Újra közlekedik az 1-es villamos a Népliget és a Puskás Ferenc Stadion közötti szakaszon július 22-től

A tervezettnél korábban elkészültek az 1-es villamos vonalán zajló vágányfelújítás első szakaszával, ezért a vártnál hamarabb elkezdődik a jelenleginél kisebb lezárásokkal járó második üteme. 2018. július 22-től (vasárnaptól) várhatóan a nyári iskolai szünet végéig az 1-es villamos Óbuda felől egészen a Népligetig, Kelenföld felől pedig továbbra is a Közvágóhídig jár. A forgalomkorlátozás ideje alatt Kelenföld vasútállomástól a Népligetig a meghosszabbított útvonalú 103V jelzésű busszal utazhatnak, a Népliget és az Infopark között pedig 153V számjelzéssel indul ideiglenes járat. Ebben az időszakban változatlanul meghosszabbított útvonalon, a Népligetig jár a 153-as autóbusz. A BKK továbbra is javasolja a megszokottnál sűrűbben közlekedő M3-as és M4-es metró, valamint a 2-es villamos használatát. A közúton közlekedők számára július 22-ig, vasárnapig több, a Vajda Péter utca és a Hős utca környékén jelenleg érvényben lévő korlátozás megszűnik, 23-a, hétfő reggelre pedig a Könyves Kálmán körút Elnök utca és Kerepesi út közötti szakaszán ismét valamennyi forgalmi sáv rendelkezésre áll. Az Elnök utca és a Mester utca közötti szakaszon továbbra is megmaradnak a forgalomkorlátozások.

Közösségi közlekedés az 1-es villamos vonalán

Július 22-től (vasárnaptól) várhatóan augusztus végéig az 1-es villamos a Bécsi út / Vörösvári út végállomás felől a Népliget M megállóhelyig, a Fehérvári út / Etele út végállomás felől pedig továbbra is a Közvágóhíd H megállóhelyig visz utasokat. A villamosok által nem érintett, Közvágóhíd H és Népliget M közötti szakaszon autóbuszokkal utazhatnak; a kényszerű átszállás elkerülésére a BKK a jellemző utazási irányokba, illetve irányok felől több alternatívát is kínál: a Népliget és a Közvágóhíd között utazók a villamos helyett a 103V, a 153-as és a 153V jelzésű buszokkal utazhatnak.

  • Kelenföld vasútállomás M és a Népliget M között meghosszabbított útvonalon közlekedik a 103-as busz, 103V jelzéssel. Útvonala és megállóhelyei a BKK FUTÁR térképes felületén hamarosan nyomon követhetők lesznek.
  • A Népliget M és az Infopark között 153V jelzéssel indul ideiglenes buszjárat, emellett továbbra is meghosszabbított útvonalon, a Népligetig jár a 153-as busz.
  • Az autóbuszokra a Népligetnél a jelenlegi pótlóbusz megállóban, a Közvágóhídnál pedig – a Soroksári úti megálló helyett – a Rákóczi hídon, a villamosmegállóhelyi peron melletti buszmegállókban lehet felszállni.

Nem változik az 51A villamos közlekedése: a járat augusztus végéig továbbra is módosított útvonalon, az 51-es villamos vonalán a Mester utca / Ferenc körút és a Koppány utca között közlekedik.

Várhatóan augusztus 10-ig (péntekig) az M3-as metrópótló busz módosított útvonala is megmarad: a Kőbánya-Kispest felé tartó metrópótló buszokra a Nagyvárad tér és Népliget megállóhelyen az éjszakai buszok megállóiban lehet felszállni. A belváros felé tartó metrópótló buszok útvonala továbbra sem változik.

Alternatív utazási javaslatok

Az 1-es villamosvonal felújítása alatt a pótlás miatt megnövekedő menetidővel kell számolni. Ezért a BKK több alternatívát is kínál a fővárosban közlekedőknek:

  • Dél-Buda és a dél-pesti, valamint újpesti térség közötti eljutási lehetőségek javítása érdekében az M3-as és az M4-es vonalon a felújítás teljes ideje alatt a megszokottnál sűrűbben közlekedik a metró. Továbbra is sűrűbb menetrend szerint közlekedik a 2-es villamos, amely az 1-es villamos pótlásakor is alternatív utazási lehetőséget kínál.
  • Aki az Infopark környéke és Dél-Pest, illetve a Népliget között utazik, annak érdemes a meghosszabbított útvonalú 153-as buszt, vagy az új 153V jelzésű járatot választania: a felújítás ideje alatt a 153-as buszjárat az Infoparktól a Népliget M megállóhelyig változatlanul közlekedik a Könyves Kálmán körúton keresztül.
  • Dél-Buda és a Népliget között utazóknak a meghosszabbított útvonalon közlekedő 103V autóbusz átszállásmentes utazási lehetőséget kínál.
  • Kelenföld térségéből a Népligetbe, illetve Kőbánya-Kispest irányába utazóknak a sűrűbben közlekedő M4-es és az M3-as metrót is érdemes választani, a két vonal között a Kálvin téren átszállva.
  • Kelenföld térségéből a Puskás Ferenc Stadion környékére, illetve Zuglóba utazóknak az M4-es és az M2-es metró igénybevétele ajánlott, a Keleti pályaudvar M megállóhelyen történő átszállással.
  • Az alternatív utazási lehetőségek körének bővítése érdekében MOL Bubi gyűjtőállomást alakítottak ki a Népligetnél. Aki szívesen kerékpározik, annak érdemes a közbringarendszert választania, az Infopark és a MÜPA környékén található MOL Bubi gyűjtőállomások körülbelül negyedórás biciklizéssel elérhetők. A fővárosi közbringarendszerről bővebb információ itt olvasható: https://molbubi.bkk.hu/.

Közúti forgalomkorlátozások

A Vajda Péter utcai és a Hős utcai korlátozások hamarosan véget érnek: a Vajda Péter utcánál a Kerepesi út irányú belső sáv lezárása már várhatóan július 20-tól, péntektől megszűnik, újra három sáv lesz járható. Július 22-e, vasárnap reggeltől szükségtelenné válik a Könyves Kálmán körúton a Kerepesi út és Elnök utca között húzódó buszsáv, és ezzel párhuzamosan minden, a Vajda Péter utcánál jelenleg érvényben lévő közúti korlátozás – azaz ott minden irányba az eredeti forgalmi rend áll helyre. A Hős utcánál vasárnap estig megmarad a belső közúti sávok korlátozása, hétfő reggeltől azonban ott is visszaáll az eredeti forgalmi rend.

A Könyves Kálmán körút Elnök utca és Mester utca közötti szakaszán továbbra sem lehet az Üllői út csomópontjában a Kőbányai út felőli, külváros felé vezető irányba balra kanyarodni. A továbbra is érvényben lévő korlátozások miatt a Kerepesi út felől a Rákóczi híd felé, illetve a Rákóczi híd felől az Üllői útig továbbra is lassabban lehet majd haladni, azonban az Üllői út felől a Kerepesi út felé tartók rövidebb eljutási időre számíthatnak.