2014. évi értékcikkekkel kapcsolatos információk

Annak érdekében, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntését követően a 2014. évi éves bérletek iránti keresletet minél gyorsabban és zökkenőmentesen tudjuk kiszolgálni, kérjük Önöket, vásárlásuk előtt olvassák el tájékoztatónkat! Tájékoztatónk hivatott segíteni Önöket a döntéshozatalban. Megismerhetik új tarifáinkat, értékcikkeinket, továbbá az év váltással kapcsolatos változásokat, fejlesztéseket, valamint meghosszabbított pénztári nyitva tartásunkat.

Tájékoztatónk fontosabb témái

I. 10%-os árcsökkentés

2014. január 1-jével átlagosan 10%-kal csökken a tanulóknak (közoktatásban és felsőoktatásban tanulóknak egyaránt), nyugdíjasoknak és kisgyerekeseknek szóló Budapest-bérletek ára, továbbá – természetes személyek részére – a teljes árú Budapest-bérletek ára.

A teljes árú Budapest-bérletnek az arckép nélküli éves Budapest-bérlet kivételével minden típusából (kiegészítő heti, kétheti, havi, negyedéves, havi áras éves, kedvezményes éves, éves összvonalas) külön szelvényként bevezetésre kerül a csak természetes személyek által vásárolható, átlagosan 10%-kal olcsóbb változat. Ezeket az olcsóbb változatokat csak természetes személyek vásárolhatják, míg a drágább változatokat bárki megveheti. A természetes személyek részére forgalmazott teljes árú Budapest-bérletek csak abban az esetben adhatók ki, ha a vásárló személy

a) nem kér számlát, vagy

b) a saját nevére kér számlát, vagy

c) egyéni vállalkozóként kér számlát (a vonatkozó jogszabály értelmében az egyéni vállalkozó természetes személynek minősül).

Az a)-c) alpontban foglaltaktól eltérő számlázási igény esetén (tehát például cégnév, állami vagy önkormányzati intézmény stb. nevének feltüntetésével kérnek számlát), akkor csak a drágább változat adható ki. A természetes személyek részére szóló teljes árú Budapest-bérletek előlapján feltüntetésre kerül, hogy „természetes személynek”, hátoldalán pedig, hogy „csak természetes személyek vásárolhatják”, a drágább változaton nincs külön szöveges jelzés. A változás csak az árakat érinti, a bérletek használata továbbra is érvényes arcképes igazolványhoz (általános bérletigazolvány, Volán-BKSZ bérletigazolvány, személyazonosító igazolvány vagy kártya formátumú vezetői engedély egyikéhez) kötött, ellenőrzéskor nem tehető semmilyen különbség az olcsóbb és a drágább változatot használó utasok között.

II. A 2014. évi árakat ide kattintva érheti el.

III. A megszűnő jegy- és bérletfajtákkal kapcsolatos tudnivalók és a korábbi években vásárolt vonaljegy típusú, kinegramos vagy fémszálas jegyekre vonatkozó szabályok

1. 2014. január 1-jével megszűnt a havi árral rendelkező, év közben is megváltható és visszaváltható „éves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak”, „éves Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak” és „éves Budapest-bérlet nyugdíjasoknak” nevű bérletfajta.

2. 2014. január 1-jével megszűnt a hév menettérti jegy. A 2014. január 1-jétől kezdve azok, akik az oda- és a visszaútra szóló jegyüket egyszerre kívánják megváltani, két önálló, egyenként egy útra érvényes jegyet válthatnak: egyet az odautazásra, egyet pedig a visszafelé történő utazásra. A jegyek az adott utazás napjára kerülnek kiadásra a megfelelő induló megálló jelölésével. A hév menetjegyek a rajtuk feltüntetett napon érvényesek, elővételben az utazás napját megelőzően legfeljebb 30 nappal válthatók.

