Társadalmi egyeztetés tervezett forgalmi változásról

A 200E autóbusz turistaszezonhoz igazított sűrített nyári menetrendje és a 93-as viszonylat útvonalának módosítása

Megnevezés: A 200E autóbusz turistaszezonhoz igazított sűrített nyári menetrendje és a 93-as viszonylat útvonalának módosítása
Érintett térség: Ferihegy, Pestszentlőrinc
Érintett viszonylatok: 93-as, 200E, 900-as
Bevezetés tervezett időpontja: 2013. május 1.
A változást kiváltó előzmények:
 • A Kőbánya-Kispest M és Liszt Ferenc Airport 2 között közlekedő 200E jelzésű gyorsjárat utasforgalma idényszerűen változik. A tavaszi-nyári szezonban kiemelkedően magas a repülőgéppel utazók száma, a legforgalmasabb időszak májustól szeptemberig tart. Ebben az időszakban a megnövekedett repülőtéri utasforgalom miatt a 200E autóbuszokon is gyakran tapasztalható zsúfoltság.
 • A 93-as autóbusz utasainak száma a repülőtér 1-es termináljának bezárását követően Liszt Ferenc Airport 1 és Pestszentlőrinc központja közötti szakaszon rendkívül visszaesett.
 • A Nyugati pályaudvar felől közlekedő első hajnali vonattal érkező, repülőtérre tartó utasaink számára jelenleg nem biztosított a csatlakozás Ferihegy vasútállomásnál a 900-as autóbuszra.
Változás rövid leírása:
 • A 200E viszonylaton májustól októberig érvényes új menetrend kerül bevezetésre, így a repülőtér legforgalmasabb időszakában gyakrabban közlekednek az autóbuszok. Május 1. és szeptember 30. között minden nap napközben 10 perc helyett 7-8 percenként, esténként hosszabb időszakon át sűrűbben, 10 percenként indulnak a járművek.
 • A 93-as járat üzemideje és útvonala megváltozik. Az alacsony utasforgalom miatt munkanapokon és szombaton reggel 5:30 óra körül, vasárnap 7:00 óra körül indul az első autóbusz, az esti üzemzárás minden nap korábbra, 21:00 óra körüli időpontra módosul. A Gyömrői úti szakaszon tapasztalható csekély kihasználtság miatt a járat útvonala rövidül, Kőbánya-Kispest  M végállomásról Liszt Ferenc Airport 1 helyett csak Pestszentlőrinc, Fedezék utcáig közlekedik. A felhagyásra kerülő útvonalon a továbbiakban a 200E autóbusszal lehet utazni.
 • A 900-as éjszakai viszonylaton az első hajnali vonat érkezéséhez igazodva egy többletmenetet indítunk Ferihegy vasútállomástól Liszt Ferenc Airport 2 felé.
Útvonal:
 • 93-as: útvonala rövidül, csak Kőbánya-Kispest M és Pestszentlőrinc, Fedezék utca között közlekedik.
 • 200E: nincs változás
 • 900-as: nincs változás
Megállóhely:

A 93-as vonalán felhagyásra kerülő megállóhelyek Liszt Ferenc Airport 1 felé:

 • Csévéző utca
 • Szemeretelep vasútállomás
 • Liszt Ferenc Airport 1

A 93-as vonalán felhagyásra kerülő megállóhelyek Kőbánya-Kispest M felé:

 • Liszt Ferenc Airport 1
 • Szemeretelep vasútállomás
 • Billentyű utca
 • Csévéző utca

A 93-as vonalán új megállóhely:

 • Pestszentlőrinc, Fedezék utca

 A 200E vonalán új megállóhely Kőbánya-Kispest M felé:

 • Billentyű utca
Üzemidő:
 • 93-as: a kora reggeli és késő esti órákban nem közlekedik
 • 200E: nincs változás
 • 900-as: nincs változás
Követési idő:
 • 93-as: nincs változás
 • 200E: május 1-től szeptember 30-ig napközben és esténként is gyakrabban közlekedik. Minden nap napközben 7-8 percenként, az esti időszak nagy részében pedig 20 helyett 10 percenként jár.
 • 900-as: a hajnali időszakban egy többletmenet Liszt Ferenc Airport 2 felé

A 200E autóbusz turistaszezonhoz igazított sűrített nyári menetrendje és a 93-as viszonylat útvonalának módosítása

A nyári időszakban a repülőtérhez kapcsolódó forgalom jelentősen megnövekszik, így a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret kiszolgáló 200E viszonylattal utazók száma is szezonálisan magasabb. Az autóbuszokon tapasztalható zsúfoltság enyhítése érdekében a legterheltebb időszakban a viszonylat férőhelykínálatát bővítjük. Május 1-től szeptember 30-ig idénymenetrend lép életbe a 200E járaton, sűrűbb követéssel, minden nap napközben 10 perc helyett 7-8 percenként, az esti időszak nagy részében 20 helyett 10 percenként indulnak az autóbuszok. Így napközben az óránként felkínált kapacitás kb. 33%-kal növekszik a vonalon.

