Taxiszolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás

Tájékoztató a személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról

A jogszabályváltozással összefüggő feladatok

A Fővárosi Közgyűlés 2018. április 25-ei ülésén döntött a főváros területén végzett személytaxi-szolgáltatások rögzített hatósági árának megváltozásáról, amelyről megalkotta 14/2018. (V. 14.) Főv. Kgy. rendeletét. (A jogszabály itt elérhető online.)

A személytaxi-szolgáltatások rögzített tarifájának 2018. július 1-jén 00.00 órától hatályos mértéke:

alapdíj: 700 forint; percdíj (15 km/h sebesség alatt): 75 forint/perc; kilométerdíj: 300 forint/km.

A fentiek értelmében 2018. július 1-jétől a viteldíjjelző készüléknek (taxaméternek) az első programhelyen szükséges a rögzített hatósági árként megalkotott tarifát tartalmaznia, és a fogyasztói árról szóló tájékoztatásnak a Taxirendeletben meghatározott helyeken és formában kell láthatónak lennie a taxikon.

Ajánlás a taxaméterek beállításához:

Amennyiben a 2018. július 1-jei tarifaváltozást a dátumhoz kötötten a taxaméter előzetes beállítását követően az eszköz automatikusan elvégzi, úgy nem szükséges az alábbiak alkalmazása:

 • amennyiben a készülék erre nem alkalmas, úgy a célszerűség azt kívánja, hogy
  • a jelenlegi (2018. június 30-áig érvényes) tarifa a 3. programhelyre, a közigazgatási határon kívüli a 4. programhelyre;
  • az új tarifa (2018. július 1-jétől érvényes) az 1. programhelyre, a közigazgatási határon kívüli a 2. programhelyre kerüljön, majd az új tarifa hatályba lépését követően a megszűnt (2018. június 30-áig hatályos) tarifák törölhetők;
 • a járműminősítések során a fent írt átmeneti időszaki beállítások elfogadottak;
 • a közterületi taxiellenőrzéseknél a fenti módon beállított taxaméterek nem kifogásolhatók.

Ajánlás a kötelező látványelemek elhelyezésére:

A Budapest Közút Zrt. elkészítette a tarifaváltozáshoz szükséges grafikai terveket, amelyek közül:

 1. az üzemben tartónak kell elkészíttetnie és elhelyeznie a taxi jobb hátsó ajtaján a díjtáblát átlátszó 500 x 300 mm-es fólián fekete Frutiger Next Lt betűtípussal nyomtatva. A gyártáshoz szükséges nyomdai anyag letölthető itt.
 2. a taxi jobb és bal hátsó ajtójának ablakán átlátszó fólián fehér grafikával, illetve a műszerfalon fehér fólián fekete grafikával az üzemben tartónak kell elhelyeznie a Budapest Közút által biztosított egységes tarifatájékoztató táblázatot 200 x 200 mm-es méretben Frutiger Next Lt betűtípussal nyomtatva.
  A gyártáshoz szükséges nyomdai anyag letölthető itt.

A Budapest Közút Zrt. a társasághoz tartozó taxik részére a matricákat (taxinként 2 + 1 db) a társaságokon keresztül tudja rendelkezésre bocsátani, előre tervezetten legkésőbb 2018. június 18-tól.
Érvényes taxiállomás-használati hozzájárulással rendelkező független szolgáltatók részére a matricákat (taxinként 2 + 1 db) a Budapest VIII. kerület, Asztalos Sándor u. 16. sz. alatti telephelyén biztosítja legkésőbb 2018. június 18-ától H–CS 07:45–16:00; P 07:45–13:00 közötti időpontokban.

A járműminősítések során ebben az időszakban a minősítéskor szükséges aktuális matricákon kívül az új matricák csomagját is átadja a szerződő vállalkozásoknak.

Ajánlások a 2018. július 1. napjáig hátralévő felkészüléshez:

 1. A rögzített hatósági ár 2018. 07. 01-jei változását megelőzően szükséges a taxaméterek előzőekben leírtak szerinti beállítása. A BKK Zrt. az ellenőrzéseken nem értékeli jogsértésnek, ha 2018. 07. 01. napjáig, az addig érvényes tarifát a 3. (a közigazgatási határon túli) helyett a 4. programhelyen rögzítik és alkalmazzák.
 2. Matricacsere: a Budapest Közút Zrt. által kiadott ablakmatricák és a jobb hátsó ajtómatrica – melyet az üzemben tartóknak kell beszerezniük a dekorációs cégtől – felhelyezését követően, 2018. 06. 01. napjától a BKK Zrt. nem szankcionálja azt, amennyiben az érvénybe lépés idejéig a kiegészítő figyelemfelhívó matricákat az ablakmatricák közvetlen közelében, illetve a jobb hátsó ajtómatricán az alábbiak szerint helyezik el.
  A gyártáshoz szükséges nyomdai anyag letölthető itt.

