Társadalmi egyeztetés (soroksári bevásárlópark)

Társadalmi egyeztetés a soroksári bevásárlópark kiszolgálásának bővítéséről és a 135-ös járat útvonalának gyorsításáról

Érintett térség: Soroksár
Érintett járatok: 123, 135
Bevezetés tervezett időpontja: 2017. tavasz

A tervezett közösségi közlekedési módosítások előzménye

A soroksári bevásárlópark területén új lakberendezési áruház nyílik a közeljövőben, amelyhez kapcsolódóan igény merült fel a bevásárlópark bővebb kiszolgálására a 123-as és a 135-ös járat útvonalának Soroksár, Auchan áruház végállomástól a lakberendezési áruházig történő meghosszabbításával.

A tervezett változások

A beérkezett igények alapján a BKK megvizsgálta, milyen lehetőségek vannak a soroksári bevásárlópark kiszolgálásának bővítésére. A BKK tervezete szerint az újonnan megnyíló lakberendezési áruház kiszolgálása érdekében a 123-as és a 135-ös busz a bevásárlópark területén található jelenlegi végállomásától tovább közlekedik, hogy elérje az áruház bejáratának közelében létesített megállóhelyet. Az útvonal-hosszabbítást a BKK úgy valósítja meg, hogy az újonnan megnyíló lakberendezési áruházon kívül a hipermarket is könnyen megközelíthető maradjon. A buszok a lakberendezési áruház felé közlekedve először a hipermarketnél állnak meg, majd onnan haladnak tovább a lakberendezési áruházhoz, ahonnan visszaindulva ismét megállnak a hipermarketnél, így segítve a bevásárlók hazajutását.

A módosítással párhuzamosan a BKK egyszerűsíteni tervezi a 135-ös járat útvonalát. A javaslat szerint a Jahn Ferenc Kórház és a Szentlőrinci úti lakótelep térségét a 135-ös autóbusz a Millenniumtelep felé is az áruházakhoz vezető iránnyal egyező nyomvonalon – a Szentlőrinci út és a Tartsay utca között – a Szentlőrinci út–Szent László utca–Újtelep út–Köves út–Jahn Ferenc Kórház–Tartsay utca útvonalon éri el. A jelenleg használt bonyolult, a kórházi betérés miatt hosszú útvonal átalakításának előnye, hogy kedvezőbb, gyorsabb utazási lehetőség nyílik Soroksár központja és a Millenniumtelep irányába. Az útvonal-módosítás további következménye, hogy az Írisz utca ezentúl a Maros utca megállótól érhető el, valamint a Szentlőrinci úti lakótelepi autóbusz-fordulót a továbbiakban a Szent László utca és az Újtelep út kereszteződésétől rövid gyaloglással lehet megközelíteni, illetve bizonyos további csomópontokon belül más megállóhelyeket érint a járat.

Az útvonal egyszerűsítéséhez kapcsolódik, hogy az áruházak zárvatartása esetén a rövidebb útvonalon, a Szentlőrinci úti lakótelep térségéig közlekedő 135-ös busz a Köves út–Újtelep út–Szent László utca útvonalon a 35-ös és a 123A járat Szentlőrinci úti lakótelep elnevezésű fordulójáig közlekedik annak érdekében, hogy a lakótelep forgalmasabb megállóit mindkét irányban érinteni tudja.

A változásokat a lakberendezési áruház megnyitásával egyidejűleg tervezi a BKK bevezetni.


A térkép PDF formátumban.

Az észrevételek beküldésének határideje: 2017. április 25.

Budapest, 2017. április

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.