Újra lehet közlekedni az Irányi utcában

Megnyitották az V. kerületi Irányi utca–Károlyi utca kereszteződését, ezért változik több környékbeli útszakasz forgalmi rendje. Az Irányi utca Veres Pálné utca és Károlyi utca közötti részének átadására előreláthatóan december 23-án kerül sor. Ettől az időponttól ismét teljes hosszában járható lesz az Irányi utca. A Március 15. tér és a Ferenciek tere átalakítása a „Belváros új főutcájának kiépítése – II. ütem – Ferenciek tere és környékének rehabilitációja projekt” beruházásában történik az V. kerületi önkormányzat, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK együttműködésével.

Az Irányi utca–Károlyi utca kereszteződés megnyitásával a környékbeli utcákban alábbiak szerint állt vissza az eredeti, vagy változott a forgalmi rend:

  • A Ferenczy István utca Magyar utca és Károlyi utca közötti szakasza újra egyirányú a Károly utca felé, és megszűnt a Magyar utca felől eddig érvényben lévő, a csak célforgalmi behajtást engedélyező tilalom.
  • A Károlyi utca Ferenczy István utca és Reáltanoda utca közötti szakasza újra a Reáltanoda utca irányába egyirányú.
  • A Reáltanoda utca Károlyi utca és Szép utca közötti szakasza ismét egyirányú a Szép utca felé.

Előreláthatóan december 23-án (hétfőn) megnyitják az Irányi utca Veres Pálné utca és Károlyi utca közötti részét.

A Ferenciek tere és a Március 15. tér átalakításáról

Belváros-Lipótváros Önkormányzata 2006-ban döntött arról, hogy a mára elavult és sok kényelmetlenséget okozó, nem akadálymentesített útfelületek és aluljárók helyett a gyalogosok, a közösségi közlekedést használók és az autósok számára egy európai színvonalú, élhetőbb belvárost alakít ki a Fővárosi Önkormányzattal közösen. A közterületek megújításával valósult meg a Kálvin tér és a Szabadság tér közötti belvárosi új főutca fejlesztése is. A projekt első szakasza már lezárult, ezt követte 2011-ben a Fővárosi Önkormányzat beruházásában és a BKK szakmai irányításával a Károly körút és a Március 15. tér északi felének átépítése. A Budapest Szíve Program következő részében, 2012 novemberétől a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével és szakmai segítségével Belváros-Lipótváros Önkormányzata folytatja a főutca kiépítését. A kapcsolódó rekonstrukciós munkálatok eredményeként a Ferenciek tere és a Március 15. tér a környezetükkel együtt új arculatot kap, ezáltal nemcsak esztétikus, de kényelmes és vonzó közterületté is válik. A projekt részleteit erre a linkre kattintva megismerheti.