923-as autóbusz útvonalának módosítása

A 923-as autóbusz a Dél-pesti autóbuszgarázs – Békásmegyer H végállomások között közlekedő éjszakai járat. Csillaghegyen Békásmegyer irányában a Szentendrei út – Czetz János köz – Czetz János utca – Mátyás király út – Szentendrei út – Ország út érintésével jut el Békásmegyerre, visszafelé a Czetz János utcát elkerüli, a Mátyás király útról jobbra fordulva a Batthyány utcán át (11-es út bevezető szakasza) közlekedik.

Ez a vonalvezetés igazodik ahhoz a sajátossághoz, hogy éjszaka az utasforgalom jellemző iránya a belvárosból kifelé irányban van: az autóbusz a Czetz János utcában – a HÉV és a Duna közötti területnek hozzávetőlegesen a középvonalában több megállót érintve teszi lehetővé az utasok hazajutását.

A Czetz János utca viszonylag szűk kialakítása, a házak úttesthez való közelsége miatt a lakosok a nappali járműforgalmat is nehezen viselik el, az éjszaka 15-30 percenként elhaladó csuklós 923-asok azonban éjszakai pihenésüket is zavarják. Ilyen megfontolásból kezdeményezték a 923-as autóbusz útvonalának módosítását, amellyel elkerüli utcájukat.

A Czetz János utca éjszakai terhelésének csökkentése vagy megszüntetése több módon lehetséges, erre vonatkozóan ismertetünk néhány változatot. Meg kell jegyezni, hogy más útvonalat alkalmazva az ott érintett lakosok körülményei változnak, azaz az eddigi probléma nem feltétlenül szűnik meg, legfeljebb más területre helyeződik át. Tekintettel kell lennünk arra is, hogy a szolgáltatást még elfogadható módon fenntartsuk az azt igénylő utasaink számára.

Az egyeztetésre, véleményezésre bocsájtott változatok a következők (a mellékleteken rajzos formában is segítjük az eligazodást:

 1. A jelenlegi hálózat változatlanul fennmarad;
 2. A 923-as autóbusz a 34-es busz útvonalán közlekedik, nem érintik Csillaghegyet. A Nyugati térről Békásmegyerre induló, csak 0.00 és 1.30 között, félóránként közlekedő betétjárat 923A jelzéssel megmarad a Czetz János utcában. Lehetséges megoldás, hogy a betétjárat – a 960-as rendszerbe illesztése miatt – csak a kiugró forgalmú hétvégi és nyári időszakban közlekedik.
 3. Valamennyi 923-as járat a 34-es busz útvonalán közlekedik, nem érintik Csillaghegyet és a Czetz János utcát. Csillaghegyet a 960-as autóbusz szolgálja ki.
 4. A 923-as autóbusz marad a jelenlegi útvonalán és a 923A betétjárat közlekedik a 34-es busz útvonalán.

1. változat – A jelenlegi útvonal megtartása

Békásmegyer felé: … Szentendrei út – Czetz János köz – Czetz János utca – Mátyás király út – Szentendrei út – Ország út …

Belváros felé: … Szentendrei út – Mátyás király út – Batthyány utca – Szentendrei út

A Czetz János utcában: változatlan közlekedés, éjszakánként 12 db autóbusz


2. változat – 923-as a 34-es vonalán; 923A jelenlegi 923-as vonalán

A 923-as autóbusz mindkét irányban a 34-es busz útvonalán közlekedik, nem érinti  Csillaghegyet.

A Nyugati térről Békásmegyerre induló, csak 0.00 és 1.30 között induló, félóránként közlekedő sűrítő betétjáratok 923A jelzéssel közlekednek, változatlanul a Czetz János utcát és Csillaghegyet érintve. Lehetséges változat, hogy a betétjárat – a 960-as rendszerbe illesztése miatt – csak a kiugró forgalmú hétvégi és nyári időszakban közlekedjen. Csillaghegy térségét kiszolgálja a 960-as autóbusz is.

A Czetz János utcában a jelenleg éjszaka áthaladó 12 db autóbusz helyett 4 db marad, éjfél és 2 óra között.

Az Emőd utca – Királyok útja – Pünkösdfürdő utca vonalon éjszaka újonnan jelenik meg két irányban összesen 19 db autóbusz.

Előnyök a jelenlegi forgalmi rendhez képest:

 • Jobb hálózati lefedettség Csillaghegyen, kevesebb gyaloglás.
 • Egyik útvonalat sem terheli óránként és irányonként 2 autóbusznál nagyobb forgalom éjszaka.
 • A 923-as járat rövidebb idő alatt kiér Békásmegyerre.

Hátrányok a jelenlegi forgalmi rendhez képest:

 • Hajnali 2 és 5 óra között csak Csillaghegy két szélén lesz éjszakai közlekedés, a városrész közepéről sokat kell gyalogolni.
 • A Czetz János utcában nem szűnik meg teljesen az éjszaki autóbuszok által okozott zaj, mivel hajnali 2-ig arra közlekedik a 923A járat.
 • A Királyok útja térségének éjszakai zajterhelése növekszik.


3. változat – Valamennyi 923-as a 34-es vonalán

Valamennyi 923-as (a Nyugati térről induló betétjárat is) a 34-es autóbusz útvonalán közlekedik mindkét irányban, nem érinti Csillaghegyet és a Czetz János utcát sem. Csillaghegyet éjszaka kizárólag a 960-as autóbusz szolgálja ki.

A Czetz János utcában teljesen megszűnik az éjszakai közlekedés.

Az Emőd utca – Királyok útja – Pünkösdfürdő utca vonalon éjszaka újonnan jelenik meg két irányban összesen 23 db autóbusz.

Előnyök a jelenlegi forgalmi rendhez képest:

 • A Királyok útja környékének éjszakai kiszolgálása jelentősen javul.
 • A 923-as járat rövidebb idő alatt kiér Békásmegyerre.
 • A Czetz János utcában teljesen megszűnik az éjszakai autóbuszok által okozott zaj.

Hátrányok a jelenlegi forgalmi rendhez képest:

 • Éjszaka csak Csillaghegy két szélén lesz közösségi közlekedés, a városrész közepéről sokat kell gyalogolni.
 • A Királyok útja térségének éjszakai zajterhelése jelentősen nő.


4. változat – 923-as a jelenlegi vonalán, 923A a 34-es vonalán

A 923-as útvonala nem változik, továbbra is a Czetz János utcát és Csillaghegyet érintve közlekedik, a Nyugati térről induló betétjárat (923A) útvonal módosul, a 34-es vonalára kerül át.

A Czetz János utcában éjszaka a jelenlegi 12 db helyett 8 db autóbusz halad át 30 percenként.

Az Emőd utca – Királyok útja – Pünkösdfürdő utca vonalon éjfél és 2 óra között  újonnan jelenik meg 4 db autóbusz.

Előnyök a jelenlegi forgalmi rendhez képest:

 • Jobb hálózati lefedettség Csillaghegyen, kevesebb gyaloglás.
 • Egyik útvonalat sem terheli óránként és irányonként 2 autóbusznál nagyobb forgalom éjszaka.

Hátrányok a jelenlegi forgalmi rendhez képest:

 • A Czetz János utcában nem szűnik meg az éjszakai autóbuszok által okozott zaj, mivel – igaz ritkábban – arra közlekedik a 923-as járat.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.