Társadalmi egyeztetés (65-ös busz)

A 65-ös autóbusz útvonalának meghosszabbítása

Megnevezés: A 65-ös autóbusz útvonalának meghosszabbítása
Érintett térség: Szépvölgy
Érintett járatok: 65, 265
Bevezetés tervezett időpontja: 2014. október 1.
A változást kiváltó előzmények: Igény a külső Szépvölgyi út tömegközlekedési kiszolgálásra.
Változás rövid leírása:

A 65-ös busz bizonyos járatai 265-ös jelzéssel igény szerint – Telebusz rendszerben meghosszabbított útvonalon a Szépvölgyi dűlőig közlekednek.
Útvonal: A Kolosy tér és Fenyőgyöngye között nem változik, onnan a 265-ös busz a Szépvölgyi úton halad tovább.
Megállóhely:

Javasolt új megállóhelypárok a Szépvölgyi dűlő felé:

 • Szépvölgyi köz
 • Selyemakác utca
Üzemidő: A 265-ös autóbusz csak az utazási igény előzetes bejelentésekor közlekedik munkanapokon 6.00 és 20.00 óra, hétvégén pedig 8.00 és 20.00 óra között.
Követési idő: A 265-ös busz munkanapokon csúcsidőszakban 30 percenként, egyéb időszakokban 60 percenként jár.

A Szépvölgyi út menti lakóövezet kedvezőbb kiszolgálása érdekében a 65-ös autóbusz vonalán bizonyos járatok 265-ös jelzéssel – a Telebusz rendszer szerint – a Szépvölgyi dűlőig közlekednek:

 • A 65-ös autóbuszok továbbra is a Kolosy tér és Fenyőgyöngye között közlekednek és biztosítják a jelenlegi gyakoriságot a Szépvölgyi úton.
 • 265-ös jelzéssel bizonyos járatok a Fenyőgyöngyétől a Szépvölgyi úton át egészen a Szépvölgyi dűlőig haladnak kiszolgálva a Szépvölgyi út Fenyőgyöngyén kívül eső szakaszának területi lefedettségét, és csökkentve az eddig gyalog megtett út távolságát, és a Fenyőgyöngye–Szépvölgyi dűlő vonalszakaszt kizárólag előzetes igénybejelentés alapján teljesítik. A 265-ös járat munkanapokon 6.00 és 20.00 óra között, hétvégén 8.00 és 20.00 óra között jár igényvezérelt rendszerben, munkanapokon csúcsidőszakban 30, egyébként 60 perces követési idővel. Az igényvezérelt Telebusz rendszer előnye, hogy az erdővel, családi házakkal, nyaralókkal övezett útszakaszt az autóbusz csak akkor terhelje, ha utazási igény jelentkezik.

A Telebusz rendszeréről

 • A Telebusz rendszer lényege, hogy az ilyen típusú szolgáltatást nyújtó járművek kizárólag akkor
  közlekednek egy adott szakaszon, ha arra előzetes igénybejelentés érkezik.
  Az utazási szándékot telefonon, illetve útközben a járművezetőnek lehet jelezni.
  A módszer előnye, hogy a buszok csak az ügyfeleink által ténylegesen igénybe vett útszakaszon járnak.
  A 265-ös Telebusz járatot a BKK normál díjszabású vonaljegyével, bérletével lehet igénybe venni, az arra jogosultak pedig ingyenesen utazhatnak. A buszvezetőnél is vásárolható menetjegy 450 forintért.
 • Amennyiben a 265-ös járat Fenyőgyöngye–Szépvölgyi dűlő közötti szakaszán utazna, ezt az igényt a + 36 1 3 255 255-ös telefonszámon jelezheti.

Az új vonalszakaszokon 2 megállóhelypár létesítését javasoljuk:

 • Szépvölgyi köz
 • Selyemakác utca


A térkép PDF formátumban.

Szakmai indoklás A Szépvölgyi út felső szakasza tömegközlekedéssel jelenleg nem elérhető, valamint a hosszú gyaloglási távolságok indokolják a vonalhosszabbítás bevezetését.
Várható eredmények: A Szépvölgyi úti meghosszabbítással csökkennek a gyaloglási távolságok, nő a területi lefedettség, és növekedhet a tömegközlekedés részaránya is.
Észrevételek beküldésének határideje: 2014. szeptember 15.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.