A 109-es buszok teljes üzemidős közlekedése

A 2008-ban a 9-es és 206-os viszonylatok összekötésével létrehozott 109-es jelzésű járat az utasok körében népszerű lett, az új szakaszon átutazók száma folyamatosan növekedett. A 109-es viszonylat pozitív tapasztalatai alapján tervezzük a járat teljes üzemidős közlekedtetését, amelyre vonatkozó főbb észrevételeket és a javasolt fejlesztési intézkedéseket az alábbiakban olvashatják:

A társadalmi egyeztetés során érkezett vélemények
főbb észrevételek intézkedés
A levélírók szinte kivétel nélkül támogatták járat üzemidejének bővítését. A változás az infrastruktúra feltételek biztosítását követően bevezetésre kerül.
Több észrevételben szerepelt a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél létesítendő új megállóhelyre vonatkozó igény. Az igény jogos, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél új megállóhely kerül kijelölésre.
Számos véleményező fejezte ki aggodalmát az új 9-es zavarérzékenysége miatt, illetve a napközbeni 10 perces követési időt a 9-es busz önálló szakaszán ritkának tartották. Buszsáv létesül a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utca és a Harmincad utca között, amelyet a kerékpárosok is használhatnak. A Baross utcában napközben a 83-as trolibusz sűrűbben fog közlekedni, pótolva a 9-es busz kieső kapacitását.
Felmerült, hogy a buszok a Szent István körútról közvetlenül a Bajcsy-Zsilinszky útra forduljanak a Podmaniczky utcai kitérő nélkül. A Nyugati téri megállóhely érintése érdekében szükséges a Podmaniczky utcai útvonalvezetés. Eltérő esetben a Nyugati téri megállóhely kedvezőtlen helyen, a csomóponttól és a gyalogos célpontoktól csak távol jelölhető ki.

Az egyeztetés alapján a szükséges infrastruktúra beavatkozások (Bajcsy-Zsilinszky úton buszsáv kijelölés, az Andrássy út környezetében új megállóhely kijelölés, valamint a Podmaniczky utca – Teréz körút csomópontban kisebb forgalomtechnikai korrekció) végrehajtását követően az alábbi módosítást vezetjük be:

  • A Kőbánya alsó vasútállomás és Óbuda, Bogdáni út között minden nap teljes üzemidőben közlekedő viszonylat ezentúl a  9-es jelzést viseli, így a 109-es és a 206-os számjelzés megszűnik.
  • A kialakítandó új buszsávban lehetőség nyílik a kerékpárosok közlekedésére is, így a jelenlegi, járdán vezetett kerékpárúthoz képest javulhatnak a kerékpárosok közlekedésének feltételei is.

    Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.