2015. augusztus 1-26. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Augusztusban megkezdődik a Széll Kálmán tér újjáépítésének harmadik üteme

Nagy erőkkel halad a Széll Kálmán tér újjáépítése, amely 2015 augusztusától új fázisába ér: a bontási és építési munkák már a tér teljes területére kiterjednek. A fejlesztés – amelynek eredményeként egy új, modern arculatú, magas szolgáltatási színvonalú közösségi tér jön létre – harmadik ütemében a Széll Kálmán tér belső részének teljes területén megindulnak a munkák, ezért ott nem lehet biztosítani a gyalogos áthaladást. Augusztus 2-ától (vasárnaptól) a gyalogos forgalom az eddigi, a tér belsején kialakított gyalogosfolyosók helyett a Széll Kálmán tér szélein haladhat.

Augusztustól az alábbi főbb változásokra kell számítani a Széll Kálmán tér közlekedésében:

  • A Várfok utcából, illetve a Csaba utcából induló buszokat ebben az időszakban a metró, illetve a 4-es és a 6-os villamos végállomásától a Vérmező utcai lépcsőn keresztül, majd onnan a Vérmező utca–Várfok utca útvonalon, vagy a Margit körút felől lehet megközelíteni; ez a korábbi forgalmi rendhez képest mindössze néhány perccel jelent hosszabb gyaloglási időt. A BKK ajánlja, hogy aki a 21-es, a 21A, a 139-es, a 140-es vagy a 140A busszal utazna, az az M2-es metróról a Déli pályaudvar végállomáson szálljon át e járatok valamelyikére.
  • A Széll Kálmán téri ideiglenes jegy- és bérletpénztár helyszíne nem változik.
  • Augusztus 3-ától (hétfőtől) újra a Széll Kálmán tér Margit körúti oldalára érkezik a 4-es és a 6-os villamos, azonban immár felújított vágányokon közelíti meg a modern látványvilágú térburkolattal és perontetővel ellátott, már a tér átépítése utáni hangulatát idéző korábbi végállomási helyet. A végállomás átadásának előkészítése miatt
    • az augusztus 1-jére és a 3-ára (szombatra és hétfőre) virradó éjszaka a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik a 6-os villamos helyett, míg
    • szombaton (augusztus 1-jén) hajnaltól vasárnap (augusztus 2-án) éjfélig a Combinók dél-budai végállomásuktól a Széna térig viszik az utasokat.
  • Augusztus 3-ától (hétfőtől) lezárják a Várfok utca Vérmező utca és Csaba utca közötti szakaszát, egyúttal átadják a forgalomnak a Várfok utca Csaba utca felé egyirányú alsó útszakaszát, ezért a 21-es, a 21A, a 139-es, a 140-es és a 140A busz végállomása erre az útszakaszra kerül át.

Gyalogos forgalmat érintő változások

2015. augusztus 2-ától (vasárnaptól) a Széll Kálmán tér belső részének teljes területén megindulnak a fejlesztési munkák, ezért ott ideiglenesen nem lehet biztosítani a gyalogos áthaladást. A forgalmat az eddigi gyalogos folyosók helyett a tér szélein vezetik el. A Várfok utcából, illetve a Csaba utcából induló buszokat a metró, illetve a 4-es és a 6-os villamos végállomásától a Vérmező utcai lépcsőn keresztül, majd onnan a Vérmező utca–Várfok utca útvonalon, vagy a Margit körút felől lehet megközelíteni. Egyes járatokra ugyanakkor – a gyaloglás elkerülése érdekében – célszerűbb a Déli pályaudvar M megállóhelyen átszállni (erről bővebben lentebb írunk). A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos Várfok utcai ideiglenes végállomása továbbra is megmarad, megközelítésük változatlan. A lezárásra a Széll Kálmán tér belső részeink bontási és építési munkái miatt – távhő- és vízvezeték-építési, elektromos kábeleket érintő és csatornázási munkák, támfal- és lépcsőépítés, majd térburkolás – van szükség.

