2015. március 21-április 17. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

2015. március 21-étől (szombattól) ideiglenesen megszűnik a Széll Kálmán téri buszvégállomás kihajtójánál lévő gyalogos-átkelőhely, ezért csak a Dékán utcánál található zebrán lehetséges átkelni a Margit körúton.

Forgalomkorlátozások a Margit körút–Margit híd–Szent István körút útvonalon – jelentős torlódások várhatóak

Az Árpád fejedelem útja Margit híd alatti szakaszán, valamint a hídtól északra eső parkban is megkezdődik a budai fonódó villamoshálózat vágányépítése, ezért a gyalogos átjáró és az Árpád fejedelem útján található buszmegállók között a parkon keresztül csak egy kijelölt keskeny gyalogosfolyosón vezet majd az út. Kérjük, hogy aki valamely Margit hídi megállóhelyről szeretné megközelíteni az Óbuda felé közlekedő buszok megállóját, a H5-ös HÉV Margit hídi, Szentendre irányú megállóhelyén át közlekedjen.

A Hollán Ernő utca–Falk Miksa utca vonalában található gyalogos-átkelőhely erre az időszakra ideiglenesen megszűnik, és csak a villamosmegálló másik végében a Jászai Mari tér, illetve a Pozsonyi út felé vezető zebra lesz használható.

Úgyszintén megszűnik a gyalogos átkelés lehetősége Budán a Margit körút Erőd utcai kereszteződésénél, helyette a Keleti Károly utcai vagy a Fényes Elek utcai zebrát ajánljuk.

Az útlezárások és a tömegközlekedési korlátozások okozta kényelmetlenségek miatt az utazóközönség megértését és türelmét kérjük.

Közúti forgalomkorlátozások

Útépítési munkák zajlanak a Krisztina körúton a Szilágyi Erzsébet fasor és a Csaba utca között az Attila út irányában, ezért a munkaterület mellett sávelhúzással továbbra is 2x2 sávon biztosítják a forgalmat. Ideiglenesen megszűnt ugyanakkor a buszsáv, ezért kérjük a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek.

2015. március 21-étől (szombattól) a budai fonódó villamoshálózat építési munkáinak ütemváltása miatt a Széll Kálmán térről a Széna tér felé vezető 2 x 2 sávos útpálya jobb oldali 2 sávját közmű- és vágányépítés miatt lezárják, ezért a forgalom a bal oldali útpályán, irányonként 1 sávon haladhat. A Széll Kálmán térről az Ostrom utca felé nem lehet felhajtani.

Várhatóan március 26-ától (csütörtöktől) közmű- és útépítés miatt előreláthatóan több hónapra egyirányúsítják a Várfok utca Vérmező út és Csaba utca közötti részét, az utóbbi irányába. Ezt követően előreláthatóan április közepéig nem várható további jelentős változás a Széll Kálmán tér környékének közúti forgalmában.

Forgalomkorlátozások a Margit körút–Margit híd–Szent István körút útvonalon – jelentős torlódások várhatóak

2015. március 21-étől (szombattól) a budai fonódó villamoshálózat építési munkáinak ütemváltása, és a villamospálya-felújítás miatt a Szent István körúton, valamint a Margit híd budai hídfője és a Széna tér között több szakaszon is vágányfelújítási, valamint -építési munkák akadályozzák majd a közúti forgalmat várhatóan május közepéig.

A 4-6 jelzésű villamospótló busz útvonalának több szakaszán ideiglenesen autóbuszsávot jelölnek ki a tömegközlekedés előnyben részesítése céljából, míg más útszakaszain csak irányonként 1-1 forgalmi sáv lesz járható. A Margit körúton és a Nagykörúton főirányban – azaz egyenesen – közlekedő autóforgalom segítésére a Széll Kálmán tér és a Nyugati tér között a jelzőlámpákat átprogramozzák, így hosszabb ideig tartó zöldjelzést biztosítanak a közúti forgalomnak. Ez ugyanakkor a keresztirányban közlekedőknek – mind a gyalogosoknak, mind az autósoknak – a korábban megszokotthoz képest többlet várakozási időt jelent majd.

További forgalomkorlátozások:

  • A Margit híd budai hídfőjében jelentős lezárások lesznek: a hídról levezető oldalon a Széll Kálmán tér felé a Mecset utcai kereszteződésig csak 1 sáv áll majd a közúti forgalom rendelkezésére, csakúgy, mint a Török utcából a Margit körútra kihajtók számára is.
  • A Margit utca–Mecset utcai szerpentinen a Margit híd felé közlekedőknek jelentős változás, hogy a Mecset utcán keresztül nem lesz elérhető a Margit híd, mivel a Margit körút előtti torkolatot a híd irányába lezárják. A Margit utcai szerpentinről a Rómer Flóris utca–Margit körút–Fekete Sas utca–Bem József tér–Lipthay utca terelőúton érhető el a Margit híd.
  • A Széll Kálmán tér felől érkezők a Margit hidat továbbra is 2 útvonalon érhetik el: a Margit körút–Tölgyfa utca–Margit körút útvonal torlódása esetén továbbra is javasoljuk a Tölgyfa utca–Fekete Sas utca–Bem József tér–Lipthay utca terelőútvonalat. A Margit körút Margit hídra vezető útpályáján a Tölgyfa utca és a Lipthay utca közötti szakaszon továbbra is csak 1 forgalmi sáv járható.
  • A Keleti Károly utca–Margit körúti torkolatban vágányépítési munkák zajlanak majd, ezért ideiglenesen csak a bal oldali sávból lehet majd balra kanyarodni a Margit körútra; a jobb oldali sávból csak jobbra és egyenesen a Szász Károly utcába lehet majd továbbhaladni.
  • Az Árpád fejedelem útján a Fő utca felé közlekedő autóbuszok segítésére a Császár-Komjádi Sportuszoda parkolójának vége és az Üstökös utcai csomópont között az autóbuszsávot a középső sávba helyezik, így a Fő utca felé tartóknak belső, az Üstökös utcába bekanyarodóknak a jobb szélső sávot kell választania.
  • A Nagykörút Jászai Mari tér és Dob utca közötti részén megállási tilalom lép életbe.
  • A Nagykörút Jászai Mari tér és a Dob utca közötti része mindkét irányban csak egy sávon lesz autózható. A Margit híd irányába a jelenlegi két sáv egyikén buszsávot alakítanak ki, az Oktogon felé ugyanakkor egy közös forgalmi sávon haladhatnak majd mind a buszok, mind az autósok. A Margit hídról érkező két sáv közül az egyiken egyenesen, a Szent István körútra lehet továbbhaladni, míg a másik csak a Balassi Bálint utca, illetve a Jászai Mari tér felé vezet.
  • A Nyugati téren lezárják a Teréz körút felől a Bajcsy-Zsilinszky útra vezető kanyarodó sávokat.

A fent részletezett sávlezárások, forgalomkorlátozások kiépítését már március 20-án (pénteken) este megkezdik. A korlátozások miatt a Margit körút–Tölgyfa utca–Margit híd–Szent István körút mindkét irányban nehezen lesz járható, így mind ezen az útvonalon, mind az erre vezető főbb útvonalakon jelentős torlódások alakulhatnak ki. Kérjük, hogy a várhatóan május közepéig tartó időszakban aki teheti, a Margit híd helyett válassza az Árpád hidat vagy az Erzsébet hidat.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. március 30. hétfő, 11 óra 45 perc