2015. március 3–15. – Közösségi közlekedés

Változásban érintett járatok:

4,6,18,59,59A,61
5,16,16A,22,22A,91,102,116,155,156,222,291
916

Eredeti menetrendek szerint és útvonalon közlekedő járatok:

M2
21,21A,39,128,129,139,140,140A,149
922,956,960,990

Az M2-es metró közlekedése

2015. március 3-ától (keddtől) ismét megáll az M2-es metró a Széll Kálmán téren, mivel február 27-e és március 2-a között négy napig a metróállomás későbbi zavartalan utasforgalmát biztosító ideiglenes védőtető és -fal építése miatt megállás nélkül áthaladt a megállóhelyen. Keddtől a metróállomást az épület Vérmező út felé nyíló oldalán kialakított ideiglenes bejáraton keresztül lehet megközelíteni vagy elhagyni, bent pedig az utascsarnokon belül épült védőépítményen keresztül vezet az út a mozgólépcsőhöz, majd a metróhoz. Ezenfelül visszaáll a tér és környékének február 27-e, a négynapos metróüzemszünet előtti közlekedési rendje

A villamosjáratok közlekedése

4-es és 6-os villamos

A 4-es és a 6-os villamos a teljes vonalon, a dél-budai végállomása és a Széll Kálmán tér M között közlekedik, azonban a nagykörúti villamos Széll Kálmán téri végállomását áthelyeztük a 18-as villamos jelenleg használaton kívüli, a tér Vérmező utcai oldalán elhelyezkedő végállomására.

18-as villamos

A 18-as villamos a Savoya Park és a Széll Kálmán tér M ideiglenes villamos-végállomás között közlekedik, amelyet a Krisztina körút és az Attila út kereszteződésénél alakítottunk ki. Az ideiglenes villamos-végállomástól a Széll Kálmán térre, illetve a Széll Kálmán tér M metróállomáshoz gyalogosan a Várfok utcai híd alatt lehet eljutni. Az ideiglenes villamos-végállomás mintegy 300 méteres távolságra van a metróállomástól, amelyet körülbelül 2-3 perces sétával lehet elérni. A javasolt gyalogos útvonalakat a helyszínen útbaigazító táblák is jelzik.

59-es és 59A villamos

Az 59-es villamos rövidített útvonalon, a Márton Áron tér és a Széll Kálmán tér M ideiglenes végállomás között közlekedik, amelyet a Krisztina körút és az Attila út kereszteződésénél alakítottunk ki. Az 59-es villamos hétköznap a megszokott követési idővel, hétvégén napközben 15, kora reggel és késő este 20 percenként jár. Az 59A villamos nem közlekedik, annak üzemidejében is az 59-es villamos viszi az utasokat. Az ideiglenes villamos-végállomástól a Széll Kálmán térre, illetve a Széll Kálmán tér M metróállomáshoz gyalogosan a Várfok utcai híd alatt lehet eljutni. Az ideiglenes villamos-végállomás mintegy 300 méteres távolságra van a metróállomástól, amelyet körülbelül 2-3 perces sétával lehet elérni. A javasolt gyalogos útvonalakat a helyszínen útbaigazító táblák is jelzik.

A Szent János kórház felől a Széll Kálmán térre a Szilágyi Erzsébet fasoron közlekedő buszjáratainkkal – a 22-es, a 22A, a 155-ös, 156-os és a 222-es –, valamint a meghosszabbított útvonalú 91-es, 102-es busszal lehet eljutni. A Királyhágó térig meghosszabbított 91-es autóbusz és Szendrő utca és a Zugligeti Libegő között közlekedő a 102-es autóbusz a Széll Kálmán tér szélén halad el. Közlekedésükkel bővebben a „Változás a buszjáratok közlekedésében” fejezetben foglalkozunk.