A BKK az alábbi gyalogos útvonalakat javasolja a Széll Kálmán teret érintő tömegközlekedési járatok közötti átszállásra:

  • Aki az M2-es metróról kíván átszállni a 21-es, a 21A, a 139-es, a 140-es vagy a 140A (továbbá augusztus 3-17. között a 60-as fogaspótló autóbuszra), kevesebb gyaloglással teheti ezt meg, ha a Déli pályaudvar végállomáson, nem a Széll Kálmán téren száll át. Aki mindenképpen a Széll Kálmán téren szállna át, a metróállomástól a Vérmező utcai lépcső–Vérmező utca–Várfok utca útvonalon, vagy a Margit körút felől közelítheti meg a buszvégállomást. Ez a korábbi forgalmi rendhez képest mintegy 3-4 perccel hosszabb gyaloglási időt jelent.
  • Aki a 4-es vagy a 6-os villamosról szeretne a 21-es, a 21A, a 139-es, a 140-es vagy a 140A autóbuszra (továbbá augusztus 3-17. között a 60-as fogaspótlóra) átszállni, annak szintén a Vérmező utcai lépcső–Vérmező utca–Várfok utca, vagy a Margit körút–Várfok utca a javasolt gyalogos útvonal.
  • A 128-as és a 129-es busz Csaba utcai ideiglenes végállomása ugyanezen az útvonalon érhető el, hasonlóan az 5-ös, a 39-es, a 91-es és a 102-es busz Krisztina körúti Széll Kálmán tér M megállójához.
  • Aki az M2-es metróról a 18-as, az 59-es, vagy a Móricz Zsigmond körtér felé közlekedő 61-es villamosra szeretne átszállni, annak az augusztus 3-ától életbe lépő forgalomkorlátozások nem jelentenek változást.
  • Aki az M2-es metróról a Hűvösvölgy felé tartó 61-es villamosra szállna át, az a metróépületet megkerülve, a Margit körúton keresztül közelítheti meg a Szilágyi Erzsébet fasoron a Káplár utcai ideiglenes villamos-végállomást.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. augusztus 24-én (hétfőn) reggel a Vérmező út Attila úti csomópontjában folytatódik a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó vízcsőépítés. A Krisztina körút felől egyenesen érkező, illetve az Attila út felől jobbra kanyarodó közúti forgalom a munkaterület mellett csak egy sávon haladhat majd a Vérmező úton. Ezért a Krisztina körúton a Széna tér irányába forgalmi torlódásokra kell számítani. A BKK továbbra is kéri a járművezetőket, hogy aki teheti, kerülje el a Széll Kálmán teret.

Augusztus 1-jétől (szombattól) kis mértékben változik a Margit körúti közúti sávok vonalvezetése, de a Margit körútról a Krisztina körút felé továbbra is két, a Dékán utcától a Margit körút felé a továbbiakban is egy sávon lehet haladni.

2015. augusztus 3-ától (hétfőtől) ideiglenesen lezárják a Várfok utca Vérmező utca és Csaba utca közötti szakaszát a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó építési munkák miatt. Ugyanakkor a Várfok utca alsó részét a Csaba utcáig átadják a forgalomnak, az útszakasz a Csaba utca felé egyirányú lesz.

2015. augusztus 11-étől (keddtől) várhatóan két hétig vízvezeték építési munkák miatt a Vérmező úton lezárják a középső sávot a Logodi utcától a Várfok utcáig. A forgalom így csak egy sávon haladhat a munkaterület mellett. A BKK a Várfok utcánál lévő csomópont jelzőlámpáinak működését módosítja annak érdekében, hogy a sávszám csökkenése miatti torlódás csökkenjen, azonban a Várfok utca előtti szakaszon így is torlódásra kell számítani. Kérjük az autósokat, hogy az érintett szakaszon fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. augusztus 19. szerda, 15 óra 40 perc