3. Amint arról korábban tájékoztatást adtunk, az 1998-2012. időszakban vásárolt, kinegrammal vagy fémszállal ellátott, vonaljegy típusú jegyekkel 2013. december 31-ig lehetett utazni, majd ezt követően 2014. március 31-éig voltak értékben becserélhetők. A részletes szabályozást Üzletszabályzatunk tartalmazza.

IV. Melyik éves bérletet válasszam?

V. Vásárlással kapcsolatos fontosabb tudnivalók

1. A 2013-as, az évszám nélküli és az ár vagy az évszám szabályos javításával kiadott értékcikkek értékesítése és felhasználási szabályai

A 2013-as évszámmal ellátott jegyeket és bérleteket 2013. december 31-én pénztárzárásig, előre váltás esetén 2013. december 31-ei legkésőbbi kezdő dátummal lehet kiadni. A 2013. december 31-ei bélyegzésű hév menetjeggyel az aznap megkezdett utazás, ha az átnyúlik 2014. január 1-jére, még befejezhető.

Az előző szabály alól néhány jegy és bérletfajta kivételt képez, ugyanis a BKK a közpénzekkel való felelős gazdálkodás jegyében csökkenteni kívánja a selejtezési költségeket, amit a nyomdában készült jegyeket és bérleteket 2014 folyamán felváltó helyben nyomtatás, valamint a rendelkezésre álló értékcikk-készletek részben lehetővé is tesznek, ezért

 • a „hajó vonaljegy” és a „hajó vonaljegy gyermekeknek” nevű jegyekből a 2013-as évszámmal nyomtatott jegyek kerülnek értékesítésre 2014-ben is, mégpedig a jegyeken az évszámot a szabályos javítás módszerével, kézzel javítva.
 • az 5/30 BKK napijegyen két évszám is szerepel, ezért értékesítése folyamatosan történik, a pénztáros a tömb 30 napos felhasználhatósági idejét bélyegzi, ezen belül az adott szelvény érvényességi dátumát az évszámmal, továbbá a kezdő időpontot az utas jelöli.
 • a „negyedéves Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak”, „negyedéves Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak” és „negyedéves Budapest-bérlet nyugdíjasoknak” nevű bérletek egy sorozata évszám nélkül, de a 2013. évi árakkal nyomtatva készült. Ezek a bérletek 2014-ben a nyomtatott árnak a szabályos javítás módszerével, kézzel történő javítását követően kerülnek kiadásra a 2014. január 1-jétől érvényes alacsonyabb árakon.

Költségtakarékossági okokból a BKK egyes jegyeket évszám nélküli változatban forgalmaz. A vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelés érdekében ezen jegyeknek egyes viszontértékesítő partnerek a 2014-es évszámmal ellátott változatát forgalmazzák. Az évszám nélkül (és az egyes viszontértékesítő partnereknél évszámmal ellátva) forgalmazott cikkek az alábbiak:

a) vonaljegy, 10 darabos gyűjtőjegy, átszállójegy, metrószakaszjegy, környéki helyközi vonaljegy, környéki helyközi vonaljegy 50%-os kedvezménnyel, környéki helyközi vonaljegy 90%-os kedvezménnyel,

b) Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy, Budapest csoportos 24 órás jegy, és az előző felsorolásban említett negyedéves bérletek.

A b) pontban felsorolt jegyek legkésőbb 2014. október 31-ei kezdőnappal válthatók.

Az évszám nélküli cikkek önmagukban nem felelnek meg a nyugtával szemben támasztott követelményeknek, ezért ezekről az értékesítéskor nyugtát, kérésre számlát adunk ki.

2. Éves típusú bérletek értékesítése

A különböző éves bérletek az Akácfa utcai Központi bérletpénztárban vásárolhatók meg.

