Előzetes Tájékoztató (219-es Telebusz)

A 219-es Telebusz útvonalának módosításáról

Megnevezés: A 219-es járat útvonalának módosítása
Érintett térség: Aranyhegy, Ürömhegy, Csillaghegy, Rómaifürdő
Érintett járatok: 219-es
Bevezetés tervezett időpontja: 2014. október
A változást kiváltó előzmények:

A 219-es Telebusz-járat az első olyan járat Budapesten, mely térben és időben is teljesen igényvezérelt közlekedési rend szerint üzemel.

A bevezetést követő hónapokban, az ún. tesztidőszakban a Csillaghegy H és Aranyhegy között közlekedő 219-es járat utasforgalmának alakulását folyamatosan figyelemmel kísértük. A járat átlagos napi utasszáma egy munkanapot nézve 25-30 fő, hétvégén pedig 6-7 fő. A tesztidőszak alatt nem tapasztaltunk olyan üzemnapot, amely alatt minden menetre vonatkozóan érkezett volna utazási igény, egy forgalmasabb hétköznapon is a menetrendi indulások kb. 70%-a teljesült. Az Aranyhegy irányába utazók döntő többsége, kb. 96%-a Csillaghegy hév-állomásnál kezdte meg utazását a 219-es Telebuszon, az aranyhegyi gyűjtőterületen a legnagyobb utasforgalom az Óarany utca (8-as), Mácsonya utca (9-es), Saroglya utca (10-es) és Kőpor utca (11-es) fel- és leszállópontokhoz kapcsolódott. A Mészkő utcától északra elhelyezkedő utasfelvevő pontok, a Csikóvár utca (3-as) és a Lepence utca (5-ös) utasforgalma jelentéktelennek bizonyult, az esetek túlnyomó részében a Telebusz mindkét irányban kihagyta ezeket a betéréseket.

A 219-es igényvezérelt járat bevezetését követő tesztidőszak során szerzett tapasztalatok alapján az utasforgalom térbeli és időbeli alakulását, illetve a Telebusz közlekedésével kapcsolatos ügyfélészrevételeket figyelembe véve a BKK kidolgozta a javaslatát a járat fejlesztésére vonatkozóan.

Változás rövid leírása:

 • Csillaghegyen a Pusztakúti út – Ürömi út csomópont átépítésével összefüggő forgalomtechnikai változások miatt a 219-es autóbusz a továbbiakban nem tudja majd kedvezően megközelíteni a Valéria utcában létesített Csillaghegy H végállomást, a leendő forgalomtechnikai sajátosságok miatt a megállóhely kijelölése a hév-állomástól csak igen nagy távolságra lenne lehetséges. Tervezetünk szerint a 219-es Telebusz a továbbiakban nem halad végig a Pusztakúti úton Csillaghegy H végállomásig, hanem helyette a Határ út – Rozália utca – Prés utca útvonalon éri el a Rómaifürdő H új végállomást, ahol továbbra is átszállási kapcsolat nyílik a H5-ös hév-re. Az új útvonal révén tömegközlekedési kiszolgálásban részesül a Határ út jelenleg ellátatlan térsége is, ahol két új fel- és leszállópontot javaslunk kijelölni. A Telebusz ezentúl nem érinti a Forrásliget lakópark, illetve Csillaghegy H megállóhelyeket, Aranyhegyről ezek elérése a továbbiakban átszállással lehetséges.
 • A 219-es Telebusz az utasigények alapján meghosszabbított útvonalon közlekedik, a Kőpor utcai fel- és leszállópontot elérve továbbhalad a Kőpor köz – Jutas utca útvonalon a Jutas utca és az Ürömhegyi út kereszteződésénél található fordulóig. Ezzel megvalósítható a Jutas utca és az Ürömhegyi út lakóterületének tömegközlekedési kiszolgálása, továbbá csökkenthető a Határkő út vonzáskörzetéből közlekedők rágyaloglási távolsága.
 • A Mészkő utcától északra található betérési szakaszok, a Csikóvár utca (3-as) és a Lepence utca (5-ös) fel- és leszállópontok utasforgalma minimális. Az alacsony forgalomra tekintettel javasoljuk, hogy a 219-es járat a Csikóvár utcát és a Lepence utcát a továbbiakban ne érintse, betérés nélkül haladjon végig a Mészkő utcán Aranyhegy belső része felé. A felhagyandó fel- és leszállópontoktól a Telebusz vonala rövid, kb. 200-300 méteres gyaloglással elérhető marad.
 • A reggeli csúcsidőszakban a 6.39/6.50 és a 7.09/7.20 órai menetpárok telefonos igénybejelentés nélkül fixen közlekednek végig a vonalon.
Útvonal:
 • A 219-es járatok a Pusztakúti út – Határ út – Rozália utca – Prés utca – Rómaifürdő H útvonalon közlekednek, Csillaghegy H végállomást a továbbiakban nem érintik.
 • A Kőpor utcától a Kőpor köz – Jutas utca útvonalon továbbközlekednek a Jutas utca – Ürömhegyi út kereszteződéséig.
 • Nem térnek be a Csikóvár utcába és a Lepence utcába.
Megállóhely:
 • 2 új fel- és leszállópont kijelölését tervezzük a Határ út térségében.
 • A 219-es járatok a továbbiakban nem érintik a Forrásliget lakópark és Csillaghegy H megállókat.
 • Új fel- és leszállópont létesül a Jutas utca – Ürömhegyi út kereszteződésénél.
 • A 219-es járatok a továbbiakban nem érintik a Csikóvár utcai és Lepence utcai le- és felszálló pontokat.
Üzemidő és követési idő:
 • nem változik

