Csepel tömegközlekedési változásairól

Megnevezés: A 71-es autóbusz útvonalának, 179-es autóbusz követési idejének módosítása
Érintett térség: Csepel, Kolozsvári utca – Széchenyi István utca – Táncsics Mihály utca, valamint a 179-es útvonala

Érintett viszonylatok:

71-es, 179-es autóbusz

Változás rövid leírása:

A 71-es autóbusz útvonalának, a 179-es autóbusz követési idejének módosítása

Útvonal:

A 71-es mindkét irányban Táncsics Mihály utca – Széchenyi István utca – Kolozsvári utca – Katona József utca útvonalon közlekedik
Megállóhely: A 71-es vonalon új megállópár létesül

  • a Táncsics Mihály utcában a Görgey Artúr térnél;
  • Széchenyi István utcában a 151-es Bajcsy-Zsilinszky úti megállóiban;
  • Kolozsvári utcában a Rákóczi térnél.

Továbbá

  • a megszűnő Katona József utcai szakaszon lévő megállóhelyek pótlására 1-1 megállóhely létesül Szent Imre tér felé a Kolozsvári utcába befordulást követően, illetve Táncsics Mihály utcában a Katona József utca előtt.

Üzemidő:

Mindkét vonal esetében változatlan

Követési idő:

A 71-es esetében változatlan, a 179-es esetében a reggeli időszakban is, így teljes üzemidőben 30 perces

A változást kiváltó előzmények:

A 71-es autóbusz 2005-ig a jelenleg javasolt útvonalon közlekedett. Az útvonal módosítása után számos lakossági észrevétel érkezett egyes intézmények nehezebb megközelítése miatt.

2011. évben a XXI. kerületi Önkormányzat kezdeményezte a korábbi útvonal visszaállítását az egészségügyi intézmények és bevásárlóhelyek kedvezőbb elérése érdekében. Az autóbusz-forgalom technikai feltételeit (megállóhely-építések) a kerületi önkormányzat biztosítja.

A 179-es vonalon az utasforgalom olyan alacsony, hogy menetszám-csökkentés válik szükségessé a 71-es vonal hosszabbításával összefüggő járműigény-növekedés kiegyenlítése érdekében.

Szakmai indoklás

A szolgáltatás bővítése változatlan számú járművel, menetrendi korrekcióval, kisebb teljesítmény- és költségnövekedés mellett végrehajtható.

Várható eredmények:

A 2005. év előtti útvonal visszaállítása révén a 71-es autóbusz nagyobb területet tár fel, több intézmény kedvezőbb elérését biztosítja, egyúttal megtartva mai, kerületközponti és HÉV-kapcsolatát is. A 151-essel közös megállóhely révén helyben átszállási lehetőség nyílik a továbbutazók számára.

Az irányonként 2-3 perces többletút a módosított szakaszon áthaladó utasok számára csekély eljutásiidő-növekedést okoz, de a jelenlegi csatlakozások, hangolások menetrendi eszközökkel továbbra is biztosíthatók.

Az 50% alatti kihasználtságú 179-es vonalon a reggeli utasforgalmat is könnyedén ki tudják szolgálni a 30 percenként induló járatok.

Javasolt helyettesítő eljutási lehetőségek: Nincs megszűnő eljutási lehetőség.

Az előkészítésben részt vevő szervezetek:

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata

71, 179 változásairól

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.