2015. január 19–29. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

A Széll Kálmán tér gyalogosok által használt belső területén is megkezdődtek a felújítási munkák. Elbontják a szökőkutat (melyet az egykori 56-os villamos használaton kívüli hurokvágánya ölel körbe), valamint az 59-es és a 61-es villamos peronja melletti "gombákat". Emiatt a korábban a gyalogosok által használt terület egy jelentős részét körbe kellett keríteni. A legfontosabb gyalogos útvonalakon természetesen továbbra is biztosítjuk a közlekedést. A munkagépek napközben nem akadályozzák a forgalmat.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. január 19-étől, hétfőtől a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor csomópontjának közlekedése nagymértékben átalakult: a jelenlegi Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor fő csomópont helyett ideiglenesen három kisebb, jelzőlámpás alcsomópont létesült a jelenlegi fő csomóponton kívül a jelenlegi autóbusz-tároló hely területén, valamint a Széll Kálmán tér északi útpályáján.

További változások:

  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút felé a korábbiaknak megfelelően két sávból lehet balra kanyarodni, de a korábbitól kissé eltérő nyomvonalon.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Krisztina körút felé csak egy sávon, jelzőlámpás szabályozás nélkül, elsőbbségadás után lehet továbbhaladni.
  • A Margit körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé a korábbi nyomvonalon haladhat a forgalom, a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között az autóbuszsáv ideiglenesen megszűnik.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor elején, a városból kifelé vezető oldalon a Retek utca vonaláig csak egy sávon lehet majd haladni.
  • A Krisztina körút felől érkezőknek kell a legjelentősebb változásokra számítaniuk, mivel a városból kifelé vezető irányba ideiglenesen megszűnik a Krisztina körút és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti közvetlen átvezetés. A Krisztina körút felől érkezőknek először két forgalmi sávon jobbra kell kanyarodniuk, majd utána a három, fent felsorolt ideiglenes jelzőlámpás csomóponton áthaladva érhetik el a Széll Kálmán tér északi oldalán futó útpályát, melyen keresztül eljuthatnak a Szilágyi Erzsébet fasorba.
  • A Krisztina körút felől a Dékán utca és a Margit körút megközelíthetősége lényegében nem változik.

A Széll Kálmán tér ideiglenes forgalmi rendjét úgy alakítottuk ki, hogy a tér forgalomáteresztő képessége érdemben ne csökkenjen. Ennek ellenére a tér felé vezető főbb útvonalakon – különösen az új közlekedési rend életbe lépésének első napjaiban – a forgalom lassulására, kisebb torlódásokra kell számítani.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező

Libegőt érintő változások

A Libegő jó idő esetén januárban és februárban is közlekedik, minden nap 10:00-15:30 között. Mivel a Széll Kálmán tér felújítása miatt a 291-es busz nem jár, a zugligeti végállomást a meghosszabbított útvonalon közlekedő 102-es autóbusszal lehet elérni. A Libegő János hegyi végállomása a Normafa felől gyalog közelíthető meg. A Normafához közeledő 21-es és 21A jelzésű autóbusz menetrendje és a Széll Kálmán téri végállomás helye változatlan.

Utoljára frissítve: 2015. január 26. hétfő, 10 óra 05 perc

A kapcsolódó szórólapot ide kattintva tekintheti meg.