A 34-es és 106-os buszok módosítása

A Sujtás utca térségét történeti okokból a 34-es autóbusz-viszonylat szolgálja már évtizedek óta. A vonal a 2008-as hálózati változások következtében mind a pesti metrókapcsolat létrejöttével, mind a békásmegyeri meghosszabbítással új utasokat vonzott, így a Szentendrei úton közlekedő három viszonylat (34, 106, 134/234) közül a legforgalmasabb viszonylattá vált. A kisforgalmú Sujtás utcai megállót így a legforgalmasabb vonal érinti, a Sujtás utcai utasok pedig továbbra sem tudnak átszállás nélkül a belváros felé eljutni.

A módosítás lényege, hogy az Árpád híd M végállomásról induló 34-es és 106-os autóbusz útvonala Békásmegyer, illetve Római úti lakótelep felé a Záhony utca térségében felcserélésre kerül, a 34-es egyenesen, Sujtás utcai betérés nélkül közlekedik a Szentendrei úton, míg a 106-os a Záhony utca – Sujtás utca – Keled út – Szentendrei útvonalon közlekedik.

A változással a 34-es autóbusz nem érinti a korábbi Záhony utca és a Sujtás utca megállóhelyeket, azonban kiszolgálja a Szentendrei úton található Záhony utca megállóhelyet. A 106-os autóbusz a Szentendrei út mentén található Záhony utca megállóhely helyett a bekanyarodás utáni Záhony utca és a Sujtás utca megállóhelyeket szolgálja ki. A módosítás végrehajtását követően a Sujtás utca környezetéből átszállás nélkül (106-ossal körbeutazva) érhető el a III. kerület központja és a metró is. A javasolt módosítás az ellenkező irányú, Árpád híd M felé tartó autóbuszok útvonalát nem érinti.

A módosítás
előnyei hátrányai
+ a leghosszabb menetidejű és legnagyobb utasforgalmú 34-es vonal utasai átlagosan 1-2 perces menetidő-rövidülést nyernek Békásmegyer felé – a 106-os járatok utasai a római úti lakótelep irányában átlagosan 1-2 perces menetidő-veszteséget szenvednek el
+ A Sujtás utcából a Római úti lakótelep felé utazással közvetlenül elérhetővé válik a kerületközpont és a metrókapcsolat – a Sujtás utcából csak átszállással érhető el a jövőben a Római-part északi térsége és Békásmegyer
+ a Záhony utcától egymáshoz hangolt rendszer szerint indulhatnak az autóbuszok Békásmegyer felé a 34-es, 134-es és a 234-es vonalon  
Megnevezés: A 34-es és 106-os viszonylatok útvonalának és követési idejének módosítása
Bevezetés tervezett időpontja: 2012.12.01.
Érintett térség: Óbuda, Záhony utca és Sujtás utca térsége
Érintett viszonylatok: 34-es, 106-os autóbuszok
Változás rövid leírása: Az Árpád híd M végállomásról induló 34-es és 106-os autóbusz útvonalát Békásmegyer, illetve Római úti lakótelep felé a Záhony utca térségében felcseréljük, a 34-es viszonylat helyett a 106-os tér be a Sujtás utcához.
Útvonal: 34: Záhony utca térségében a Szentendrei úton halad tovább, Sujtás utcai betérés nélkül.106: a Szentendrei útról a Záhony utcánál letérve a Sujtás utca – Keled út – Szentendrei út útvonalon közlekedik.
Megállóhely: 34: nem érinti a Záhony utca és a Sujtás utca megállóhelyeket, azonban kiszolgálja a Szentendrei úton lévő Záhony utca megállóhelyet.106: a Szentendrei úton található Záhony utca megállóhely helyett a Záhony utca és a Sujtás utca megállóhelyeket érinti.
Üzemidő: Mindkét viszonylat esetében változatlan az üzemidő.
Követési idő: Az októbertől érvényes sűrített menetrend változatlan. E szerint mindkét viszonylat összehangolt rendszerben hétköznap napközben és hétvégén 20 perc helyett 15 percenként közlekedik, vasárnap szóló kocsikkal. A 134-es viszonylat követési ideje minden időszakban azonossá válik a 34-es és 106-os járatokéval a pontosabb hangolás érdekében.
A változást kiváltó előzmények: A Sujtás utca megálló forgalomtechnikai okokból csak egy irányban van kiszolgálva. A környék lakosságától érkezett korábbi észrevételek alapján szükséges egy átszállásmentes, belvárosi irányú közlekedési lehetőség megteremtése is. A körforgalmi útvonalon közlekedő 106-os viszonylattal erre lehetőség nyílik.Ezen túl a térségben végrehajtott hálózati átalakítások nyomán az elmúlt években a 34-es viszonylat vált a legnépszerűbb, legtöbb utast szállító vonallá, így az útvonal rövidülése a legtöbb utasnak menetidő-csökkenést jelent.
Szakmai indoklás Mivel jelenleg a legnagyobb forgalmú viszonylat érinti a kisforgalmú Sujtás utca megállót, és a Sujtás utca térségében nincsen átszállásmentes kapcsolat a Belváros felé, az útvonalcserével több utas számára kedvező változás vezethető be.
Várható eredmények: A plusz költség és közvetlen hálózati kapcsolat megszűnése nélkül bevezethető változás révén több utas eljutási ideje csökken, mint ahányé növekszik, ezen túl a Sujtás utcai térségből az ellenkező irányba átszállás helyett körbeutazással, átszállás nélkül lehet eljutni az Árpád híd M irányába.
Javasolt helyettesítő eljutási lehetőségek: Nincsenek megszűnő eljutási lehetőségek. A 106-os átutazó utasai számára jelentkező két perces többlet-menetidő nem csökkenthető más eljutási iránnyal.
Az előkészítésben részt vevő szervezetek: A BKK-n kívül nem voltak az előkészítésben részt vevő szervezetek.
Észrevétel beküldésének határideje: 2012. október 19.
   

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.