Előzetes tájékoztató (Dél-Buda)

A Balatoni úton közlekedő járatok útvonal-változásáról, a 153-as járatok menetrendi módosításáról, valamint a Szent Imre kórház és Kelenföld vasútállomás közvetlen összekötésének megvalósításáról

Megnevezés: A Balatoni úti járataink útvonal-változása, a 153-as járatok menetrendi módosítása, a Szent Imre kórház és a Kelenföld vasútállomás közvetlen összekötésének megvalósítása
Érintett térség: Budafok, Budatétény, Péterhegy, Kamaraerdő, Gazdagrét, Újbuda, Kopaszi-gát, Szent Imre kórház
Érintett viszonylat: 101, 153, 153A, 154-es (új járat) 187
Bevezetés tervezett időpontja: 2014. szeptember 1.
A változást kiváltó előzmények:
 • A Balatoni út – Neszmélyi út csomópontja előtt rendszeresek a torlódások, emiatt a 101-es és 187-es járatok a reggeli időszakban akár 10-12 percet késhetnek.
 • A 153-as autóbusz egyetemvárosi szakasza hajnalban és késő este kihasználatlan, viszont reggeli csúcsidőben az Infopark felé sűrűbb közlekedés igénye merül fel.
 • A csak reggeli csúcsidőben közlekedő 153A járatok kihasználatlanok.
 • A Szent Imre kórház megközelítése a 7E és 107E autóbuszok megszüntetésével jelentősen romlott, a Bártfai utcai megállóból, illetve Kelenföld vasútállomás M-től csak átszállással lehetséges eljutni a kórházhoz.
Változás rövid leírása:

1. A 101-es autóbusz-járat útvonala módosul

 • A 101-es autóbuszok, a közúti torlódások hatásának csökkentése érdekében, Kelenföld vasútállomás M irányában a torlódások által kevésbé zavartatott Balatoni út – Egér út – Péterhegyi út útvonalon közlekednek.
 • Budatétény vasútállomás felé az útvonal nem változik.
 • Az Egér úton – a Balatoni úti szakaszhoz képest – jelentősen rövidebb hosszon és időtartamban előforduló torlódásokat a jelzőlámpás összehangolás módosításával kezeljük.
 • A járatok így a Sasadi úti megállót nem tudják érinteni.

2. A 187-es autóbusz-járat útvonala módosul

 • A 187-es autóbuszok, a közúti torlódások hatásának csökkentése érdekében, Kelenföld vasútállomás M irányában a torlódások által kevésbé zavartatott Balatoni út – Egér út – Péterhegyi út útvonalon közlekednek.
 • Kamaraerdő felé az útvonal nem változik.
 • Az Egér úton – a Balatoni úti szakaszhoz képest – jelentősen rövidebb hosszon és időtartamban előforduló torlódásokat a jelzőlámpás összehangolás módosításával kezeljük.
 • A járatok így a Sasadi úti és a Keserűvíztelep (Bobpálya) megállót nem tudják érinteni.

3. A Szent Imre kórház és Kelenföld vasútállomás közvetlen összekötésének megvalósítása érdekében szükséges változások

 • A 153-as autóbuszok megosztva közlekednek a Csákvár utca és a Bikás park M között az Andor utcán (153-as jelzéssel) és az Etele úton át (154-es jelzéssel).
 • A 154-es járat javaslatunk szerint csak hétköznap, napközben közlekedik, 20-30 percenként, a 153-assal összehangoltan.
 • Alternatívaként felkínáljuk azt, hogy a 154-es járat közlekedik normál üzemidőben, ellenben az Andor utcán át közlekedő 153-as járat csak hétköznapokon, 6 és 20 óra között közlekedik.

4. A 153-as és 153A autóbuszok menetrendje módosul

 • A 153-as autóbusz egyetemvárosi szakasza hajnalban és késő este kihasználatlan. Az autóbuszok gyakran üresen közlekednek, ezért ezekben az időszakokban a járatokat Újbuda-központ és a Neumann János utca között nem közlekedtetjük. Ezeket a rövidített útvonalon közlekedő járatokat jelöljük ezentúl 153A-val (az alternatív javaslatként felkínált teljes üzemidejű 154-es esetén a járat jelzése 154A lesz).
 • A jelenlegi 153A járatok, melyek Gazdagrétről csak Kelenföld vasútállomás M-ig közlekednek, megszűnnek, a járatot beolvasztjuk a 153-as és a 154-es viszonylatba, amelyek reggel 15 helyett együttesen 10 percenként közlekednek. 153A-val (az alternatív javaslat szerint 154A-val) ezentúl a hajnali és késő esti, csak Újbuda-központ és Gazdagrét között közlekedő járatokat jelöljük.
Útvonal:

1. A 101-es autóbusz

Az autóbuszok a Budatétény irányú útvonallal egyezően, az Egér úton át közlekednek a metróvégállomás felé, a Sasadi úti megállót nem érintik.

