2015. évi értékcikkekkel kapcsolatos információk

Annak érdekében, hogy a 2015. évi éves bérletek iránti keresletet minél gyorsabban és zökkenőmentesen tudjuk kiszolgálni, kérjük Önöket, vásárlásuk előtt olvassák el tájékoztatónkat! Tájékoztatónk hivatott segíteni Önöket a döntéshozatalban. Megismerhetik az évváltással és vásárlási lehetőségekkel kapcsolatos változásokat, valamint fejlesztéseket.

Tájékoztatónk fontosabb témái

I. A 2015. évi árakat ide kattintva érheti el.

2015. január 1-jével nem módosulnak a jegy- és bérletárak, hanem továbbra is a 2014-re megállapított viteldíjak maradnak érvényben.

A viteldíjak változatlansága mellett ugyanakkor új bérlettípusként jelenik meg a kedvezményes éves Budapest- és MOL Bubi bérlet nem természetes személyek részére. Ez a bérlet csak annyiban különbözik a naptári évhez kötött érvényességű „kedvezményes éves Budapest-bérlet nem természetes személyek részére” bérlettől, hogy tartalmazza egy MOL Bubi éves bérlet árát is. Ennek megfelelően

 • a „kedvezményes éves Budapest-bérlet nem természetes személyek részére” nevű bérlettel azonos érvényességi feltételekkel jogosít utazásra a személyszállítási közszolgáltatások járatain. Utazásra MOL Bubi regisztráció nélkül is jogosít.
 • a MOL Bubi közösségi kerékpáros rendszerben regisztráció alapján MOL Bubi kártya kiváltására jogosít, a kerékpárok használata a MOL Bubi kártyával történik.

Az új bérlettípus ára 120 600 Ft, mely két részből áll:

 • Tömegközlekedési rész: 114 600 Ft
 • Mol Bubi rész: 6 000 Ft.

Minden egyes „kedvezményes éves Budapest- és MOL Bubi bérlet nem természetes személyek részére” hőpapírra nyomtatott, 12 lapos közösségi közlekedési bérletből és egy MOL Bubi plasztikkártyából áll. A hőpapírra nyomtatott éves bérlet és a MOL Bubi plasztikkártya együtt egy BKK díjterméket jelent. Tehát csere vagy visszaváltás esetén az éves bérlethez hozzárendelt MOL Bubi plasztikkártyára is szükség van. Meghatározott sorszámú Kedvezményes éves Budapest-bérlethez meghatározott sorszámú MOL Bubi kártya tartozik.

II. Változások az éves bérletek és egyes további cikkek megjelenési formájában, illetve az értékesítésben.

A 2015-ös éves bérletek helyben nyomtatással kerülnek kiadásra. A bérletek 12 darab, egyenként egy-egy hónapra érvényes szelvényből állnak (kivéve a naptári évhez kötött érvényességű bérletek decemberi szelvényét, amely a tárgyévet követő év január 6-án 02:00 óráig használható), valamennyi szelvényen feltüntetésre kerül a bérlet éves ára.

Az éves bérletek vásárlásakor mind a 12 szelvény kiadásra kerül, az egyes szelvények egyesével nem árusíthatók, ugyanakkor utazáskor elegendő mindig csak az adott időpontban érvényes szelvényt felmutatni. A különféle éves bérletek cseréje és visszaváltása csak a díjszabásban és az üzletszabályzatban meghatározott esetekben és módon lehetséges – ilyenkor le kell adni valamennyi, még felhasználható szelvényt.

A havi árral rendelkező éves bérletek kivételt képeznek abban a tekintetben, hogy a kifizetett összeggel arányosan csak az érvényességi hónapoknak megfelelő számú szelvény kerül nyomtatásra (tehát annyi szelvény, amennyit a vásárlástól számítva az érvényességi idő végéig még fel lehet használni, például január 1-jén 12 darab, július 1-jén 6 darab). Ezeken a bérletszelvényeken a bérlet havi ára kerül feltüntetésre.

2015-ben a nosztalgia és rév cikkek esetében is bevezetésre kerül a helyben nyomtatott változat.

Azon körülmény, hogy adott jegy vagy bérlet nyomdában előnyomott vagy helyben nyomtatott formában került kiadásra, nem befolyásolja az érvényességét.

Megújult az átutalásos vásárlási folyamat: a jövőben, már csak a Kiemelt Ügyfelek számára létrehozott új, online megrendelői felületen adhatók fel rendelések. Az új felület és az azzal kapcsolatos tájékoztató a https://bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/megrendeles/ oldalunkon keresztül érhető el.

