A 35-ös autóbusz útvonalának módosítása

A 35-ös autóbusz Csepel, Csillagtelep felé a Corvin út térségében a Védgát utca – Corvin út – Weiss Manfréd út – Kossuth Lajos utca útvonalon közlekedik, míg a Szentlőrinci úti lakótelep felé a Kossuth Lajos utca – Corvin út – Védgát utca útvonalon halad. A Csepel, Csillagtelep felé tartó autóbuszok a csepeli gerincút jelzőlámpás körforgalmú csomópontjában nem tudnak balra bekanyarodni a Kossuth Lajos utcába, hanem a teljes kört megtéve, valamennyi iparvágányt kétszer keresztezve tudnak a csomóponton áthaladni, ami jelentős időveszteséget – iparvágány-kiszolgálás esetén akár 17 percet – is okozhat.

Az autóbuszok feltartóztatásának elkerülésére az alábbi négy változatot dolgoztuk ki.

Bevezetés tervezett időpontja: 2013. II. félév
Érintett térség: Csepel, Corvin út; Jókai utca; Ady Endre út térsége
Érintett viszonylatok: 35-ös autóbusz
Változás rövid leírása: A 35-ös autóbusz Weiss Manfréd úti körforgalmú közlekedésének felhagyása.
Útvonal-változatok
  1. Az autóbuszok mindkét irányban a Kossuth Lajos utca – Jókai utca – Védgát utca útvonalon közlekednek.
  2. Az autóbuszok Csepel, Csillagtelep felé a Védgát utca – Jókai utca – Kossuth Lajos utca, a Szentlőrinci úti lakótelep felé változatlan (Kossuth Lajos út – Corvin út – Védgát utca) útvonalon közlekednek.
  3. Az autóbuszok mindkét irányban a Kossuth Lajos utca – Ady Endre út útvonalon közlekednek, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszokkal egyezően.
  4. Az autóbuszok Csepel, Csillagtelep felé az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca, a Szentlőrinci úti lakótelep felé változatlan (Kossuth Lajos utca – Corvin út – Védgát utca) útvonalon közlekedik.
Megállóhely: 1. változat:

Az autóbuszok nem érintik a Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóit, az autóbuszokra ehelyett a Jókai utcában létesülő új megállóban és az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok megállóiban lehet fölszállni.

2. változat:

A Csillagtelep felé haladó autóbuszok Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóját nem érintik, a járművekre ehelyett a Jókai utcában létesülő új megállóban és az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok megállóiban lehet fölszállni. Pesterzsébet felé a megállóhelyek változatlanok.

3. változat:

Az autóbuszok nem érintik a Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóit, a járművekre az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok megállóiban lehet fölszállni. Az Ady Endre úton meglévő Védgát utca és Papírgyár megállóhelyek pótolják a régi útvonal Védgát utca és Szőrmegyár megállóhelyeit.

4. változat:

A Csillagtelep felé haladó autóbuszok nem érintik a Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóját, sem a Védgát utcai, sem a Szőrmegyár megállóhelyet. A Weiss Manfréd út helyett az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a Védgát utca és a Szőrmegyár helyett a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok Védgát utca és Papírgyár megállóiban lehet fölszállni. Pesterzsébet felé a megállóhelyek változatlanok.

Üzemidő: Az üzemidő változatlan.
Követési idő: A követési idő változatlan.
A változást kiváltó előzmények: A csepeli gerincút részeként új, jelzőlámpás körforgalom épült ki a Weiss Manfréd út – Kossuth Lajos utca – Corvin út csomópontjában. Az új forgalmi rend szerint a Corvin útról balra a Kossuth Lajos utcába közvetlenül nem, csak a körforgalomban végighaladva lehet átjutni. Ez a 35-ös buszok esetében, Csillagtelep felé 4-5 perces többlet menetidőt jelent alapesetben, iparvágány-kiszolgálás esetén viszont akár 17 percet is igénybe vehet az átjutás.
Szakmai indoklás Az útvonal módosítását az autóbuszok akadályoztatásának megszüntetése, valamint az autóbuszok gyorsítása és a lakóterületek jobb elérése indokolja.
Észrevétel beküldésének határideje: 2013. február 14.

Változatok:

1. változat:

az autóbuszok mindkét irányban a Kossuth Lajos utca – Jókai utca – Védgát utca útvonalon közlekednek.

Az autóbuszok nem érintik a Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóit, az autóbuszokra ehelyett a Jókai utcában létesülő új megállóban és az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok megállóiban lehet fölszállni.