2. A 187-es járat útvonala

Az autóbuszok a Budatétény irányú útvonallal egyezően, az Egér úton át közlekednek a metróvégállomás felé, a Sasadi úti és a Keserűvíztelep (Bobpálya) megállót nem érintik.

3. A 153-as autóbusz

A járatok útvonala változatlan.

4. A 153A (154A) viszonylat

A járat Gazdagréti tér és Újbuda-központ között jár, a két pont között a 153-as járattal megegyező útvonalon. Az alternatív javaslat szerinti jelzése 154A.

5. A tervezett 154-es viszonylat

A Szent Imre kórház megközelítésének javítására tett javaslatunk szerint közlekedő új viszonylat, amely a 153-as járat útvonalán közlekedik úgy, hogy az Andor utca – Tétényi út helyett a Borszéki utca – Etele út – Tétényi út útvonalon közlekedik.

Megállóhely:

A 187-es busz Keserűvíztelep (Bobpálya) megállóhelyét a továbbiakban a Balatoni úton közlekedő Volán-járatok szolgálják ki.

A 187-es járat Kelenföld vasútállomás M irányában is az Egér úton lévő, Kőérpataki dűlő megállóhelyen áll meg, továbbá Kelenföld vasútállomás M irányában is megáll a Őrmezei út, Igmándi utca és Péterhegyi út (Menyecske utca) megállóhelyeken is.

A Sasadi út megállóhelyet a 101-es és a 187-es autóbuszok egyik irányban sem érintik.

A többi módosítási javaslatunk – 153-as és 154-es járatok – megállóhelyi változásokat nem érint.

Üzemidő és követési idő:

101-es autóbusz

 • Az üzemidő szűkül, emellett a járat délután, az utasforgalom volumenéhez igazodva 10 helyett 12 percenként közlekedik.

153-as autóbusz, 154-es autóbusz

 • Mindkét járat közlekedése esetén a két járat menetrendileg teljesen hangoltan, azonos követési időközökkel közlekedik.
 • A járatok a reggeli csúcsidőszakban összesen sűrűbben, 15 helyett 10 percenként közlekednek.
 • Hétvégén, szombat délelőtt 15 helyett 20 percenként közlekedik a 153-as (vagy az alternatíva szerint a 154-es).
 • Egyéb időszakban együttesen a jelenlegi 153-as követési időközének megfelelően közlekednek.
 • Hajnalban és késő este az Infoparkot nem érintő 153A (az alternatív változat szerint 154A) viszonylat jár helyettük.
 • A 154-es járat csak hétköznap 6 és 20 óra között közlekedik, alternatív javaslatként a 153-as viszonylat üzemideje csökken a 154-es szerint és a 154-es közlekedik teljes üzemidőben a 154A-val kiegészítve.

153A viszonylat (alternatív változat szerint 154A)

 • A járat a 153-as és a 154-es járatok üzemidején kívül, hajnalban és késő este közlekedik, 20 percenként.

187-es autóbusz

 • Az üzemidő és a követési idő változatlan.

A BKK elkészítette javaslatát a Balatoni út belső szakaszán közlekedő 101-es és 187-es járatok útvonal-módosítására, a Szent Imre kórház és Kelenföld vasútállomás közvetlen kapcsolatának biztosítására, valamint a 153-as járatok menetrendi módosítására vonatkozóan.

101, 187

Tapasztalataink szerint a 101-es és a 187-es autóbuszok reggel, a metróvégállomás felé haladva a Balatoni úton akár 10-12 percet is veszítenek a közúti torlódások miatt. A torlódásos szakasz elkerülése érdekében a metró felé is az Egér út használata célszerű. Az új nyomvonalon a Balatoni úthoz képest rövidebb hosszon és időtartamban fordulnak elő közúti torlódások, melyekből az Egér út Kőérberki úti és Balatoni úti jelzőlámpáinak áthangolásával tudjuk kiemelni az autóbuszainkat, így a tervezett menetidőt tudjuk biztosítani utasainknak. A változás folyományaként a járatok a Sasadi úti megállót nem érintik, a 187-es a Keserűvíztelep (Bobpálya) megállót sem.


A térkép PDF formátumban.

Szent Imre kórház

Dr. Hoffmann Tamással, Újbuda önkormányzatának polgármesterével egyeztetve, az önkormányzat kérésére megvizsgáltuk a Szent Imre kórház és Kelenföld vasútállomás közvetlen tömegközlekedési kapcsolatát biztosító lehetőségeket. Az M4-es metró működése óta nem közlekednek a 7E és 107E járatok, melyek a Szent Imre kórházhoz Kelenföld vasútállomás M-től és a Bárfai utcától átszállásmentes kapcsolatot nyújtottak. E gyorsjárat-pár szolgálta ki a kelenföldi lakótelepen belüli utazási igényeket is. A Szent Imre kórház kapcsolatainak javítása, valamint a lakótelep belső utazási igényeinek kiszolgálása érdekében a következő javaslatot dolgoztuk ki.