61-es villamos

A 61-es villamos két szakaszra osztva közlekedik:

  • egyrészt a Móricz Zsigmond körtér M és a Széll Kálmán tér M ideiglenes végállomás között, amelyet a Krisztina körút és az Attila út kereszteződésénél alakítottunk ki. A 61-es villamos ezen az ágon hétköznap csúcsidőben 3-4, délelőtt 5, este 10, hétvégén napközben 7-8, kora reggel és késő este pedig 10 percenként közlekedik. Az ideiglenes villamos-végállomástól a Széll Kálmán térre, illetve a Széll Kálmán tér M metróállomáshoz gyalogosan a Vérmező útra vezető ideiglenes lépcsőn át, majd a Vérmező úton a Várfok utcáig haladva, innen pedig a lépcsőn leereszkedve lehet eljutni. Az ideiglenes villamos-végállomás mintegy 300 méteres távolságra van a metróállomástól, amelyet körülbelül 2-3 perces sétával lehet elérni;
  • másrészt Hűvösvölgy és a Káplár utcai ideiglenes végállomás között, amelyet a Szilágyi Erzsébet fasor és a Káplár utca kereszteződésénél építettünk ki. A 61-es villamos ezen az ágon a szokásos menetrendi követési időkkel jár. Az ideiglenes villamos-végállomástól a Széll Kálmán térre, illetve a metróállomáshoz gyalogosan a Krisztina körúton keresztül lehet eljutni, a mintegy 500 méteres távolság körülbelül 6-7 perc alatt sétálható le.

Azoknak, akik a Szilágyi Erzsébet fasori és az Attila úti ideiglenes villamos-végállomás közötti nem szeretnének gyalogolni, a távolság áthidalására az alábbi tömegközlekedési lehetőségeket ajánljuk:

  • A 91-es autóbusz útvonalát meghosszabbítottuk, ezért a Nyugati pályaudvar M és a Királyhágó tér között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével. Követési ideje megegyezik a 91-es és a 291-es busz közös követési idejével. Közlekedésével bővebben a „Változás a buszjáratok közlekedésében” fejezetben foglalkozunk.
  • A 102-es autóbusz útvonalát szintén meghosszabbítottuk: a járat a Szendrő utca és a Zugligeti Libegő között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével; megmaradnak a szokásos menetrendi követési idők. Közlekedésével bővebben a „Változás a buszjáratok közlekedésében” fejezetben foglalkozunk.
  • Mindezen kívül ajánljuk az 5-ös busz igénybevételét is, amely a Városmajor és a Körmöci utca közötti szakaszon szintén összeköti a 61-es villamos két ágát.

A Káplár és az Attila úti ideiglenes végállomás közötti mintegy 500 méteres távot gyalogosan leggyorsabban a Krisztina körúton lehet megtenni körülbelül 6-7 perc alatt.

A Széll Kálmán tér ideiglenes forgalmi rendjét úgy alakítottuk ki, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozzuk, és a legtöbb, a téren áthaladó járat mellett alternatív eljutási lehetőséget is kínálunk, azonban az erre közlekedőket kérjük, hogy a szokásosnál 10-15 perccel hamarabb induljanak el, hogy biztosan időben elérjék úti céljukat.

Változás a buszjáratok közlekedésében

Meghosszabbítottuk a 91-es autóbusz útvonalát

KÉNYELMESEBBEN, HOSSZÚ GYALOGLÁS NÉLKÜL A 61-ES VILLAMOS KÉT ÁGA KÖZÖTT

A 61-es villamos két ága közötti kényelmesebb közlekedés érdekében, illetve mindazok gyorsabb utazását segítendő, akik Hűvösvölgy, illetve a Móricz Zsigmond körtér felől a 61-es villamossal utaznának át a Széll Kálmán téren, de nem szeretnének a Széll Kálmán téri ideiglenes villamos-végállomások között gyalogolni, a 91-es autóbusz útvonalát meghosszabbítottuk. A járat a Nyugati pályaudvar M és a Királyhágó tér között közlekedik. A 291-es busz jelenleg nem jár, üzemidejében is a 91-es busz viszi az utasokat.

KINEK AJÁNLJUK?

Annak javasoljuk, hogy szálljon át a meghosszabbított útvonalú 91-es buszra, aki nem szeretne a Széll Kálmán téri ideiglenes villamos-végállomások között gyalogolni, továbbá

  • Hűvösvölgy felől érkezik a 61-es villamossal, és a Móricz Zsigmond körtér felé utazna tovább. Ekkor célszerű a villamosról a Szent János kórház vagy a Városmajor megállóban a 91-es buszra átszállnia. A 91-es busz Nagyenyed utca megállóhelyén további gyaloglás nélkül, ugyanazon a peronon lehet újra a 61-es villamosra felszállni.
  • aki a Móricz Zsigmond körtér felől érkezik a 61-es villamossal, és Hűvösvölgy felé utazna tovább. Ekkor célszerű a Nagyenyed utca megállóhelyen a 61-es villamosról a 91-es buszra átszállni, hiszen ebben a megállóban ugyanazon a peronon (azaz gyaloglás nélkül) lehetséges. A 91-es buszról a Nyúl utca, a Városmajor, a Szent János kórház, illetve a Nagyajtai utca megállóhelyen lehet ismét a 61-es villamosra felszállni.

