Változás a behajtási hozzájárulások kiadásában – szigorodnak a környezetvédelmi korlátozások

2016. január 1-jétől változik a behajtási hozzájárulások kiadási rendje a 3,5 tonnás korlátozott forgalmú övezetekre. Az EURO 0 és az EURO 1 környezetvédelmi kategóriába tartozó járművek részére új behajtási hozzájárulás már nem adható ki. Változnak a környezetvédelmi kedvezmények is tovább ösztönözve a környezetkímélő járművek használatát.

A Fővárosi Közgyűlés 2011-ben határozta meg a következő években érvénybe lépő, a fővárosi teherforgalomra vonatkozó környezetvédelmi szigorításokat a Budapest főváros közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról szóló 92/2011. (XII. 30.) számú önkormányzati rendeletben (Teherforgalmi rendelet). A szabályozás következő fázisa – a 4 évnél hosszabb felkészülési idő leteltével – 2016. január 1-jén lép életbe. Ekkortól az EURO 0 és az EURO 1 környezetvédelmi kategóriába tartozó járművek részére már nem adható ki behajtási hozzájárulás az alábbi (korlátozott forgalmú) övezetekbe:

  • Buda 3,5 tonnás korlátozott övezet
  • Pest 3,5 tonnás korlátozott övezet
  • Kelenvölgy 3,5 tonnás korlátozott övezet
  • Dél-Pest 3,5 tonnás korlátozott övezet

(A Teherforgalmi Stratégia térképén piros színnel jelölt övezetek.)

A korábban kiadott behajtási hozzájárulások továbbra is érvényben maradnak, de újraigénylésükre már nem lesz lehetőség.

A környezetvédelmi kedvezmények mértéke 2016. január 1-jétől a védett és a korlátozott övezetekben egyaránt megváltozik.

A korlátozott övezetekbe érvényes behajtási hozzájárulások behajtási díjából, valamint a védett övezetekbe érvényes áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulás, közhasznú áruszállítási behajtási-várakozási hozzájárulás, szervizszolgáltatási behajtási-várakozási hozzájárulás, eseti behajtási-várakozási hozzájárulás, valamint a sportszervezeti behajtási-várakozási hozzájárulás várakozási díjából kedvezmény illeti meg a kérelmezőt, illetve felárat kell fizetnie az alábbiak szerint:

Környezetvédelmi kedvezmény / felár mértéke
  2015. december 31-éig 2016. január 1-jétől
EURO 5 vagy jobb – 50% – 30%
EURO 4 – 30%
EURO 3 + 10% felár
EURO 2 + 10% felár + 20% felár
EURO 0 és 1 + 20% felár + 20% felár

A Parkolási rendelet által szabályozott védett övezetekben érvényes korlátozás nem változik. A 2014 óta érvényes korlátozás szerint az EURO 0 és az EURO 1 környezetvédelmi kategóriába tartozó járművek részére új, a főpolgármester hatáskörébe tartozó behajtási hozzájárulás és a behajtási-várakozási hozzájárulás – városrendészeti behajtási-várakozási, valamint a városrendészeti behajtási hozzájárulás kivételével – továbbra sem adható ki.

A Teherforgalmi rendelet előírásai:

2016. január 1-jétől:

„15. § (2) A behajtási díjból kedvezmény illeti meg az igénybejelentőt, illetve felár fizetésére kötelezett az alábbiak szerint:

  • a) ha az igénybejelentésben megjelölt gépjármű az EURO 5 vagy nagyobb környezetvédelmi kategóriának megfelel vagy kizárólag elektromos meghajtású motorral szerelt, akkor a kedvezmény mértéke 30%,
  • b) ha az igénybejelentésben megjelölt gépjármű az EURO 3 környezetvédelmi kategóriának felel meg, akkor a felár mértéke 10%,
  • c) ha az igénybejelentésben megjelölt gépjármű az EURO 0, EURO 1 vagy EURO 2 környezetvédelmi kategóriának felel meg, akkor a felár mértéke 20%,”

„16. §

  • (1) 2016. január 1-jétől az EURO 0 és EURO 1 környezetvédelmi kategóriának megfelelő járművek részére a 3,5 tonnás korlátozott forgalmú övezetekre behajtási hozzájárulás nem adható.
  • (2) 2018. január 1-jétől az EURO 0 és EURO 1 környezetvédelmi kategóriának megfelelő járművek részére a 7,5 tonnás korlátozott forgalmú övezetekre behajtási hozzájárulás nem adható.”