A 153-as autóbusz két járatra bomlik: 153-as jelzéssel, kétszer ritkább követéssel az Andor utcán át, és 154-es jelzéssel, a 153-ashoz hangolva a Borszéki út – Kelenföld, vasútállomás M – Etele út útvonalon közlekednek a járatok. A módosítással a vasútállomástól és a Bártfai utcától átszállásmentes kapcsolatot tudunk biztosítani a Szent Imre kórházhoz és Újbuda-központhoz. A 154-es autóbusz csak hétköznap 6 és 20 óra között jár. Alternatív javaslatként a 154-es autóbuszok közlekednének teljes üzemidőben és a 153-as üzemideje csökkenne hétköznap 6 és 20 óra közöttre. E javaslat szerint nem az Andor utca, hanem a Etele út (Bártfai utcai megálló) rendelkezne teljes üzemidős kerületközponti közvetlen kapcsolattal.

153, 153A, 154, 154A járatok menetrendi kialakítása

Forgalmi méréseink szerint Gazdagrét és Kelenföld vasútállomás között a 153-as és a 153A járatok kihasználtsága alacsony, viszont az Infopark felé a jelenlegi, 15 percesnél sűrűbb követésre van igény. Ezért a 153A teljesítményét beépítjük a 153-as és 154-es járatokba, így a 153-as a tervezett 154-es járattal együtt a jelenlegi 15 perc helyett 10 percenként közlekedik, azonban 153A jelzéssel járat a reggeli csúcsidőszakban nem közlekedik. További változás, hogy szombaton délelőtt 15 helyett 20 perces követést tervezünk bevezetni.

Az Andor utcában közlekedő 153-as autóbusz és a tervezett 154-es autóbusz közösen a 153-as mai követési idejét biztosítaná, kivéve reggel, amikor a fentiek szerint jelenlegi 15 perc helyett közös 10 percenként közlekednének. Az önálló ágakon (az Andor utcában és az Etele úton) a közös követés duplájával nyújtanánk a szolgáltatást (reggel 20, egyébként 30 percenként).

Az egyetemvárosi szakasz kihasználtsága hajnalban és késő este alacsony, ezért ezekben az időszakokban az autóbuszok rövidebb útvonalon, Gazdagrét és Újbuda-központ között közlekednek, a jobb megkülönböztethetőség érdekében 153A, vagy az alternatív javaslat szerint 154A jelzéssel.

Mivel számos észrevétel érkezett a Kelenföld vasútállomás M – Szent Imre kórház kapcsolat hiányára, ezért az egyeztetés és az észrevételek feldolgozási idejét a Budapest közlekedésszervezési feladatainak ellátásáról szóló 20/2012. (III. 14.) Főv. Kgy. rendelet („Kijelölő rendelet”) 9.§. alapján lerövidítjük, hogy a korrekciós lépéseket szeptember 1-jére bevezethessük.

A térkép PDF formátumban.

Szakmai indoklás
 • A Balatoni úti közúti torlódások elkerülése érdekében a 101-es és a 187-es buszok útvonalát módosítani kell. Az Egér út használata stabilabb, kiszámíthatóbb menetidőt jelent és itt a közúti torlódások hatását mérsékelni tudjuk.
 • A 153-as és 153A járatok Gazdagrét és Kelenföld vasútállomás M között együtt kihasználatlanok, viszont a 153-as járat infoparki szakaszán sűrítésre van igény, ezért a két járat összevonása és a 153-as sűrítése célszerű.
 • A Szent Imre kórház elérhetőségének javítására az M4-es metró működése óta eltelt idő tapasztalatai alapján szükség van.
Várható eredmények:
 • A 101-es és a 187-es járatok, Kelenföld vasútállomás M végállomásra reggel átlagosan 10-12 perccel rövidebb menetidő alatt jutnak el.
 • Az Infopark megközelítése a reggeli időszakban javul.
 • A 153-as járatok által nyújtott kínálat az igényekhez jobban igazodik.
 • Megvalósul a Kelenföld vasútállomás M, a Bártfai utca és a Szent Imre kórház közötti közvetlen kapcsolat.
Észrevételek beküldésének határideje:

2014. 08. 10.

Számos észrevétel érkezett a Kelenföld vasútállomás M – Szent Imre kórház kapcsolat hiányára, ezért a mihamarabbi bevezetés érdekében az egyeztetés és az észrevételek feldolgozási idejét lerövidítjük.

Vissza a térképes nézetre

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.