Előzetes tájékoztató

A 162-es viszonylatcsalád kőbányai útvonalának módosításáról

Megnevezés: A 162-es, a 162A és a 262-es viszonylatok útvonal-módosítása a X. kerületben
Érintett térség: Kőbánya
Érintett viszonylatok: 162-es, 162A és 262-es
Bevezetés tervezett időpontja: 2013. június 8.
A változást kiváltó előzmények: A 162-es, a 162A és a 262-es autóbuszok Kőbánya alsó vasútállomástól indulva a Korponai utca – Liget utca – Bánya utca útvonalon haladnak a Kőrösi Csoma Sándor útig, amelyre balra kanyarodva közlekednek tovább a XVII. kerület irányában. A X. kerületi Önkormányzat Kerületfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága a 24/2012. (IV. 12.) számú határozatában kezdeményezte a 162-es autóbuszcsalád útvonalának módosítását.
Változás rövid leírása: A 162-es járatcsalád vonalvezetése módosul: a Korponai utca – Liget utca – Bánya utca útvonal helyett az Állomás utcán és a Halom utcán keresztül (a 9-es, 109-es, 185-ös és 217-es viszonylatokkal megegyező módon) érik el az autóbuszok a Kőrösi Csoma Sándor utat.
Útvonal: 162, 162A, 262-es: Kőbánya alsó vasútállomás –Állomás utca – Halom utca – Szent László tér – Kőrösi Csoma Sándor út – tovább eredeti útvonalon. Kőbánya alsó vasútállomás irányában nincs útvonalváltozás.
Megállóhely: Felhagyásra kerülő megállóhelyek:

  • Halom utca (Liget utcában)
  • Szent László tér (Bánya utcában)

Új megállóhelyek:

  • Szent László tér (Állomás utcában, a 9-es, 109-es, 185-ös és 217-es viszonylatok megállóhelye)
Üzemidő: Nincs változás
Követési idő: Nincs változás

A 162-es, a 162A és 262-es viszonylatok útvonal-módosítása

A 162-es, a 162A és a 262-es autóbuszok a XVII. kerület felé Kőbánya-alsó vasútállomástól indulva a Korponai utcán, a Liget utcán és a Bánya utcán keresztül haladnak a Kőrösi Csoma Sándor útig. A Liget utca és a Bánya utca környezeti terhelésének csökkentése érdekében a X. kerületi Önkormányzat kezdeményezte az autóbuszok útvonal-módosítását. Vizsgálatunk eredménye alapján forgalomtechnikai szempontból megvalósíthatónak tartjuk az érintett viszonylatokat a 9-es, 109-es, 185-ös és 217-es jelzésű autóbuszokkal megegyező módon, az Állomás utcán és a Halom utcán át közlekedtetni a Kőrösi Csoma Sándor út felé, ahonnan további útvonaluk változatlan marad.

Az útvonal-módosítás következtében a Liget utcában található Halom utca megállóhely felhagyásra kerül, amelynek forgalma egy hétköznap folyamán kb. 80 leszálló utast, illetve hozzávetőleg 90 felszálló utast jelent. A 162-es autóbuszcsalád Bánya utcában kijelölt Szent László tér megállóhelye áthelyezésre kerül az Állomás utcába, ahonnan a Halom utca – Liget utca kereszteződése kb. 300 m gyalogút megtételével elérhető.

Szakmai indoklás A X. kerületi Önkormányzat kezdeményezésére lefolytatott vizsgálat alapján lehetőséget látunk a 162-es viszonylatcsalád útvonalának módosítására. Az új útvonalként kijelölt Állomás utcában jelenleg is közlekednek autóbuszok, így a tömegközlekedési hálózatba újabb utca nem kerül bevonásra. A változtatás hatására az érintett viszonylatok vonalvezetése Rákoskeresztúr irányában rövidül.

Az útvonal-módosítás következtében a járművek a Szent László téren frekventáltabb helyszínen létesített megállóhelyet szolgálnak ki. A felhagyásra kerülő Halom utca megállóhely rövid, kb. 300m-es gyalogút megtételével elérhető az új megállóhelytől.

Várható eredmények: A Korponai utca – Liget utca – Bánya utca szakasz környezeti terhelése csökken.
Az előkészítésben részt vevő szervezetek: X. kerületi Önkormányzat
Észrevételek beküldésének határideje: 2013. április 11.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.