A 2-es és 2A járatok közlekedésének módosítása

A Jászai Mari tértől Lipótvároson és a Belvároson át a Boráros tér felé a pesti felső rakparton közlekedő 2-es és 2A jelzésű villamosok biztosítanak eljutást évtizedek óta. A reggeli csúcsidőszakban a 2-es vonal forgalmasabb szakaszát tehermentesítő betétjárat csak a Boráros térig, míg az alapjárat onnan tovább, a Közvágóhídig közlekedik. A jelenlegi vágányhálózat kialakítása miatt a Boráros téren a 2A villamos felszállóhelye nem azonos a Jászai Mari tér felé haladó 2-es villamos megállóhelyével, ami az itt felszálló utasok szempontjából kedvezőtlen, hiszen választani, dönteni kényszerülnek az azonos irányba tartó két viszonylat között.

A Boráros téri indulások kiszámíthatósága érdekében tervezzük a 2A viszonylat megszüntetését, mellyel egyidejűleg a 2-es vonalon többletmenetek kerülnek beiktatásra. A változást követően a 2-es villamosok a jelenlegi követési idejükhöz képest gyakrabban, 3 percenként közlekednek majd, így a 2-es villamos önálló szakszán, a Soroksári út térségében megnövekedett utazási igény is kielégíthető.

A módosítás hatására hétköznap reggelente kedvezőbb eljutási lehetőség adódik a 2-es vonal Soroksári úti szakasza és a belvárosi területek között, hiszen az eddiginél sűrűbben közlekedik majd a 2-es villamos. A Boráros tértől a Jászai Mari tér felé utazók komfortérzete nő azáltal, hogy az átszállópontoktól távolabb eső 2A megállóhely helyett a 2-es villamos megállóhelyéről indul minden villamos.

A módosítás
előnyei hátrányai
+ sűrűbben induló 2-es villamosok, így a Haller utca környéki irodaházak dolgozói kisebb zsúfoltság mellett utazhatnak – megszűnnek a H7-es HÉV utasait a Boráros téren szabad ülőhelyekkel váró villamosok
+ egyenletesebb közlekedés a Boráros tértől északra a reggeli csúcsidőszakban
+ a HÉV-től messze fekvő Boráros téri villamos-végállomás megszüntetésével egy megállóból indulnak a villamosok a Jászai Mari tér felé
+ a hangolatlanul és kis kihasználtsággal közlekedő 2A villamos szerelvényei hatékonyabban közlekedtethetők
Bevezetés tervezett időpontja: 2012. december
Érintett térség: Lipótváros; Belváros; Közraktár utca; Soroksári út térsége
Érintett viszonylatok: 2, 2A villamos viszonylatok
Változás rövid leírása: A 2-es villamos betétjárataként funkcionáló Jászai Mari tér és Boráros tér között közlekedő 2A jelzésű villamos viszonylat megszüntetésre kerül. Ezzel összefüggésben a Jászai Mari tértől a Boráros téren át a Közvágóhídig közlekedő 2-es villamosoknál a 2A viszonylat jelenlegi üzemidejében (a reggeli csúcsidőszakban) gyakoribb járatkövetés kerül bevezetésre.
Útvonal: Nincs változás.
Megállóhely: Nincs változás.
Üzemidő: Nincs változás.
Követési idő: A 2-es villamosok a reggeli csúcsidőszakban gyakrabban, 3 percenként közlekednek, egyéb időszakban változatlan.
A változást kiváltó előzmények: A 2-es villamos önálló szakaszán (Soroksári út) gyakoribb villamos-követés igénye merült fel.

Jelenleg a 2A villamos Boráros téri felszállóhelye nem azonos a Jászai Mari tér felé haladó 2-es villamos megállóhelyével, ami a Boráros téren felszálló utasok szempontjából kedvezőtlen.

Szakmai indoklás A megépült irodaházak és más odatelepült funkciók miatt a Soroksári út Petőfi híd és Rákóczi híd közötti térségének, a közvetlen belvárosi kapcsolata hétköznap reggelente javítható a 2-es villamos sűrűbb közlekedtetésével.

Az utasok kényelme érdekében fontos, hogy a Boráros téren a Jászai Mari tér felé haladó villamosok mindegyike azonos helyen végezzen utascserét, így nem kényszerülnek az itt felszállók választani különböző felszállóhelyek között.

Várható eredmények: A 2-es villamos Soroksári úti szakaszán a zsúfoltság csökken, az ott található átszállási kapcsolatok minősége javul.

A Boráros téren a Jászai Mari tér felé felszálló utasok komfortérzete nő az egységes megállóhely bevezetésével.

Javasolt helyettesítő eljutási lehetőségek: Nincsenek megszűnő eljutási lehetőségek.
Az előkészítésben részt vevő szervezetek: A BKK-n kívül nem voltak részt vevő szervezetek.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.