2016-ban változik a TOBI

Január 1-jétől új funkciókkal bővül a Teherforgalmi Online Behajtási Információs rendszer. A fejlesztés, illetve a rendszermigráció miatt a jövő évi első belépéskor érdemes ellenőrizni a felhasználói és számlázási adatokat, valamint a rendszerben szereplő járműveket.

A legfontosabb változások:

  • A túlsúlyos, túlméretes járművek részére szóló közútkezelői hozzájárulások igénylése már a TOBI rendszerben is leadható online felületen, ezzel jelentősen csökkentve a papíralapú adminisztrációt.
  • Egyszerűbb lesz a hozzájárulások igénylésének folyamata, megjelenik a „Kedvencek” funkció a rendszeresen visszatérő címekre történő igénylések gyorsításához.
  • Új keresési és szűrési lehetőségekkel bővült a rendszer.
  • A felhasználói visszajelzések alapján néhány ponton módosult a felhasználói felület, közérthetőbbek lettek az automatikusan küldött válaszok. (Emiatt érdemes figyelmesen elolvasni a rendszerüzeneteket.)
  • A vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően a jövőben számlát csak a hozzájárulását adó felhasználó/ügyfél nevére lehet kiállítani.
  • Egyetlen TOBI felhasználói regisztrációval lehetőség lesz több ügyfél számára is az ügyintézésre. Ez a funkció elsősorban a speditőr cégeknek segít.
  • Ugyanazon ügyfél kérelmeit több felhasználó is kezelheti. Ez a funkció az olyan nagyvállalatok adminisztrációs terheit csökkenti, ahol a sok és szerteágazó feladat miatt nem csupán egyetlen ügyintéző kezeli a kérelmeket. Így nem kell minden esetben benyújtani a regisztrációhoz szükséges minden adatot, igazolást.
  • A leadott kérelmeket több automatikus ellenőrző rendszer figyeli. Ezért nem lesz lehetőség olyan kérelem leadására, amelynek engedélyezését a vonatkozó jogszabályok az adott kérelmező számára nem teszik lehetővé. A kérelmet akkor sem lehet leadni, ha annak elbírálása az érvényesség időpontjáig nem lehetséges.
  • Túlsúlyos, túlméretes járművek részére kiadott időszakos közútkezelői hozzájárulással rendelkező járművek üzembentartói részére kedvező változás, hogy az eddig papíron benyújtandó útvonallista helyett az útvonalat indulás előtt leadhatják az online felületen, ezáltal az rögtön az Integrált Közlekedési Szervezési Rendszer ellenőrző moduljába kerül. Itt mind a rendszámfelismerő kamerák adatbázisa, mind az ellenőrző hatóságok részére rendelkezésre áll minden szükséges adat a közúti ellenőrzéshez. Ennek következtében megszűnik a túlsúlydíj előzetes, „csekkes” befizetése is.

A fejlesztés szükségessé tette, hogy az azonosításhoz, a számlázáshoz szükséges ügyféladatok köre bővüljön. Azok, akik a regisztrációkor nem vagy hibásan adták meg az adataikat, az első bejelentkezéskor pontosítaniuk kell azokat. Az adatok természetesen a későbbiekben is bármikor módosíthatóak.

Az adatok migrálása olykor szükségessé teheti, hogy azok pontosítása érdekében telefonon vagy e-mailben megkeressük ügyfeleinket. Kérjük, segítsék kollégáink munkáját.

Kérdés, kérés, észrevétel esetén, kérjük, forduljon ügyfélszolgálatunkhoz a [email protected] címen.