Értékcikk Akácfa utca (Központi bérletpénztár) Kiemelt pénztáraink*
Kedvezményes éves Budapest-bérlet (1 és 12 lapos) igen igen
Éves Budapest-bérlet (havi árral rendelkező) igen nem
Éves összvonalas Budapest-bérlet igen nem
Arcképnélküli éves Budapest-bérlet igen nem

* Kiemelt pénztáraink (Kedvezményes éves Budapest bérletet árusító pénztáraink):

Akácfa utcai Központi bérletpénztár Ferenciek tere, metrómegálló Nyugati tér 4-6-os aluljáró
Árpád híd, metrómegálló Határ út, metrómegálló Nyugati tér bevásárló központ felöl, metrómegálló
Batthyány tér Kálvin tér, metrómegálló Oktogon
Blaha Lujza tér, metrómegálló Kelenföld-Etele tér Örs vezér tér (hév végállomás)
Boráros tér Keleti pu. II-es kijárat, metrómegálló Puskás Ferenc Stadion, metrómegálló
Corvin negyed, metrómegálló Kőbánya-Kispest, metróvégállomás Rumbach Sebestyén utca, ügyfélcentrum
Deák tér, metrómegálló Mexikói út Széll Kálmán tér
Déli pu., metróvégállomás Móricz Zsigmond körtér Szentlélek tér
Fehér út, metróvégállomás Népliget, metrómegálló Újpest-központ, metróvégállomás

3. Elővétel szabályai

Az elővétel év végi, illetve következő évre, és évben történő vásárlásnál korlátozás alá esnek az alább felsorolt cikkek, ha érvényességük részben, vagy egészben 2015-re esik. Ez azt jelenti, hogy a 30 napos elővételi korlátozást nem kell vizsgálni, ha a kezdőnap cikktípusonként az alábbi dátumok elé esik:

Negyedéves Budapest-bérleteknél 2014. szeptember 23.
Havi bérletnél 2014. december 1.
5/30 BKK napijegynél 2014. december 2.
Kétheti bérleteknél 2014. december 18.
Budapest-hetijegynél 2014. december 25.
Budapest 72 órás jegynél 2014. december 29-én 0:00
Kedvezményes csoportos tanulójegynél 2014. december 31-én 0:00
24 órás jegyeknél 2014. december 31-én 0:00

Amennyiben a felsorolt jegyek és bérletek kezdőnapja a felsorolt dátumoknál későbbi, azokat elővételben csak az érvényesség kezdőnapja előtt legfeljebb 30 nappal lehet megvásárolni. A bérletek és a hetijegy érvényességi ideje a feltüntetett utolsó érvényességi napot követően éjjel 02 órakor jár le, ha azonban csupán ez a két órás meghosszabbított időtartam nyúlik át a következő évre, az nem befolyásolja az elővételt.

Az egyszelvényes kivitelű kedvezményes éves Budapest-bérlet elővételben csak az érvényesség kezdőnapja előtt legfeljebb 30 nappal adható ki, ha az érvényesség áthúzódik 2015-re.

4. Éves bérletek cseréje és visszaváltása

Kedvezményes éves (nem visszaváltható, de cserélhető) és éves Budapest-bérletek esetében cserét és visszaváltást továbbra is csak a VII. ker. Akácfa utca 15. sz. alatti Központi bérletpénztár hajthat végre.

5. További fontos információk

A hajó vonaljáraton munkanapokon érvényes jegyek és bérletek:

 • Hajó vonaljegy, hajó vonaljegy gyermekeknek.
 • Budapest-jegyek (Budapest 24 órás jegy, Budapest 72 órás jegy, Budapest-hetijegy, Budapest csoportos 24 órás jegy).
 • Kedvezményes csoportos tanulójegy, rendezvényhez kapcsolódó jegy, kombijegy, 5/30 BKK napijegy.
 • Budapest-bérletek (az összes olyan bérlet, amelyiknek a nevében szerepel a Budapest-bérlet kifejezés).
 • Kerékpárbérlet a kerékpár szállítására.

A „hajó vonaljegy” és a „hajó vonaljegy gyermekeknek” nevű jegyek a hajó vonaljáratokon minden nap érvényesek.

