Társadalmi egyeztetés az M3-as metró rekonstrukciója kapcsán az Újpest-Központ–Lehel tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendről

A Főváros egyik legjelentősebb közlekedési beruházása a napi mintegy 500 ezer utast szállító M3-as metróvonal rekonstrukciója lesz. A munkálatok több ütemben és több évig tartanak, és ez sok százezer utas napi utazási szokásait érinti.

A metrópótlás a jelenlegi tervek szerint 2017. november elejétől mintegy három évig tart. Először a metróvonal északi szakaszát, az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti részt várhatóan egy évre lezárják, ekkor a szerelvények csak Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között közlekednek. Az északi zakasz felújítása alatt esténként és hétvégente az M3-as metró helyett annak teljes vonalán pótlóbusszal lehet utazni.

A BKK megvizsgálta, hogy az Újpest-Központ–Lehel tér szakasz felújítása alatt várhatóan miként rendeződik át a forgalom az érintett hálózaton, ennek alapján lakótérségekre bontva részletes mobilitási tervet dolgozott ki. A térségenként bemutatott tervek jellemzője, hogy a belváros elérésének érdekében az utasok igénybe vehetik:

A Lehel tér és Újpest-Központ között közlekedő metrópótló buszok a metró lezárt állomásait szolgálják ki. Egyes pótlóbuszok az Újpesti lakótelep jobb kiszolgálása érdekében Újpest-Központtól továbbközlekednek egészen az Árpád üzletházig, és onnan is indulnak. A pótlóbuszok zavartalan haladását forgalomtechnikai módosítások, előnyben részesítések segítik.

A kényszerű átszállás miatt és azért, mert a pótlóbuszok metróhoz képest lassabban haladnak, a belváros elérésének gyorsítása érdekében a BKK bővíteni tervezi a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé közlekedő eljutási lehetőségek kínálatát.

A metrópótlásban érintett észak-pesti és észak-budai térség közlekedésében jelenleg is szerepet vállalnak az elővárosi szolgáltatók: a MÁV-HÉV és a MÁV-START. A részletes térségi mobilitási tervek az egyes lakóhelyek bemutatásakor ezekre az alternatív lehetőségekre is felhívják a figyelmet.

A metrópótlás színvonalas biztosítása érdekében és azért, hogy az utasoknak a metrórekonstrukcióval okozott kényelmetlenségeket mérsékelje, a BKK kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek megfelelő, időben történő és pontos tájékoztatására.

Interaktív térkép az egyes térségek mobilitási javaslatairól

Az alábbi interaktív térkép segítségével térségi bontásban ismerheti meg részletesen a metrófelújítás idejére ajánlott mobilitási javaslatokat.

Kérjük, a lenti térképen kattintson arra a térségre, amelyiket meg szeretné tekinteni!

térkép
Megyer és Káposztásmegyer térsége Újpest központi része Rákospalota és Újpalota térsége Angyalföld térsége Óbuda térsége