A műszerfalon elhelyezendő új tarifát tartalmazó ártájékoztatót 2018. 07. 01-jén 0 órakor kell lecserélni.

Előzetes igazolás kiadása személytaxi-szolgáltató vállalkozásoknak és személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatoknak

Tisztelt Ügyfeleink!

2016. április elsejétől megváltozott a gépjárművek arculati minősítése és az ehhez tartozó feladatok ügyintézése jogszabályváltozás miatt.

A feladatok egy részét a Budapest Közút Zrt. vette át a BKK Zrt.-től.
A gépjárművek minősítése, a díjfizetés, az engedélykártya és matrica átvétele, a szerződéskötés az eddig megszokott módon és helyen történik a 1087 Budapest, Asztalos Sándor utca 16. szám alatt, de a Budapest Közút Zrt. ügyintézésében.

A taxiállomás-használati hozzájárulások kiadásával összefüggő kérdésekben bővebb információért, és az időpontfoglalásért, kérjük, keresse fel a http://budapestkozut.hu/taxisoknak honlapot.

Az előzetes igazolásokat a gépjármű minősítését, a díjfizetést és a szerződés megkötését követően a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki a személytaxi-szolgáltatást végző vállalkozásoknak az ügyintézést követő 24 órán belül. A kiállított előzetes igazolásokat feltöltik a TaxiDroszt nyilvántartó rendszerébe. Budapest Főváros Kormányhivatala Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya – az ügyintézés megkönnyítése érdekében 2016. április 12-én küldött tájékoztatása szerint – a jövőben mind a tevékenységi engedély, engedélykivonat kiadásánál, mind a taxigépjárművek műszaki vizsgáztatásakor elfogadja a nyilvántartó rendszerbe feltöltött, általuk is megtekinthető előzetes igazolást. Tehát a Főosztálynál történő ügyintézéshez nincs szükség az eredeti előzetes igazolás bemutatására.

Amennyiben a vállalkozás az eredeti előzetes igazolást mégis szeretné megkapni, átveheti a BKK Központi Ügyfélszolgálatán ügyfélfogadási időben.

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, a személytaxi-szolgáltató vállalkozásokat, hogy a BKK Zrt. az előzetes igazolásokat 2017-ben utoljára december 22-én (pénteken) adja ki, mely tevékenységét 2018-ban január 2-ától (keddtől) folytatja.

BKK Ügyfélszolgálat

Személyes ügyfélfogadás: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.

Nyitvatartás

hétfő, kedd 9.00–17.00 óráig
szerda 9.00–19.00 óráig
csütörtök 9.00–17.00 óráig
péntek 9.00–15.00 óráig
szombat–vasárnap zárva

Ügyfélszolgálati telefonszámok:

Az előzetes igazolások átvételével kapcsolatban hétfőtől péntekig 9.00–13.00 között a +36 70 390 3276 telefonszámon érdeklődhetnek.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban hétfőtől péntekig 9.00–13.00 között a +36 70 455 1549 telefonszámon kapnak tájékoztatást.

A személytaxi-szolgáltatást közvetítő és szervező szolgálatok (taxitársaságok) részére az előzetes igazolásokat változatlanul a BKK Zrt. mint közlekedésszervező adja ki. Az előzetes igazolás iránti kérelmet és ennek mellékleteit a BKK Központi Ügyfélszolgálatán, ügyfélfogadási időben lehet benyújtani.

A fővárosi Taxirendelet alapján minősített taxitársaságok:

Utasoknak: panaszok bejelentése

Az utasok a panaszukat a következő helyeken jelenthetik be:

1. BKK Zrt. Ügyfélszolgálata
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19–21.
e-mail: bkk@bkk.hu
Tel.: +36 1 3 255 255

2. Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelőség,
Fogyasztókapcsolati Iroda
1052 Budapest, Városház utca 7.

Az utasok a személytaxi-szolgáltatást nyújtó vállalkozások elleni panaszaikkal a Budapesti Békéltető Testülethez is fordulhatnak. A Budapesti Békéltető Testület elérhetőségei: 1016 Budapest, Krisztina krt. 99., +36-1-488-2131, bekelteto.testulet@bkik.hu.

Fontosabb jogszabályok, szabályzatok

Hatályos fővárosi TaxirendeletPDF formátumban (2 MB)

Főv. Kgy. rendelet a taxiszolgáltatások árának megváltozásáról PDF formátumban (0,7 MB)

Kormányhivatali tájékoztatás – taxi járművek rendszámozásával kapcsolatosanPDF formátumban (0,3 MB)

Hatályos országos hatáskörű kormányrendeletPDF formátumban (0,5 MB)

Ellenőrzést szabályozó munkautasításPDF formátumban (7 MB)

Ellenőrzést szabályozó munkautasítás, 1. számú mellékletPDF formátumban (0,3 MB)

Ellenőrzést szabályozó munkautasítás, 2. számú mellékletPDF formátumban (0,7 MB)

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.