Társadalmi egyeztetés az M3-as metró rekonstrukciója kapcsán, a Kőbánya-Kispest–Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendről

A Főváros egyik legjelentősebb közlekedési beruházása a napi mintegy 500 ezer utast szállító M3-as metróvonal rekonstrukciója lesz. A munkálatok több ütemben és több évig tartanak, és ez sok százezer utas napi utazási szokásait érinti.

A metrópótlás a jelenlegi tervek szerint 2017 nyarán kezdődik, a rekonstrukció három főütemben történik.

A felújítás alatt bizonyos időszakokban esténként és hétvégente az M3-as metró helyett annak teljes vonalán pótlóbusszal lehet utazni.

Az első főütemben a déli szakasz lezárásakor az M3-as metró szerelvényei Újpest-Központtól csak a Nagyvárad térig közlekednek.
A BKK megvizsgálta, hogy a Kőbánya-Kispest–Nagyvárad tér szakasz felújítása alatt várhatóan miként rendeződik át a forgalom az érintett hálózaton, ennek alapján lakótérségekre bontva részletes mobilitási tervet dolgozott ki. A térségenként bemutatott tervek jellemzője, hogy a belváros elérésének érdekében az utasok igénybe vehetik:

A Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között közlekedő metrópótló buszok a metró lezárt állomásait szolgálják ki. Egyes pótlóbuszok csak a Határ úttól indulnak a Nagyvárad tér felé, bizonyos járatok pedig a gyorsabb eljutás biztosítása érdekében a népligeti felüljárón át közlekednek. A pótlóbuszok zavartalan haladását forgalomtechnikai módosítások, előnyben részesítések segítik.

A kényszerű átszállás és mert a pótlóbuszok metróhoz képest lassabban haladnak, a belváros elérésének gyorsítása érdekében a BKK bővíteni tervezi a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé közlekedő eljutási lehetőségek kínálatát (szemléltetésül néhány példa az alábbi ábrán látható).

A metrópótlásban érintett dél-pesti térség közlekedésében jelenleg is szerepet vállalnak az elővárosi szolgáltatók, a BHÉV, a MÁV-START és a Volánbusz. A részletes, térségi mobilitási tervek az egyes lakóhelyek bemutatásakor ezekre az alternatív lehetőségekre is felhívják a figyelmet.
A metrópótlás színvonalas biztosítása és annak érdekében, hogy az utasok metrórekonstrukció okozta kényelmetlenségeit mérsékelje, a BKK kiemelt figyelmet fordít az utasok megfelelő, időben történő és pontos tájékoztatására.

Interaktív térkép az egyes térségek mobilitási javaslatairól

Az alábbi interaktív térkép segítségével térségi bontásban ismerheti meg részletesen a metrófelújítás idejére ajánlott mobilitási javaslatokat. A térképen az egyes közlekedési módok jelölésére különböző színek jelzik a javasolt eljutási irányt a belváros irányába (a sötétkék nyomvonal a lezárt metrószakasz felé vezető, jelenleg is rendelkezésre álló, de a pótlás miatt lassabb belvárosi kapcsolatot jelentő közlekedési irányt mutatja).

Kérjük, a lenti térképen kattintson arra a térségre, amelyet szeretne megtekinteni.

térkép
Alacskai úti lakótelep Eperjes utca környéke Gloriett-lakótelep Havanna-lakótelep József Attila-lakótelep Kispest-Kertváros Mártírok útja térsege Pacsirtatelep Pesterzsébet központi része Soroksár-Újtelep Szabótelep Soroksár Ganzkertváros, Ganztelep Gyömrői út térsége Kispesti lakótelep Óhegyi és Újhegyi lakótelep Pestszentimre Wekerletelep Pestszentlőrinc központi része Kőbánya-Kertváros és Akadémiaújtelep Rákoshegy Rákoskeresztúr központi rész, Rákoscsaba, Rákoskert Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér