2015. október 18-november 13. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

A gyalogosok közlekedését érintő kisebb változás, hogy 2015. augusztus 30-ától (vasárnaptól) a tér Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontjánál új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely szabályozza a forgalmat. Mivel augusztus 31-étől (hétfőtől) a Hűvösvölgyről érkező 61-es villamos a Széll Kálmán térre érkezik, annak útvonala keresztezi a nagy csomópontot is; a jelzőlámpás zebra kialakítása tehát a gyalogosok biztonságát szolgálja.

Közlekedés a 61-es villamos hűvösvölgyi vonalszakaszán augusztus 31-étől

Augusztus 31-étől (hétfőtől) a Hűvösvölgy felől, az északi ágon érkező 61-es villamos Széll Kálmán tér M végállomását áthelyezik a tér Margit körút felőli oldalához, a 4-es és a 6-os villamos végállomása melletti vágányhoz. Ezáltal jelentősen csökken a gyaloglási távolság és az átszállásra fordítandó idő:

  • A 4-es és a 6-os villamosra rendkívül kényelmesen, a peron másik oldalán lehet majd átszállni.
  • Az M2-es metró szintén sokkal kevesebb, a kijelölt gyalogos útvonalon mintegy 2-3 perces sétával elérhető.
  • A Széll Kálmán térről induló, vagy azon áthaladó buszjáratokra is jóval gyorsabban lehet átszállni.

A 61-es járat déli ágán nem változik a közlekedési rend, a villamosok továbbra is a Széll Kálmán tér M ideiglenes végállomás és a Móricz Zsigmond körtér között járnak.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. október 28-án, szerdán reggeltől a Margit körút felől, valamint a Csalogány utca felől érkező járművek a már elkészült, végleges útpályán, 2-2 forgalmi sávon haladhatnak a Széll Kálmán tér felé a Széna téri csomóponton keresztül. Ezzel egy időben megnyílik a térről a Lövőház utcai bevásárló központ felé vezető, korábban ideiglenesen lezárt gyalogátkelőhely is, így javulnak a környéken a gyalogos közlekedés feltételei is.

2015. október 28-án (szerdán) este 20 órától várhatóan október 29-én (csütörtökön) reggel 6 óráig a Krisztina körút Csaba utca és Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszán több ütemben folytatódik az aszfaltozás, ami miatt a Szilágyi Erzsébet fasor felé, illetve a Margit körútról a Krisztina körút felé időszakosan csak egy sávon haladhat majd a forgalom.

A Széll Kálmán tér felújítása 2015. október 18-án (vasárnap) délelőttől a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér jelzőlámpás csomópont középső részén sávlezárásokkal folytatódik.

  • A legnagyobb változás, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút útvonalon a nagy csomópontban csak 2 x 1 sávon haladhat majd a közúti forgalom.
  • Ideiglenesen nem lehet majd a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút, illetve a Dékán utca felé közvetlenül balra kanyarodni, ezért a BKK a Krisztina körút–Csaba utca–Várfok utca–Széll Kálmán tér terelőút használatát javasolja.
  • A kerülőút biztosítása érdekében a Krisztina körút–Csaba utca csomópontban a Szilágyi Erzsébet fasor felől érkezőknek önálló balra kanyarodó sáv áll majd rendelkezésre a Csaba utca felé.
  • A Csaba utca Krisztina körút és Várfok utca közötti szakasza ebben az időszakban a Várfok utca felé lesz egyirányú.
  • A Várfok utca Csaba utca és Széll Kálmán tér közötti részét ideiglenesen a Széll Kálmán tér felé egyirányúsítják. A Várfok utcából jelzőlámpa szabályozza majd a Széll Kálmán térre – a Dékán utca, illetve a Margit körút felé történő – jobbra kanyarodást.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől érkező közúti forgalom számára a Krisztina körúton önálló forgalmi sáv áll majd rendelkezésre, míg a Margit körút felől érkező forgalom változatlanul két sávon haladhat. Ezért a Krisztina körút a Csaba utcáig a Csaba utca irányában három sávon lesz járható.
  • A Krisztina körút felől érkezők a nagy csomópontig két sávon haladhatnak, ahol a belső sávból lehet a Szilágyi Erzsébet fasor felé áthajtani. A Széll Kálmán tér – egyúttal a Dékán utca, illetve a Margit körút – felé változatlanul a szélső sávból lehet bekanyarodni.
  • A Széll Kálmán tér Margit körút felőli oldalán lezárják a még át nem épített útpálya-részt a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között. A munkaterület mellett 2-2 sávon haladhatnak az autósok a Margit körútról a Krisztina körút felé, valamint a Krisztina Körútról, illetve a Várfok utcából a Dékán utca és a Margit körút felé.
  • A Széll Kálmán tér Széna téri oldalán mind a Csalogány utca, mind a Margit körút felől érkezők változatlanul egy forgalmi sávon közlekedhetnek. A térről a Margit körútra, illetve a Csalogány utca felé is csak egy sáv lesz járható. A Dékán utca változatlanul a Fény utca felé lesz egyirányú.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. november 2. hétfő, 16 óra 15 perc