Vonaljegy típusú jegyek felhasználhatósága, cseréje és visszaváltása

Vonaljegy típusú jegyek felhasználhatósága, cseréje és visszaváltása

A BKK 2013. december 31-ig volt köteles elfogadni a BKV által kibocsátott jegyeket és bérleteket, illetve a 2012. december 31-éig kibocsátott BKK-s jegyeket. Ezen kívül a 2013-tól kezdve vásárolt vonaljegy típusú jegyek felhasználhatósági ideje is korlátozott.

 • A régebbi, kinegram nélküli vonaljegyek, metrójegyek és gyűjtőjegyek (ideértve a tankötelesek, illetve iskolások korábban megszűnt csoportos gyűjtőjegyeit is) már nem válthatók vissza, nem cserélhetők be és utazásra sem használhatók.
 • A kinegrammal vagy biztonsági fémszállal védett, egyszeri utazásra érvényes, vonaljegy típusú jegyek (metró-, vonal-, gyűjtő- és átszállójegyek) korlátozott ideig használhatók fel és visszaváltásukra csak meghatározott jegyek esetében van lehetőség. Ezek a jegyek az alábbiak szerint használhatók fel (ráfizetés nélkül, az éjszakai járatokon is):
  • A kinegramos jegyek a rajtuk feltüntetett ár érvényességi ideje alatt és az ezt közvetlenül követő (árváltozás utáni) átmeneti időszakban használhatók fel utazásra. Az átmeneti időszak az árváltozást követő 1 év. Az átmeneti időszakot követő csereidőszakban (az átmeneti időszakot közvetlenül követő 3 hónap) a fel nem használt jegyek értékben becserélhetők a csereidőszakban érvényes áron forgalmazott kinegramos jegyekre. A csere az árváltozással kapcsolatos tájékoztatókban megjelölt helyeken, kezelési díj felszámítása nélkül történik. Csere esetén a visszahozott jegyek összértéke nem haladhatja meg az új jegyek összértékét. Gyűjtőjegy csak a borítóval (és az ellenőrző szelvényes gyűjtőjegyeknél az ellenőrző szelvénnyel) együtt cserélhető, a beszámításra kerülő érték a borítón feltüntetett ár tizedének (20 darabos gyűjtőjegy esetén: huszadának, egyéb tömböknél arányosan) és a még fel nem használt szelvények számának szorzata. A jegyek cseréjére csak a csereidőszakban van lehetőség, az átmeneti időszakot követően utazásra nem használhatók.
  • Azok a kinegramos jegyek, amelyekre az előző bekezdésben foglaltak azért nem érvényesek, mert korábbi árral rendelkeznek, valamint az ár vagy évszám nélküli gyűjtőjegy szelvények, továbbá a teljes árú, 50%-os és 90%-os kedvezménnyel váltott „környéki vonaljegy 5 km”, és „környéki vonaljegy 10 km” nevű jegyek 2013. december 31-éig voltak érvényesíthetők, illetve utazásra felhasználhatók. Ezen jegyek vissza nem válthatók, de a megmaradt jegyek az előző bekezdésben meghatározott feltételekkel a 2014. január 1-jétől 2014. március 31-éig terjedő időszakban értékben voltak becserélhetők a megfelelő, biztonsági fémszálat tartalmazó jegyre.
  • A 2013. évtől elővételben vásárolt, és fel nem használt vonaljegy típusú jegyek – 250 Ft-os kezelési díj ellenében – visszaválthatók az ügyfélközpontokban, a Rumbach Sebestyén utca 19-21. szám alatti Központi ügyfélszolgálaton és a repülőtéri ügyfélszolgálatokon. A környéki jegyek cseréje és visszaváltása az előzőektől eltérően a vonatkozó jogszabályra tekintettel kezelési díj felszámítása nélkül történik.
  • A mobiljegy alkalmazásból vásárolt repülőtéri vonaljegy a vásárlástól számított 2 éven belül használható fel egyszeri utazásra. Az utazásra fel nem használt jegyek visszaváltása az alkalmazásban, ugyanezen határidőben lehetséges, kezelési díj nem kerül felszámításra. A mobiljegy alkalmazásból vásárolt cikkek cseréje nem lehetséges.
 • A fenti szabályok alapján a 2013. előtt váltott, kinegrammal vagy biztonsági fémszállal védett, egyszeri utazásra érvényes, vonaljegy típusú jegyek 2013. december 31-éig voltak felhasználhatók, cseréjükre 2014. március 31-éig volt lehetőség.
 • A 2013-tól kezdve váltott, kinegrammal vagy biztonsági fémszállal védett, egyszeri utazásra érvényes, vonaljegy típusú jegyek (vonaljegy, helyszínen váltott vonaljegy, 10 darabos gyűjtőjegy, repülőtéri vonaljegy, átszállójegy, metrószakaszjegy, környéki helyközi vonaljegyek, hajó vonaljegyek, rév jegyek, nosztalgia vonaljegyek) az áruk változásáig, majd ezt követően még egy évig felhasználhatók.
 • A Volánbusz Zrt. által kiadott jegyek cseréjét és visszaváltását nem a BKK Zrt. végzi; a cserét vagy visszaváltást a Volánbusz Zrt.-nél kell kezdeményezni.
 • Bankkártyás fizetés esetén visszaváltáskor – ha ez nem ütközik technikai akadályba a BKK részéről – a BKK bankkártyás visszatérítést alkalmaz.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.