III. Melyik éves bérletet válasszam?

IV. Vásárlással kapcsolatos fontosabb tudnivalók

1. Éves típusú bérletek értékesítése

A különböző éves bérleteket helyben nyomtatással valamennyi bérletpénztár és ügyfélközpont értékesíti.

Az arckép nélküli éves Budapest-bérlet megrendeléshez kötött, csak az Akácfa utcai Központi bérletpénztárban vehető át. A kedvezményes éves Budapest- és MOL Bubi bérlet nem természetes személyek részére az Akácfa utcai Központi bérletpénztárban és a Rumbach Center ügyfélközpontban vásárolható. Az éves nosztalgia bérlet helyben nyomtatása 2015. január 1-jével kezdődik. Azon bérletpénztárak, amelyek nem helyben nyomtatással üzemelnek (2014 decemberében: Gyál, Pécel, Rákoskeresztúr), nem forgalmaznak éves bérleteket.

2. Elővételi szabályok, kezdete

Az elővétel év végi, illetve következő évre, és évben történő vásárlásnál korlátozás alá esnek az alább felsorolt cikkek, ha érvényességük részben, vagy egészben 2016-ra esik. Ez azt jelenti, hogy a 30 napos elővételi korlátozást nem kell vizsgálni, ha a kezdőnap cikktípusonként az alábbi dátumok elé esik:

Negyedéves Budapest-bérleteknél 2015. szeptember 23.
Havi bérleteknél 2015. december 1.
5/30 BKK napijegynél 2015. december 2.
Félhavi (15 napos) bérleteknél 2015. december 17.
Hetijegynél 2015. december 25.
72 órás jegynél 2015. december 29-én 0:00
Kedvezményes csoportos tanulójegynél 2015. december 31-én 0:00
24 órás jegyeknél 2015. december 31-én 0:00
Nosztalgia napijegyeknél 2015. december 31.

Amennyiben a felsorolt jegyek és bérletek kezdőnapja a felsorolt dátumoknál későbbi, azokat elővételben csak az érvényesség kezdőnapja előtt legfeljebb 30 nappal lehet megvásárolni. A bérletek és a hetijegy érvényességi ideje a feltüntetett utolsó érvényességi napot követően éjjel 02 órakor jár le, ha azonban csupán ez a két órás meghosszabbított időtartam nyúlik át a következő évre, az nem befolyásolja az elővételt.

A kedvezményes éves Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható változata elővételben csak az érvényesség kezdőnapja előtt legfeljebb 30 nappal adható ki, ha az érvényesség áthúzódik 2016-ra.

A hév jegyek értékesítése legfeljebb 30 napos elővételben lehetséges.

A szemeszterre szóló bérletek 2015. február 1-jétől érvényes (2. félévre szóló) változatának értékesítése 2015. január 1-jén, a 2015. szeptember 1-jétől érvényes (1. félévre szóló) változatának értékesítése 2015. augusztus 1-jén kezdődik.

A 2015-ös éves bérletek, illetve a 2015. évi kezdőnapú egyéb bérletek, napijegy típusú jegyek és hév jegyek értékesítése helyben nyomtatással üzemelő bérletpénztárakban és ügyfélközpontokban 2014. december 8-án kezdődik.

A nem helyben nyomtatással üzemelő bérletpénztárakban (2014 decemberében: Gyál, Pécel, Rákoskeresztúr) 2015. január 1-jével kezdődik a 2015. évi értékcikkek kiadása – ezek a szolgálati helyek csak meghatározott termékeket árusítanak, éves bérleteket nem forgalmaznak.

A jegy- és bérletkiadó automaták éves bérleteket nem értékesítenek. A 2015. évi kezdő érvényességű negyedéves, havi, félhavi (15 napos) bérleteket, napijegy típusú jegyeket, hév jegyeket 2014. december 3-ától értékesítik 30 napos elővételben, majd 2015-ben tetszőleges kezdőnappal.

A különféle értékesítési pontok elérhetősége és az értékesített jegy- és bérletfajták felsorolása az értékesítési pont keresőben található.

3. Éves bérletek cseréje és visszaváltása

Cserét és visszaváltást továbbra is csak a VII. ker. Akácfa utca 15. sz. alatti Központi bérletpénztár hajt végre.

