Taxiszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás

Előzetes igazolás kiadása személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak és személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatoknak

Tisztelt Ügyfeleink!

2016. április elsejétől megváltozott a gépjárművek arculati minősítése és az ehhez tartozó feladatok ügyintézése jogszabályváltozás miatt.

A feladatok egy részét a Budapest Közút Zrt. vette át a BKK Zrt.-től.
A gépjárművek minősítése, a díjfizetés, az engedélykártya és matrica átvétele, a szerződéskötés az eddig megszokott módon és helyen történik a 1087 Budapest, Asztalos Sándor utca 16. szám alatt, de a Budapest Közút Zrt. ügyintézésében.

A taxiállomás-használati hozzájárulások kiadásával összefüggő kérdésekben bővebb információért, és az időpontfoglalásért, kérjük, keresse fel a http://budapestkozut.hu/taxisoknak honlapot.

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a szerződés megkötését követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásoknak az ügyintézést követő 24 órán belül. A kiállított előzetes igazolásokat feltöltik a TaxiDroszt nyilvántartó rendszerébe. Budapest Főváros Kormányhivatala Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya – az ügyintézés megkönnyítése érdekében 2016. április 12-én küldött tájékoztatása szerint – a jövőben mind a tevékenységi engedély, engedélykivonat kiadásánál, mind a taxigépjárművek műszaki vizsgáztatásakor elfogadja a nyilvántartó rendszerbe feltöltött, általuk is megtekinthető előzetes igazolást. Tehát a Főosztálynál történő ügyintézéshez nincs szükség az eredeti előzetes igazolás bemutatására.

Amennyiben a vállalkozás az eredeti előzetes igazolást mégis szeretné megkapni, átveheti a BKK Központi Ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben.

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, a személytaxi-szolgáltató vállalkozásokat, hogy a BKK Zrt. az előzetes igazolásokat 2017-ben utoljára december 22-én (pénteken) adja ki, mely tevékenységét 2018-ban január 2-ától (keddtől) folytatja.

BKK Ügyfélszolgálat

Személyes ügyfélfogadás: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.

Nyitvatartás

hétfő, kedd 9.00–17.00 óráig
szerda 9.00–19.00 óráig
csütörtök 9.00–17.00 óráig
péntek 9.00–15.00 óráig
szombat–vasárnap zárva

Ügyfélszolgálati telefonszámok:

Az előzetes igazolások átvételével kapcsolatban hétfőtől péntekig 9.00–13.00 között a +36 70 390 3276 telefonszámon érdeklődhetnek.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban hétfőtől péntekig 9.00–13.00 között a +36 70 455 1549 telefonszámon kapnak tájékoztatást.

A személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatok (taxitársaságok) részére az előzetes igazolásokat változatlanul a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki. Az előzetes igazolás iránti kérelmet és ennek mellékleteit a BKK Központi Ügyfélszolgálatán, ügyfélfogadási időben lehet benyújtani.

A fővárosi Taxirendelet alapján minősített taxitársaságok:

  • Főtaxi Zrt.
  • Taxi 4 Kft.
  • 6X6 Taxi Közlekedési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
  • City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet
  • Budapest Taxi Kft.
  • TaxiPlus World Kft.
  • Tele 5 Taxi Hungary Kft.
  • MB Elit Luxury Kft.
  • Taxify Hungary Kft.
  • 7X7 Taxi Hungary Kft.

Utasoknak: panaszok bejelentése

Az utasok a panaszukat a következő helyeken jelenthetik be:

1. BKK Zrt. Ügyfélszolgálata
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.
e-mail: bkk@bkk.hu
Tel.: +36 1 3 255 255

2. Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelőség,
Fogyasztókapcsolati Iroda
1052 Budapest, Városház utca 7.

Az utasok a személytaxi-szolgáltatást nyújtó vállalkozások elleni panaszaikkal a Budapesti Békéltető Testülethez is fordulhatnak. A Budapesti Békéltető Testület elérhetőségei: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99., +36-1-488-2131, bekelteto.testulet@bkik.hu.

Fontosabb jogszabályok, szabályzatok

Hatályos fővárosi TaxirendeletPDF formátumban (12 MB)

Kormányhivatali tájékoztatás – taxi járművek rendszámozásával kapcsolatosanPDF formátumban (0,3 MB)

Hatályos országos hatáskörű kormányrendeletPDF formátumban (0,5 MB)

Ellenőrzést szabályozó munkautasításPDF formátumban (7 MB)

Ellenőrzést szabályozó munkautasítás, 1. számú mellékletPDF formátumban (0,3 MB)

Ellenőrzést szabályozó munkautasítás, 2. számú mellékletPDF formátumban (0,7 MB)

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.