A 93-as viszonylat utasforgalma Pestszentlőrinc központi része és a Liszt Ferenc Airport 1 között rendkívül csekély. A repülőtér 1-es termináljának bezárása óta igen kevesen használják a járatot ebben a térségben. A 200E sűrítésének finanszírozhatóságát biztosítandó, a Gyömrői úti szakaszon regisztrált alacsony utasforgalom alapján a 93-as viszonylat útvonala lerövidül, az autóbuszok csak Kőbánya-Kispest M és Pestszentlőrinc, Fedezék utca között közlekednek. A járat a továbbiakban is eljutást biztosít Kispest felől a XVIII. kerület központja és a Ráday Gedeon utca környéki lakóterületek felé, a felhagyásra kerülő szakasz megállóhelyeit ezentúl a 200E járat szolgálja ki. Az érintett térség egyetlen megállóhelye sem szűnik meg, így a Kőbánya-Kispest M felé közlekedő 200E autóbuszok megállnak a Billentyű utcánál is.

A kora reggeli és a késő esti órákban a 93-as viszonylat forgalma minimális. Este 9 óra után 25%-os, vasárnap üzemkezdettől kb. 7 óráig 20%-os kihasználtsággal közlekednek az autóbuszok. A mért utasforgalmi adatok alapján a járat üzemidejét szűkítjük. Az üzemkezdet hétköznap és szombaton 5:30 óra körüli, munkaszüneti napokon 7 óra körüli időpontra módosul, az üzemzárás pedig 21 óra tájékában történik.

A vasúti menetrendváltás következtében kora hajnalban is közlekedik vonat a Nyugati pályaudvartól Ferihegy felé 3:08-kor. Ezzel a szerelvénnyel érkező utasaink számára Ferihegy vasútállomásnál jelenleg nincsen csatlakozás biztosítva a repülőtéri továbbutazáshoz. A kora reggel felszálló első repülőgépekhez történő kedvező eljutási lehetőség biztosításaként a 900-as viszonylaton egy többletmenetet iktatunk be, a hajnali vonat érkezéséhez hangolva indítunk egy csonkamenetet Ferihegy vasútállomástól Liszt Ferenc Airport 2 irányába.

A közlekedésszervezési (ún. Kijelölő) rendelet 9. §-ának megfelelően a BKK Zrt. feladata az érintettek előzetes tájékoztatása és véleményük kiértékelése a tervezett tömegközlekedési változásokkal kapcsolatban. Végleges hálózatmódosulás vagy egy viszonylat kapacitását lényegesen befolyásoló menetrendi változás esetén a BKK Zrt. köteles kikérni az utasok véleményét oly módon, hogy a módosításra vonatkozó javaslatát 60 nappal a tervezett bevezetés előtt elkészíti és közzéteszi honlapján legalább 14 napig tartó véleményezés céljából. A véleményezési időszak csökkenthető, ha azt rendkívüli helyzet indokolja.

A repülőtéri szezonális utasforgalom-növekedés miatt a 93-as és a 200E viszonylatokkal kapcsolatos változásokat 2013. május 1-től látjuk indokoltnak bevezetni. A közlekedési igényekhez megfelelőbben illeszkedő szolgáltatás nyújtása érdekében a társadalmi egyeztetés időtartamát lerövidítjük.

Szakmai indoklás A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kedvezőbb kiszolgálása érdekében a repülőtér legforgalmasabb időszakában a 200E viszonylaton bővítjük a szolgáltatást.

A repülőtér 1-es termináljának bezárása után a 93-as járat kihasználtsága a Gyömrői úti szakaszon visszaesett, így indokolt a viszonylat Fedezék utca – Liszt Ferenc Airport 1 közötti útvonalának felhagyása.

A kora reggel induló repülőgépekhez történő eljutási lehetőség javítása érdekében a Nyugati pályaudvar felől érkező első hajnali vonathoz csatlakozó 900-as menet beiktatása szükséges.

Várható eredmények: A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tömegközlekedési ellátottsága jelentősen javul a reptérhez kapcsolódó legnagyobb utasforgalmú időszakokban, valamint hajnalban.

A 93-as viszonylat üzemeltetése gazdaságosabbá válik.

Az előkészítésben részt vevő szervezetek:
Észrevételek beküldésének határideje: 2013. április 13.

Budapest, 2013. április 5.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.