HOGYAN KÖZLEKEDIK?

Figyelem! A meghosszabbított útvonalú 91-es busz a Széll Kálmán teret csak a Csaba utcánál érinti, a térre nem megy be!

A 91-es autóbusz a Nyugati pályaudvar M végállomástól a Királyhágó tér felé az alábbi útvonalon közlekedik: Nyugati pályaudvar–Szent István körút–Margit híd–Margit körút–Mecset utca–Margit utca–Rómer Flóris utca–Szemlőhegy utca–Vérhalom utca–Vérhalom tér–Cimbalom utca–Pusztaszeri út–Gábor Áron utca–Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Magyar jakobinusok tere–Alkotás utca–Királyhágó utca–Királyhágó tér. A busz a Nyugati pályaudvar M és a Nyúl utca között a szokásos megállóhelyeken áll meg, majd

  • Széll Kálmán tér M (Csaba utca): az 5-ös és a 39-es busz megállóhelyén,
  • Déli pályaudvar M: a 21-es, a 21A, a 39-es, a 102-es, a 139-es, a 140-es és a 140A busz megállóhelyén,
  • Nagyenyed utca: a 61-es villamos megállóhelyén,
  • Királyhágó utca: a 139-es, a 140-es és a 140A busz megállóhelyén,
  • Királyhágó tér: a 105-ös és a 212-es busz megállóhelyén.

A 91-es autóbusz a Királyhágó tér végállomástól a Nyugati pályaudvar M végállomás felé az alábbi útvonalon közlekedik: Királyhágó tér–Ugocsa utca–Márvány utca–Alkotás utca–Magyar jakobinusok tere–Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor–Gábor Áron utca–Pusztaszeri út–Cimbalom utca–Vérhalom tér–Vérhalom utca–Szemlőhegy utca–Rómer Flóris utca–Margit körút–Margit híd–Szent István körút–Váci út–Nyugati pályaudvar. A buszjárat az alábbi megállóhelyeken áll meg:

  • Királyhágó tér: a 212-es busz Boráros tér irányú megállóhelye előtt,
  • Királyhágó utca: a 105-ös autóbusz megállóhelyén,
  • Nagyenyed utca: a 61-es villamos megállóhelyén,
  • Déli pályaudvar M: a 21-es, a 21A, a 39-es, a 102-es, a 139-es, a 140-es és a 140A megállóhelyén,
  • Széll Kálmán tér: az 5-ös busz Pasaréti tér irányú megállóhelyén, majd a Nyúl utca megállóhelytől a szokásos megállóhelyeken.

Meghosszabbítottuk a 102-es busz útvonalát is

KÉNYELMESEBBEN, HOSSZÚ GYALOGLÁS NÉLKÜL FARKASRÉT ÉS A SZENT JÁNOS KÓRHÁZ KÖZÖTT

A Szent János kórház felől Farkasrét felé utazók gyorsabb, kényelmesebb közlekedése érdekében mindazok komfortosabb utazását segítve, akiknek az 59-es villamos Attila út és a Krisztina körút kereszteződésében lévő ideiglenes végállomásig a gyaloglás kényelmetlenséget jelent, a 102-es autóbusz útvonalát is meghosszabbítottuk: a járat a Szendrő utca és a Zugliget, Libegő között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével és a szokásos követési idővel.

KINEK AJÁNLJUK?

A meghosszabbított útvonalú 102-es buszra az átszállást annak javasoljuk, aki

  • az 59-es villamos Márton Áron téri végállomása felől érkezik, és továbbutazna a Szent János kórház felé. Az 59-es villamosról a 102-es buszra a Kék Golyó utca megállóhelyen célszerű átszállni;
  • a Szent János kórház felől továbbutazna Farkasrét, illetve a Márton Áron tér felé. A 102-es buszról az 59-es villamosra a Kék Golyó utca megállóhelyen célszerű átszállni.

