Március 19-től tanszüneti menetrend szerint indulnak a járatok Budapesten

A koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedések részeként március 16-tól, hétfőtől ideiglenesen nem látogathatják az iskolákat a tanulók. A döntéshez kapcsolódóan – tekintettel a számos fővárosi cégnél elrendelt home office munkavégzés miatti forgalomcsökkenésre is – március 19-től, csütörtöktől a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok, így a reggeli és a délutáni csúcsidőben 10 százalékkal csökken a járművek száma. A budapesti utasforgalom csak a diákok távolmaradása miatt közel 35 százalékkal apadhat. A VOLÁNBUSZ Zrt. által üzemeltetett Budapest-környéki járatok viszont csak március 25-től állnak át a tanszüneti menetrendre.

Ahogy a BKK szombati közleményében is jelezte, kiemelt figyelemmel kíséri a fővárosi közösségi közlekedés kihasználtságát. A március 16-a, hétfő reggeli tapasztalatok szerint a járatok kihasználtsága jelentősen csökkent, a járművek 20-40 százalékos telítettséggel közlekedtek. A forgalomcsökkenés a járványveszélyhez kapcsolódóan elrendelt kormányzati intézkedések tükrében várható volt. A budapesti utasforgalom mintegy 35 százalékát a diákok adják, ezért az oktatási intézmények bezárásával már eleve ennyivel kevesebben utaztak a járműveken. Az egyre több fővárosi cégnél elrendelt home office munkavégzés szintén hozzájárult a forgalomcsökkenéshez.

Az iskolák működésének szüneteltetése szülőként a több ezer fővárosi járművezető egy részét is érinti, akik számára felelős munkaadójuk biztosítani kívánja, hogy az átmeneti időszakban szükség esetén el tudják látni gyermekük otthoni felügyeletét. Ehhez kapcsolódóan beosztásuk jelentős átszervezést igényel, ezért a tanszüneti menetrend csütörtökig fokozatosan lép életbe” – mondta el az intézkedéshez kapcsolódóan Dr. Varga Ivett, a BKK vezérigazgatója.

A tanítási szünetben érvényes menetrend március 19-ig, csütörtökig fokozatosan életbe lép, a járatokat üzemeltető BKV Zrt. és VT-Arriva Kft. addig elvégzi a járművezetői beosztások átszervezését. A tanszüneti menetrend főként a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti. A tanítási időszakban megszokottnál mintegy 10 százalékkal kevesebb járatindulást tartalmaz, és körülbelül 200 fővárosi járművet és járművezetőt tud tehermentesíteni az átmeneti időszakban.

A budapesti járatokkal ellentétben a VOLÁNBUSZ Zrt. által üzemeltetett környéki (Budaörsre, Budakeszire, Diósdra, Gyálra, Nagykovácsiba, Pécelre, Solymárra, Szigetszentmiklósra, Törökbálintra közlekedő) autóbuszok március 25-től állnak át a tanszüneti menetrendre.

A tanítási szünetben érvényes menetrendek megtalálhatók a BKK honlapján a www.bkk.hu/menetrend címen. Az utazástervezéshez a mobilapplikációként és a BKK weboldalán is elérhető BKK FUTÁR alkalmazást ajánljuk, amely valós idejű járatinformációk alapján mindig az optimális útvonalat ajánlja fel úti célunk megközelítéséhez.

###

Korábbi anyagaink a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedésekről:

-          Járművezetők védelme: hétfőtől nem nyitják az autóbuszok az első ajtót

-          Koronavírusjárvány-megelőzés: felfüggesztik a járművezetői jegyárusítást Budapesten

-          Koronavírusjárvány-megelőzés: felfüggesztik az elsőajtós felszállási rendszert Budapesten

-          A BKK otthoni munkavégzéssel csökkenti a munkavállalók megbetegedésének kockázatát

-          Gyakran ismételt kérdések: koronavírus-járvány és közösségi közlekedés

-          Hogyan használjuk a közösségi közlekedést járvány idején?

Budapest, 2020. március 16.

Budapesti Közlekedési Központ

BKV Zrt.