Hév vonalak számozása, viszonylata és tarifahatára:

 • H5: Budapest–Szentendre (Batthyány tér–Szentendre; tarifahatár: Békásmegyer)
 • H6: Budapest–Ráckeve (Budapest, Közvágóhíd–Ráckeve; tarifahatár: Millenniumtelep)
 • H7: Csepeli hév (Boráros tér–Csepel)
 • H8: Budapest–Gödöllő (Örs vezér tere–Gödöllő; tarifahatár: Ilonatelep)
 • H9: Budapest–Csömör (Örs vezér tere–Csömör; tarifahatár: Szabadságtelep)

A H7 héven a vonal teljes hosszán a Budapesten belüli díjszabás érvényes.

A H5, H6, H8, H9 héven Budapest közigazgatási határán belül (a közigazgatási határ előtti utolsó megállóig, azaz a tarifahatárig) a Budapesten belüli díjszabás érvényes, míg a közigazgatási határon kívül távolság alapján váltható jegyekkel és bérletekkel lehet utazni. Ez alól kivételek:

 • Budapest közigazgatási határán belülről Kistarcsa, kórház megállóig vagy visszafelé történő utazások: ezekben az esetekben a budapesti helyi díjszabás érvényes (ehhez a jegyeket, bérleteket elővételben kell megváltani), más viszonylatban azonban Ilonatelep a tarifahatár.
 • H8 és H9 vonalak közötti cinkotai átszállások esetén, ha az induló és célállomás közül legalább az egyik Budapest közigazgatási határán kívül esik, úgy a helyi viteldíjat egyszer kell megfizetni.
 • Éves összvonalas Budapest-bérlet, kerékpár és kutya szállítása. Az éves összvonalas Budapest-bérlet valamennyi hév vonal teljes hosszára érvényes külön kiegészítő jegy vagy bérlet nélkül. A kutyák és a kerékpárok szállításához váltott, Budapesten belül meghatározott számú utazásra használható, a hév közigazgatási határon belüli vonalszakaszain is használható jegyek az adott hév vonal teljes hosszán érvényesek. A kerékpárbérlet az összes hév vonal teljes hosszán érvényes.

A hév bérletek a hév vonallal párhuzamos 943-as és 992-es vonalszámozású éjszakai autóbuszjáratokon is használhatók. Ezen viszonylatokon a környéki helyközi vonaljegyek a vonalaknak a Budapest közigazgatási határán kívüli teljes hosszán érvényesek.

VI. Egyéb díjszabási változások

A BKK Zrt. által a személyszállítási közszolgáltatások részeként megrendelt, és külön meghirdetésre kerülő nosztalgia járatokra az alábbi nosztalgia jegyek érvényesek:

 • a nosztalgia vonaljegy (500 Ft) és a nosztalgia vonaljegy gyermekeknek (300 Ft) Budapest közigazgatási határán belül, a nosztalgia helyközi vonaljegy (500 Ft) és a nosztalgia helyközi vonaljegy gyermekeknek (300 Ft) pedig Budapest közigazgatási határán kívül egy utazásra, átszállás, útmegszakítás és visszafelé utazás nélkül érvényes a nosztalgia járatokon a fotós és városnéző járatok kivételével.
 • a nosztalgia napijegy (2000 Ft) és a nosztalgia napijegy gyermekeknek (1200 Ft) Budapest közigazgatási határán belül a jegyen jelölt napon 0 és 24 óra között érvényes korlátlan számú utazásra a nosztalgia járatokon.
 • a gyermekeknek szóló jegyeket 6-14 éves gyermekek (15. életévük betöltését megelőző napig) használhatják. A díjmentes utazásra jogosultak a nosztalgia járatokat is ingyenesen használhatják.

A nosztalgia jegyeket elsősorban a személyzet fogja árusítani a járműveken. Ezen kívül nosztalgia jegyek árusítására kijelölt pénztárak:

Batthyány tér, Bosnyák tér, Deák tér, Hűvösvölgy, Akácfa utca (Központi bérletpénztár), Nyugati tér I-II., Széll Kálmán tér

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.