HOGYAN KÖZLEKEDIK?

Figyelem! A meghosszabbított útvonalú 102-es busz a Széll Kálmán teret csak a Csaba utcánál érinti, a térre nem megy be!

A 102-es busz a Szendrő utca végállomástól a Zugliget Libegő felé az alábbi útvonalon közlekedik: Szendrő utca–Fodor utca–Tornalja utca–Bürök utca–Németvölgyi út–Szendi árok–Apor Vilmos tér–Böszörményi út–Nagyenyed utca–Alkotás utca–Magyar jakobinusok tere–Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor–Budakeszi út–Zugligeti út–Zugliget, Libegő. A busz a Szendrő utca és a Déli pályaudvar M között a szokásos megállóhelyeken áll meg, majd

  • Széll Kálmán tér M: az 5-ös és a 91-es autóbusz megállóhelyén,
  • Nyúl utca: az 5-ös és a 91-es autóbusz megállóhelyén,
  • Városmajor: az 5-ös, a 22-es, a 22A, a 91-es, a 155-ös, a 156-os és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Szent János kórház: a 22-es, a 22A, a 91-es és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Nagyajtai utca: a 91-es és a 129-es autóbusz megállóhelyén,
  • Budagyöngye: a 22-es, a 22A, a 129-es és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Szépilona: a 22-es, a 22A és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Zalai út: a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Szarvas Gábor út: a 291-es autóbusz korábbi megállóhelyén,
  • Zugligeti út 64.: a 291-es autóbusz korábbi megállóhelyén,
  • Zugliget, Libegő: a 291-es autóbusz korábbi leszállóhelyén.

A 102-es busz a Zugliget, Libegő végállomástól a Szendrő utca felé az alábbi útvonalon közlekedik: Zugliget, Libegő–Zugligeti út–Budakeszi út–Szilágyi Erzsébet fasor–Széll Kálmán tér–Csaba utca–Maros utca–Krisztina körút–Magyar jakobinusok tere–Alkotás utca–Nagyenyed utca–Böszörményi út–Apor Vilmos tér–Stromfeld Aurél út–Orbánhegyi út–Szent Orbán tér–Fodor utca–Szendrő utca. A busz az alábbi megállóhelyeken áll meg:

  • Zugliget, Libegő (felszállóhely): a 291-es autóbusz korábbi felszállóhelyén,
  • Zugligeti út 64.: a 291-es autóbusz korábbi megállóhelyén,
  • Szarvas Gábor út: a 291-es autóbusz korábbi megállóhelyén,
  • Zalai út: a 291-es autóbusz korábbi megállóhelyén,
  • Szépilona: a 291-es autóbusz korábbi megállóhelyén,
  • Budagyöngye: a 22-es, a 22A, a 129-es, és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Nagyajtai utca: a 91-es és a 129-es autóbusz megállóhelyén,
  • Szent János kórház: a 22-es, a 22A, a 91-es, a 155-ös, a 156-os és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Városmajor: az 5-ös, a 22-es, a 22A, a 91-es, a 155-ös, a 156-os és a 222-es autóbusz megállóhelyén,
  • Nyúl utca: az 5-ös és a 91-es autóbusz megállóhelyén,
  • Széll Kálmán tér M (Csaba utca): az 5-ös és a 39-es autóbusz megállóhelyén,
  • majd a Maros utca és a Szendrő utca között a szokásos megállóhelyeken.

A 91-es és a 102-es busz változásaival összefüggésben a 291-es busz nem közlekedik, úti céljai elsősorban a 91-es és a 102-es buszokkal érhetők el.

Változott a Budai Várba tartó buszok közlekedése is

A 116-os busz a Dísz tér felé a Fény utcai piac–Retek utca–Dékán utca–Széll Kálmán tér–Margit körút–Ostrom utca–Bécsi kapu tér módosított útvonalon éri el szokott haladási vonalát. A 116-os busz a Széll Kálmán téren a metrópótló busz megállóhelyén áll meg, a Mátray utca megállóját pedig az Ostrom utcába, a Szabó Ilonka utca torkolatával szembe helyeztük át.

A 16-os és a 16A busz Széll Kálmán tér M végállomási felszállóhelyét mintegy 15 méterrel előbbre helyeztük.

