járművet számláló flottafrissítésnek köszönhetően teljes mértékben alacsony padlóssá vált a BKV autóbuszállománya. Az új járművek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, így tökéletesen illeszkednek Budapest klímavédelmi stratégiájába” – tette hozzá dr. Walter Katalin.

 

Több ülőhely, több kényelem

A BKK fontosnak tartja, hogy folyamatosan javuljon az utasok komfortérzete, ennek egyik eszköze a jobb utastér kialakítása, az ülőhelyek számának növelése. Éppen ezért a BKK a tender kiírásakor lehetőséget biztosított kétajtós szóló, illetve háromajtós csuklós autóbuszokkal való pályázásra, így 4 darabbal (azaz mintegy 10 százalékkal) több ülőhelyet biztosíthat az utasok számára.

A forgalomba álló autóbuszok két-, illetve háromajtós kialakításának köszönhetően a járművek hátsó részében egy komfortos plusz ülőhely zóna jön létre, míg az első részben egy nagy kiterjedésű többfunkciós tér áll a kerekesszékkel és babakocsival közlekedő utasok rendelkezésére.

A járművek kialakítása illeszkedik a nemzetközi trendekhez, hiszen Európa legnagyobb városaiban, Párizsban, Berlinben, Münchenben és Bécsben kétajtós szóló és háromajtós csuklós autóbuszok is szállítják az utasokat, sőt Budapesten jelenleg is közlekednek ilyen autóbuszok. A BKK különös figyelmet fordított arra, hogy a járművek olyan vonalakon járjanak, ahol kifejezett előnyt jelent ezek kialakítása: ahol meghatározóak a hosszabb utazási távolságok és kevésbé gyakori az utascsere.

Az új buszok a korábbiakhoz képest világosabb és tágasabb utastérrel rendelkeznek, nagyobb teljesítményű légkondicionáló berendezéssel vannak felszerelve. A buszokon kialakított többfunkciós térnek köszönhetően a babakocsival és kerekesszékkel közlekedők számára is megfelelő méretű hely biztosított. A járművek kihajtható rámpával rendelkeznek, továbbá nagyméretű utastájékoztató monitorokkal, valamint az utasok biztonságérzetét növelő fedélzeti kamerarendszerrel vannak ellátva.

Az elmúlt években indított fejlesztések jelentősen javították a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát. Tavaly ősz óta összesen 285 vadonatúj autóbusz érkezését jelentették be a BKK szolgáltatói, ami a rendszerváltás óta a legnagyobb járműállománybővítés a főváros életében. A buszflotta mellett a trolibusz állomány is nagy mértékben újult meg, szeptember óta ugyanis folyamatosan érkeznek az új trolik Budapestre. Az akadálymentes és légkondicionált trolibuszok annak a 48 járműből álló flottának a darabjai, amelyek szinte még 2014-es áron kerülnek a fővárosba.

Az új járművek jól illeszkednek Budapest hosszú távú stratégiájába, amelynek központi gondolata a környezet- és klímavédelem, a fenntartható energiagazdálkodás, valamint az ökológiai lábnyom csökkentése. A nagy létszámú modern és környezetbarát járművek forgalomba állításának köszönhetően egyre többen szívesen veszik igénybe a közösségi közlekedés járatait.

 

Budapesti Közlekedési Központ

ArrivaBus Kft.