A 219-es Telebusz útvonalának módosítása

A 219-es Telebusz az első olyan járat Budapesten, mely térben és időben is teljesen igényvezérelt közlekedési rend szerint üzemel. A 2013 novemberében bevezetett járatunk hamar népszerűségre tett szert, hiszen az általa feltárt aranyhegyi térségben ezelőtt nem volt tömegközlekedési kiszolgálás.

A bevezetést követő hónapokban, az ún. tesztidőszakban a Csillaghegy H és Aranyhegy között közlekedő 219-es járat utasforgalmának alakulását folyamatosan figyelemmel kísértük. A járat átlagos napi utasszáma egy munkanapot nézve 25-30 fő, hétvégén pedig 6-7 fő. A tesztidőszak alatt nem tapasztaltunk olyan üzemnapot, amely alatt minden menetre vonatkozóan érkezett volna utazási igény, egy forgalmasabb hétköznapon is a menetrendi indulások kb. 70%-a teljesült. Az Aranyhegy irányába utazók döntő többsége, kb. 96%-a Csillaghegy hév-állomásnál kezdte meg utazását a 219-es Telebuszon, az aranyhegyi gyűjtőterületen a legnagyobb utasforgalom az Óarany utca (8-as), Mácsonya utca (9-es), Saroglya utca (10-es) és Kőpor utca (11-es) fel- és leszállópontokhoz kapcsolódott. A Mészkő utcától északra elhelyezkedő utasfelvevő pontok, a Csikóvár utca (3-as) és a Lepence utca (5-ös) utasforgalma jelentéktelennek bizonyult, az esetek túlnyomó részében a busz mindkét irányban kihagyta ezeket a betéréseket.

A 219-es igényvezérelt járat bevezetését követő tesztidőszak során szerzett tapasztalatok alapján az utasforgalom térbeli és időbeli alakulását, illetve a Telebusz közlekedésével kapcsolatos ügyfélészrevételeket figyelembe véve a BKK kidolgozta a javaslatát a járat fejlesztésére vonatkozóan.

A BKK javaslata, hogy a jellemző utasforgalmi igényekhez igazodóan a Telebusz-járat útvonala Aranyhegy térségében, illetve a hév-állomás környezetében is módosuljon.

