2014-ben változnak a behajtási díjak az össztömeg-korlátozott övezetekben

A Fővárosi Közgyűlés 2013. december 11-én elfogadta a Budapest főváros közigazgatási területén a teherforgalom közlekedésének szabályozásáról szóló 92/2011. (XII. 30.) rendelet (Teherforgalmi rendelet) módosítását, mely szerint a korlátozott forgalmú övezetekbe igényelt hozzájárulás behajtási díja inflációkövetően változik. A módosítás a változás kihirdetését követő 31. napon, várhatóan 2014 januárjában lép életbe.

A Teherforgalmi rendelet 6. számú melléklete határozza meg a korlátozott forgalmú övezetbe az érintett járművek után fizetendő, az össztömeghatárt – megkezdett tonnánként – meghaladó éves nettó behajtási díjat. A Nemzetgazdasági Minisztérium által benyújtott, a Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat 2,4 százalékos inflációval tervez. Ennek alapján fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a Teherforgalmi rendeletben meghatározott díjak egységes, 2,4 százalékos emelését. A behajtási díj változása csak a korlátozott forgalmú övezetekbe igényelt behajtási hozzájárulásokat, a védett övezetek területére érvényesek díjait nem érinti.

A védett övezetekbe érvényes hozzájárulásokkal kapcsolatos legfőbb jövő évi változás, hogy a területükre 2014. január 1-jétől az EURO 0 és EURO 1 környezetvédelmi kategóriának megfelelő járművek (Változás a védett övezeti behajtási hozzájárulások kiadásában) részére új, a főpolgármester hatáskörébe tartozó behajtási és behajtási-várakozási hozzájárulás – a városrendészeti behajtási-várakozási és a városrendészeti behajtási hozzájárulás kivételével – nem adható ki.