A módosítás
előnyei hátrányai
A Weiss Manfréd úti körforgalmú csomópont kihagyásával, az autóbuszok előre nem látható hosszú feltartóztatása elkerülhető. Az autóbuszok egyik irányban sem állnak meg a Weiss Manfréd út – Corvin út csomópontjában
Az autóbuszok útvonalhossza csökken, ezáltal menethossz- és menetidő-megtakarítás érhető el A 35-ös és 36-os autóbuszok közötti útvonal- és menetidő különbség megmarad, így nem tudunk teljes hangolást biztosítani a két járat között

2. változat:

az autóbuszok Csepel, Csillagtelep felé a Védgát utca – Jókai utca – Kossuth Lajos utca, a Szentlőrinci úti lakótelep felé változatlan (Kossuth Lajos út – Corvin út – Védgát utca) útvonalon közlekednek.

A Csillagtelep felé haladó autóbuszok Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóját nem érintik, a járművekre ehelyett a Jókai utcában létesülő új megállóban és az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok megállóiban lehet fölszállni.

A módosítás
előnyei hátrányai
A Weiss Manfréd úti körforgalmú csomópont kihagyásával, az autóbuszok előre nem látható hosszú feltartóztatása elkerülhető Csillagtelep irányában. Pesterzsébet felé az autóbuszok a körforgalmat csak rövid szakaszon használnák, de iparvágány-kiszolgálás esetén a Kossuth Lajos utcában torlódásokra lehet számítani. A 35-ös és 36-os autóbuszok közötti útvonal- és menetidő különbség megmarad, így nem tudunk teljes hangolást biztosítani a két járat között
Az autóbuszok útvonalhossza csökken, ezáltal menethossz- és menetidő- megtakarítás érhető el

3. változat:

az autóbuszok mindkét irányban a Kossuth Lajos utca – Ady Endre út útvonalon közlekednek, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszokkal egyezően.

Az autóbuszok nem érintik a Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóit, a járművekre az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok megállóiban lehet fölszállni. Az Ady Endre úton meglévő Védgát utca és Papírgyár megállóhelyek pótolják a régi útvonal Védgát utca és Szőrmegyár megállóhelyeit.

A módosítás
előnyei hátrányai
A Weiss Manfréd úti körforgalmú csomópont kihagyásával az autóbuszok előre nem látható hosszú feltartóztatása elkerülhető. Az Ady Endre úttól északra eső területről csak több gyaloglással érhető el a 35-ös autóbusz.
Az autóbuszok útvonalhossza csökken, ezáltal menethossz- és menetidő- megtakarítás érhető el Az útvonal módosítása Csepel, Csillagtelep felé a Szőrmegyár, Corvin út, Weiss Manfréd út megállóhely, Szentlőrinci úti lakótelep felé a Corvin út, Védgát utca, Szőrmegyár megállóhelyek felhagyásával jár
A 35-ös járat a 36-ossal egészen Pesterzsébet, Baross utcáig hangoltan közlekedhet, valamint a lakóterületekhez közelebb fekvő Ady Endre úton kiszámíthatóbb, sűrűbb közlekedés valósul meg.

4. változat:

Az autóbuszok Csepel, Csillagtelep felé az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca, a Szentlőrinci úti lakótelep felé változatlan (Kossuth Lajos utca – Corvin út – Védgát utca) útvonalon közlekedik.

A Csillagtelep felé haladó autóbuszok nem érintik a Weiss Manfréd úti új körforgalmú csomópont megállóját, sem a Védgát utcai, sem a Szőrmegyár megállóhelyet. A Weiss Manfréd út helyett az Ady Endre út – Kossuth Lajos utca csomópontjában, a Védgát utca és a Szőrmegyár helyett a 36-os, 148-as és 151-es autóbuszok Védgát utca és Papírgyár megállóiban lehet fölszállni.

A módosítás
előnyei hátrányai
A Weiss Manfréd úti körforgalmú csomópont kihagyásával az autóbuszok előre nem látható hosszú feltartóztatása elkerülhető Csillagtelep irányában. Pesterzsébet felé az autóbuszok a körforgalmat csak rövid szakaszon használnák, de iparvágány-kiszolgálás esetén a Kossuth Lajos utcában torlódásokra lehet számítani. Az Ady Endre úttól északra eső területről csak több gyaloglással érhető el a 35-ös autóbusz.
Az autóbuszok útvonalhossza csökken, ezáltal kocsikilométer és menetidő megtakarítás érhető el Az útvonal módosítása Csepel, Csillagtelep felé a Corvin út, Védgát utca, Szőrmegyár megállóhelyek felhagyásával jár
Pesterzsébet felől Csillagtelepig a 35-ös és a 36-os járatok hangolt közlekedése megvalósítható, valamint ugyanebben az irányban a lakóterületekhez közelebb fekvő Ady Endre úton kiszámíthatóbb, sűrűbb közlekedést tudunk biztosítani. A 35-ös és 36-os autóbuszok teljes összehangolása csak Csepel, Csillagtelep irányában lehetséges.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.