Változott a 916-os busz útvonala is: az építési munkák miatt a járat nem érinti a Margit körúti vonalszakaszt. A 916-os busz

  • az Uránia felé a 16-os és a 16A busszal megegyező végállomási megállóból indulva a Széll Kálmán tér–Várfok utca módosított útvonalon közlekedik,
  • a Széll Kálmán tér M felé pedig a Várfok utca/Vérmező utca torkolat–Várfok utca–Széll Kálmán tér módosított útvonalon érkezik a 16-os és a 16A busszal megegyező végállomási megállóhelyre.

A Széll Kálmán teret érintő többi buszjárat közlekedése

Az 5-ös busz Pasaréti tér irányú Széll Kálmán tér M megállóhelyét áthelyeztük a Krisztina körútra, a Várfok utca torkolata elé, ahol a Nyugati pályaudvar felé tartó 91-es és a Zugliget, Libegő irányú 102-es autóbusz is megáll.

A 22-es, a 22A és a 222-es buszról a Széll Kálmán tér M végállomáson továbbra sem a megszokott helyen, hanem a saját felszállóhelyén lehet leszállni.

A 155-ös és a 156-os autóbusz ideiglenesen megáll a Nyúl utca megállóhelyen. Aki Hűvösvölgy felől a 61-es villamossal a Széll Kálmán térre igyekszik, illetve onnan az M2-es metróval vagy a 4-es és a 6-os villamossal utazik tovább, érdemes átszállnia át a Széll Kálmán térre betérő 155-ös vagy 156-os buszra.

Ajánlott átszállási lehetőségek a Széll Kálmán teret érintő villamos- és buszjáratok között

Mivel a Széll Kálmán téri villamos-végállomást az Attila út és a Krisztina körút, valamint a Szilágyi Erzsébet fasor és a Káplár utca kereszteződéséhez helyeztük át, ezért a teret érintő villamos- és buszjáratok közötti korábbi csatlakozási pontok helyett az átszállásra célszerű az alábbi megállóhelyeket igénybe venni:

  • Nagyenyed utca: a 61-es villamosról a 91-es buszra,
  • Királyhágó tér: az 59-es villamosról a 102-es buszra,
  • Szent János kórház:
  • a 61-es villamosról a 22-es, a 22A, a 155-ös, a 156-os és a 222-es autóbuszra, valamint a VOLÁNBUSZ helyközi járataira a Széll Kálmán térre utazók részére,
  • a 61-es villamosról a 91-es és a 102-es buszra a Széll Kálmán téren átutazók részére;
  • Városmajor: a 61-es villamosról az 5-ös, a 22-es, a 22A, a 91-es, a 102-es, a 155-ös, a 156-os és a 222-es buszra, illetve viszont;
  • Nagyajtai utca: a 91-es buszról a 61-es villamosra Hűvösvölgy felé.

Mi nem változott?

Továbbra sem változik az alábbi járatok közlekedése:

  • a 21-es, a 21A busz
  • a 22-es, a 22A és a 222-es busz,
  • a 128-as busz,
  • a 129-es busz,
  • a 139-es busz,
  • a 155-ös busz (kivéve, hogy megáll a Nyúl utca megállóhelyen),
  • a 156-os busz (kivéve, hogy megáll a Nyúl utca megállóhelyen).

Jegy- és bérletvásárlási lehetőségek a Széll Kálmán téren

A Széll Kálmán téri jegy- és bérletpénztár új helyszínre, a metrókijárattal szembe, egy ideiglenes konténerépületbe költözött. A tér felújítása, továbbá a metróépület átépítésének előkészítése miatt az ideiglenes pénztár megnyitásával egy időben a metró épületében lévő értékesítési pont bezárt, és várhatóan őszig, az új Széll Kálmán téri ügyfélközpont megnyitásáig a megszokott nyitvatartási idő szerint, hétfőtől vasárnapig 5 és 23 óra között az ideiglenes konténerépületben kialakított 2 pénztárablaknál várják a jegy-, bérletvásárlókat. Emellett továbbra is a nap 24 órájában rendelkezésre áll négy automata a téren, amelyből a legtöbb jegy- és bérlettípus megvásárolható.

Utoljára frissítve: 2015. március 2. hétfő, 12 óra 30 perc