4. További fontos információk

A hajó vonaljáraton munkanapokon érvényes jegyek és bérletek:

 • Hajó vonaljegy, hajó vonaljegy gyermekeknek.
 • Budapest-jegyek (Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy, Budapest csoportos 24 órás jegy).
 • Kedvezményes csoportos tanulójegy, rendezvényhez kapcsolódó jegy, kombijegy, 5/30 BKK napijegy.
 • Budapest-bérletek (az összes olyan bérlet, amelyiknek a nevében szerepel a Budapest-bérlet kifejezés) és arckép nélküli havi bérlet.
 • Kerékpárbérlet a kerékpár szállítására, kutyabérlet a kutya szállítására.

A „hajó vonaljegy” és a „hajó vonaljegy gyermekeknek” nevű jegyek a hajó vonaljáratokon minden nap érvényesek.

Hév vonalak számozása, viszonylata és tarifahatára:

 • H5: Budapest–Szentendre (Batthyány tér–Szentendre; tarifahatár: Békásmegyer)
 • H6: Budapest–Ráckeve (Budapest, Közvágóhíd–Ráckeve; tarifahatár: Millenniumtelep)
 • H7: Csepeli hév (Boráros tér–Csepel)
 • H8: Budapest–Gödöllő (Örs vezér tere–Gödöllő; tarifahatár: Ilonatelep)
 • H9: Budapest–Csömör (Örs vezér tere–Csömör; tarifahatár: Szabadságtelep)

A H7 héven a vonal teljes hosszán a Budapesten belüli díjszabás érvényes.

A H5, H6, H8, H9 héven Budapest közigazgatási határán belül (a közigazgatási határ előtti utolsó megállóig, azaz a tarifahatárig) a Budapesten belüli díjszabás érvényes, míg a közigazgatási határon kívül távolság alapján váltható jegyekkel és bérletekkel lehet utazni. Ez alól kivételek:

 • Budapest közigazgatási határán belülről Kistarcsa, kórház megállóig vagy visszafelé történő utazások: ezekben az esetekben a budapesti helyi díjszabás érvényes (ehhez a jegyeket, bérleteket elővételben kell megváltani), más viszonylatban azonban Ilonatelep a tarifahatár.
 • H8 és H9 vonalak közötti cinkotai átszállások esetén, ha az induló és célállomás közül legalább az egyik Budapest közigazgatási határán kívül esik, úgy a helyi viteldíjat egyszer kell megfizetni.
 • Éves összvonalas Budapest-bérlet, kerékpár és kutya szállítása. Az éves összvonalas Budapest-bérlet valamennyi hév vonal teljes hosszára érvényes külön kiegészítő jegy vagy bérlet nélkül. A kutyák és a kerékpárok szállításához váltott, Budapesten belül meghatározott számú utazásra használható, a hév közigazgatási határon belüli vonalszakaszain is használható jegyek az adott hév vonal teljes hosszán érvényesek. A kerékpárbérlet és a kutyabérlet az összes hév vonal teljes hosszán érvényes.

A hév bérletek a hév vonallal párhuzamos 943-as és 992-es vonalszámozású éjszakai autóbuszjáratokon is használhatók. Ezen viszonylatokon a környéki helyközi vonaljegyek a vonalaknak a Budapest közigazgatási határán kívüli teljes hosszán érvényesek.

V. A korábban vásárolt bérletekre és jegyekre vonatkozó szabályok

A bérletek és a napijegy típusú jegyek az érvényességi idejüknek megfelelően használhatóak fel utazásra.

Az évszám nélkül, de 2014. évi árakon értékesített Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy, Budapest csoportos 24 órás jegy, továbbá a negyedéves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak, negyedéves Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak és negyedéves Budapest-bérlet nyugdíjasoknak legkésőbb 2014. október 31-ei kezdőnappal voltak vásárolhatóak.

A 2014-ben megszűnt kétheti Budapest-bérletek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő alatt (az elővételben váltott bérletek legkésőbb 2015. január 1-jén 02:00 óráig) használhatók fel utazásra.

Amint arról korábban tájékoztatást adtunk, az 1998-2012. időszakban vásárolt, kinegrammal vagy fémszállal ellátott, vonaljegy típusú jegyekkel 2013. december 31-ig lehetett utazni, majd ezt követően 2014. március 31-éig voltak értékben becserélhetők. A 2013. január 1-je óta (és 2015-ben is) érvényes áron váltott vonaljegy típusú jegyek továbbra is felhasználhatók mindaddig, amíg nem változik az áruk, majd pedig az árváltozást követően még egy évig. A 2013-tól kezdve váltott, de fel nem használt vonaljegy típusú jegyek esetében lehetőség van a kezelési díj ellenében történő visszaváltásra is. A részletes szabályozást az üzletszabályzat tartalmazza.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.