157-es autóbusz útvonalának hosszabbításáról

Solymár Önkormányzatának kérésére tervezzük a jelenleg Budaliget, Géza fejedelem útjáig közlekedő 157-es autóbusz útvonalának meghosszabbítását Kerekhegy kiszolgálására, a közvetlen hűvösvölgyi kapcsolat megteremtése érdekében.

A 157-es autóbusz a Zerind vezér utca – erdei bekötőút – Berzsenyi Dániel utca útvonalon jut el a Kerekhegyen kialakított fordulóhoz, amelyet már 1993-ban kiépítettek, számítva az autóbusz megjelenésére. A tervezett menetrend szerint hétköznapokon 19 alkalommal, 30-60 percenként, míg hétvégi napokon 10 alkalommal, 60-120 percenként jelenne meg Kerekhegyen a 157-es jelzésű autóbusz, amelyen lehetőség szerint törekedünk részben alacsonypadlós járművek beosztására is.

A meghosszabbított vonal II. kerületi szakaszán új megállóhely épül mindkét irányban a Duna utca – Muflon utca térségében, valamint Hűvösvölgy felé a jelenlegi végállomás közelében. A 157-es mai sűrűségét a Kerekhegyre ritkábban közlekedő járat mellett 157A jelzésű betétjárat indításával biztosítjuk Hűvösvölgy – Budaliget között.

A kerekhegyi hosszabbítás megvalósítására két változatot tartunk lehetségesnek:

 1. A menetrendben megjelölt időpontokban – a már említettek szerint hétköznapokon 19, hétvégén 10 alkalommal – fixen indul Kerekhegyre az autóbusz, függetlenül attól, hogy ténylegesen van-e rá igény, van-e utasa.
  Az 1. változat (fix menetrend)
  előnyei hátrányai
  + kiszámítható, időben jobban tervezhető az utazás – utasok nélkül is hosszabb útvonalon közlekedik az autóbusz
  +az utazási igényt nem kell előzetesen jelezni – nagyobb környezeti terhelés (zaj, és légszennyezés)
  + nem környékbeli lakosok számára is egyértelmű közlekedési rend – Solymár, Kerekhegy végállomáson tartózkodó jármű lakossági zavartatása
  + Budaliget, Géza fejedelem út végállomáson kevesebb ideig tartózkodik jármű
 2. “Igényvezérelt” módon – a 157-es autóbusz hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban a menetrend szerinti időpontokban közlekedik Kerekhegyre. Délelőtt 9-13 óra között, valamint este 18 óra után, továbbá hétvégén egész napon csak feltételesen, abban az esetben, ha:
  1. Hűvösvölgy felől a járművön van solymári elővárosi bérlettel rendelkező (a Muflon utcáig budapesti bérlettel rendelkező), menetjegyes, illetve jogosan díjmentesen utazó utas és a járművezetőnek jelzi továbbutazási szándékát;
  2. Kerekhegyről, illetve a Muflon utcai megállótól való utazási szándékot (az adott indulást megelőzően meghatározott időpontig) telefonon jeleznek.

E változat alkalmazása esetén a tapasztalatok birtokában akár csúcsforgalmi időszakra is kiterjeszthető az igényvezérelt közlekedés. Ezzel a felesleges, utas nélküli futások elhagyhatók, a lakossági zavartatás csökkenthető.

A 2. változat (igényvezérelt rendszer)
előnyei hátrányai
+ utazási igény hiányában nem közlekedik autóbusz – az utazási igényt előzetesen jelezni kell, az utazás megkezdése az utasoktól több felkészülést, intézkedést igényel
+kisebb környezeti terhelés (zaj, és légszennyezés) – nem környékbeli lakosok számára szokatlan közlekedési rend
+ Solymár, Kerekhegy végállomáson ritkábban jelenik meg jármű – Budaliget, Géza fejedelem út végállomáson több ideig tartózkodhat jármű

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.