 • Csillaghegyen a Pusztakúti út – Ürömi út csomópont átépítésével összefüggő forgalomtechnikai változások miatt a 219-es autóbusz a továbbiakban nem tudja majd kedvezően megközelíteni a Valéria utcában létesített Csillaghegy H végállomást, a leendő forgalomtechnikai sajátosságok miatt a megállóhely kijelölése a hév-állomástól csak igen nagy távolságra lenne lehetséges. Tervezetünk szerint a 219-es járat a továbbiakban nem halad végig a Pusztakúti úton Csillaghegy H végállomásig, hanem helyette a Határ út – Rozália utca – Prés utca útvonalon éri el a Rómaifürdő H új végállomást, ahol továbbra is átszállási kapcsolat nyílik a H5-ös hév-re. Az új útvonal révén tömegközlekedési kiszolgálásban részesül a Határ út jelenleg ellátatlan térsége is, ahol két új fel- és leszállópontot javaslunk kijelölni. A Telebusz ezentúl nem érinti a Forrásliget lakópark, illetve Csillaghegy H megállóhelyeket, Aranyhegyről ezek elérése a továbbiakban átszállással lehetséges.
 • A BKK felé több megkeresés is érkezett a 219-es járat aranyhegyi útvonalának hosszabbítására vonatkozóan. A lakossági igényeknek eleget téve megvizsgáltuk útvonalának meghosszabbítását Ürömhegy felé. Javaslatunk, hogy a Telebusz a Kőpor utcai fel- és leszállópontot elérve továbbhaladjon a Kőpor köz – Jutas utca útvonalon a Jutas utca és az Ürömhegyi út kereszteződésénél található fordulóig. Ezzel megvalósítható a Jutas utca és az Ürömhegyi út lakóterületének tömegközlekedési kiszolgálása, továbbá csökkenthető a Határkő út vonzáskörzetéből közlekedők rágyaloglási távolsága.
 • A Mészkő utcától északra található betérési szakaszok, a Csikóvár utca (3-as) és a Lepence utca (5-ös) fel- és leszállópontok utasforgalma minimális. Az alacsony forgalomra tekintettel javasoljuk, hogy a 219-es járat a Csikóvár utcát és a Lepence utcát a továbbiakban ne érintse, betérés nélkül haladjon végig a Mészkő utcán Aranyhegy belső része felé. A felhagyandó fel- és leszállópontoktól a 219-es vonala rövid, kb. 200-300 méteres gyaloglással elérhető marad.
 • A tesztidőszak utasforgalom-felvétele alapján javasoljuk, hogy a 219-es Telebusz alapvetően a továbbiakban is igényvezérelt közlekedési rend szerint üzemeljen, de a reggeli csúcsidei 6:39-6:50 órai és a 7:09-7:20 órai menetpárok – tekintettel a Csillaghegy irányú állandó forgalmukra – telefonos igénybejelentés nélkül, fixen közlekedjenek végig a vonalon.


A térkép PDF formátumban.

Szakmai indoklás A 219-es igényvezérelt járat bevezetését követő tesztidőszak során szerzett tapasztalatok alapján az utasforgalom térbeli és időbeli alakulását, illetve a járat közlekedésével kapcsolatos ügyfélészrevételeket figyelembe véve a Telebusz-járat továbbfejlesztése vált szükségessé.
Várható eredmények:
 • A Rómaifürdő H irányába történő útvonal-módosítás előnye, hogy a 219-es a belvároshoz közelebbi hév-állomást érint, így a városközpont célú utazások időszükséglete csökkenthető, továbbá a H5-ös hév mellett átszállási lehetőség nyílik még a 34-es és a 134-es járatokra is.
 • Az Ürömhegy irányú vonalhosszabbítással megvalósítható a Jutas utca és az Ürömhegyi út lakóterületének tömegközlekedési kiszolgálása, továbbá csökkenthető a Határkő út vonzáskörzetéből közlekedők rágyaloglási távolsága.
Észrevételek beküldésének határideje: 2014. augusztus 14.

Vissza a térképes nézetre

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.