A 143, 186 és 243-as buszok útvonal-módosítása

Békásmegyer nyugati oldalának tömegközlekedési ellátását jelenleg az évtizedek óta közlekedő 143-as és 186-os, a 2008 óta hajnalban és esténként közlekedő, e kettő összevonásából létrejött 243-as, valamint a szintén a 2008-as hálózat-átalakításkor létrejött 160-as viszonylat szolgálja ki.

A 143-as körforgalmi vezetése miatt a Pusztadombi utca térségében csak egy irányú közlekedés van, így a hév-állomástól gyorsan és közvetlenül, míg a hév-állomáshoz csak hosszas kerülővel, a Pince közhöz való betéréssel lehet autóbusszal utazni. Ennél jelenleg menetidőben kedvezőbb a közvetlen irányban történő gyaloglás. Ezen aszimmetrikus ellátás feloldására tervezünk a jelenleg oda-vissza azonos útvonalon közlekedő, és a hév-állomás felé a 143-assal jelentős párhuzamosságot mutató 186-os járatból szintén körforgalmi jellegű vonalat létrehozni.

A 143-as és 243-as viszonylat útvonal-módosítása a Hősök terén való áthaladást érinti a szervizút melletti házak terhelésének csökkentése és a Hősök tere jobb kiszolgálása érdekében.

Bevezetés tervezett időpontja: 2013. II. félév
Érintett térség: Békásmegyer, Pusztadombi utca, Ezüsthegy utca és Hollós Korvin Lajos utca környéke
Érintett viszonylatok: 143-as, 186-os és 243-as autóbusz
Változás rövid leírása: A 143-as és 243-as autóbuszok Pince köz felé a Hősök terén a szervizút elkerülésével, a 186-os autóbuszok Békásmegyer H felé a Táncsics Mihály utca felé közlekednek.
Útvonal: A 143-as és 243-as járatok útvonala Békásmegyer H felé változatlan, Pince köz felé a Hősök terén módosul, a Hősök tere szervizútja elkerülésével, a 186-os járatok jelenlegi Hősök tere megállóját érintve közlekednek.

A 186-os járat útvonala Donát utca felé változatlan, Békásmegyer H felé a Donát utcából nem kanyarodik jobbra, hanem egyenesen a Táncsics Mihály utca felé halad, majd azon végighaladva jobbra kanyarodik az Ország útra, így a 143-as és 243-as viszonylatokhoz képest ellenirányban közlekedik a végállomásig.

Megállóhely: A 143-as és 243-as vonalán Pince köz felé új megállóhely létesül a 186-os jelenlegi Békásmegyer H irányú Hősök tere elnevezésű megállójában.

A 186-os vonalán új megállóhely létesül a Táncsics Mihály utcában az Ezüsthegy utca, az Égető utca, valamint a Lukács György utca kereszteződésében. A vonalon megszűnik a jelenlegi összes Békásmegyer H felé működő megálló a Donát utcai végállomás kivételével, így az Ezüsthegy utca, Templom utca, Hősök tere, Zemplén Győző utca, Nád utca, Pünkösdfürdő utca megállóhelyek. Ezeket a megállókat a jövőben a 143-as és 243-as, részben pedig a 160-as járatok látják el. Békásmegyer H végállomás le- és felszállóhelye áthelyezésre kerül a 160-as jelenlegi fordulójába, a 143-as és 243-as viszonylatokkal közös megállóba.

Üzemidő: Mindhárom viszonylat változatlan üzemidőben közlekedik.
Követési idő: Mindhárom viszonylat változatlan követési idővel közlekedik. A módosítás a járatok követésében nem jelent különbséget, mivel továbbra is fenntartjuk azt a rendszert, hogy minden hév-hez és hév-től indul egy autóbusz vagy a 143-as vagy a 186-os, az összevont időszakban pedig a 243-as vonalán.
A változást kiváltó előzmények: A 143-as és 243-as esetében a Hősök terei szervizút melletti házak lakóitól érkeztek észrevételek, ezen túl a 186-os útvonal-módosítása kapcsán kihagyott megálló használatban tartása szükséges.

A 186-os módosítása kapcsán a Táncsics Mihály utca környékének egyirányú kiszolgálásán szeretnénk javítani, mivel abba a térségbe a hév-állomástól gyorsan el lehet jutni, ám az állomáshoz csak hosszas kerülővel vagy gyalogosan. A viszonylatok struktúrája részben a kétirányú körjáratok, részben a párhuzamosan futó vonalak jellegét mutatja. Az átalakítással a 186-os a 143-as ellenirányú párjává válik.

Szakmai indoklás A 143-as és 243-as viszonylat kapcsán a Hősök tere megálló későbbiekben is biztosítandó kiszolgálása, valamint a lakóházakhoz közel vezető és rossz állapotú szervizút használatának megszüntetése indokolja a mintegy 50 méteres kitérőt.

A 186-os viszonylat kapcsán 2008-ban beindított 160-as vonal a lakótelep déli részét (Hollós Korvin Lajos utca környékét) megfelelő mértékben kiszolgálja. Az Ezüsthegy utcában a 143-as nyújt déli irányú eljutási lehetőséget, míg a kifejezetten a hév-állomáshoz való eljutást a módosított 186-os rövidebb menetidővel tudja biztosítani a Donát utcai végállomáshoz való betéréssel is.

Várható eredmények: A Pusztadombi utca térségéből gyors és közvetlen kapcsolat létesül a hév-állomás felé, ahova a Donát utcából is gyorsabbá válik az eljutás, míg az Ezüsthegy utca egyik részéről rövidebb, másik részéről változatlan lesz a menetidő.
Javasolt helyettesítő eljutási lehetőségek: A 143-as és a 243-as vonalon nincsen megszűnő eljutási lehetőség.

A 186-os vonalon a járat üzemidejében a Donát utcából a Hősök tere felé csak a 186-osról a 143-asra való átszállással lehet eljutni, a 243-as üzemidejében azonban az eljutás közvetlenül is biztosított marad. Az Ezüsthegy utcában található megállókból a Hollós Korvin Lajos utca felé csak a 143-assal a Pince közhöz betérés után, körbeutazva, ugyaninnen a hév-állomáshoz az ellenirányú, Donát utca felé közlekedő 186-os autóbusszal lehet eljutni. A Hollós Korvin Lajos utcából a hév-állomás felé a 160-as, valamint a 143-as vagy a 243-as autóbusszal lehet eljutni.

Észrevétel beküldésének határideje: 2013. február 19.
A módosítás
előnyei hátrányai
+ a Pusztadomb térségéből közvetlenül elérhetővé válik Békásmegyer központja és a hév-állomás – ritkábban indulnak autóbuszok a Hősök terétől a Hollós Korvin Lajos utcán át Békásmegyer H felé, míg a Donát utca felé tartó 186-os járatokkal továbbra is, jelentős menetidő-veszteség nélkül lehet eljutni a hév-állomáshoz
+ a Donát utcából gyorsabban elérhetővé válik a hév-állomás – megszűnik a Donát utcai végállomástól a közvetlen kapcsolat a Hősök tere, Nád utca, Pünkösdfürdő utca felé
+ a 186-os teljesítményének célszerűbb felhasználásával új irányok szolgálhatók ki
+ a 143-as és 243-as buszok a Hősök terén a magas házakhoz közelebb tudnak megállni, és kevésbé terhelik a szervizút mellett lakókat

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.