Változás a védett övezeti behajtási hozzájárulások kiadásában

2014. január 1-jétől (szerdától) változik a védett övezeti behajtási hozzájárulás kiadási rendje: az EURO 0 és az EURO 1 környezetvédelmi kategóriába tartozó járművek részére új, a főpolgármester hatáskörébe tartozó behajtási hozzájárulás és a behajtási-várakozási hozzájárulás – városrendészeti behajtási-várakozási, valamint a városrendészeti behajtási hozzájárulás kivételével – nem adható ki.

Budapest főváros közigazgatási területén a járművek várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Fővárosi Közgyűlési rendeletet (Parkolási rendelet) a Fővárosi Közgyűlés 93/2011. (XII. 30.) számú rendeletével módosította. Tette ezt azért, hogy a védett övezetekben a levegőszennyezés csökkenjen az ott élők, illetve a zöldövezetben pihenni vágyók érdekében. A változtatás két év felkészülési időt hagy az EURO 0 és az EURO 1 környezetvédelmi kategóriába tartozó járművel rendelkezőknek, amelyek behajtásának korlátozását a Parkolási rendelet 50. paragrafusa írja elő.

A Parkolási rendelet szerint 2014-ben nem adható ki új hozzájárulás az érintett járműveknek, a korábban kiadott és a még érvényben lévőkkel azonban továbbra is be lehet hajtani az adott területre. A védett övezetekben az áruszállításhoz és az építőipari tevékenységekhez túlnyomó többségében már jelenleg is a környezetkímélőbb járműveket használják a vállalkozók. A környezetszennyező közlekedési eszközök fokozatos kitiltása hozzájárul a levegő minőségének további javításához, a kiemelten védett övezetekben található zöldterületek megőrzéséhez, valamint az épületek, műemlékek megóvásához.