2015. március 16–20. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

Március 16-án (hétfőn) elkezdődik a Várfok utcai töltés átépítése, ezért több hónapra lezárják a Széll Kálmán térre vezető villamosalagutat. Az alagút lezárása miatt nem lehet majd azon keresztül gyalogosan megközelíteni a teret, a metróállomást, illetve a Margit körutat. Az ajánlott gyalogos útvonalak az alábbiak szerint módosulnak:

  • A 18-as, az 59-es és a 61-es villamos ideiglenes Széll Kálmán téri végállomásától a térre, a metróállomáshoz, illetve a Margit körút felé a villamos végállomástól a Vérmező útra felvezető lépcsőn, majd tovább a Vérmező úton, innen pedig a térre levezető lépcsőn vezet az út.
  • A 61-es villamos két ága – azaz a Széll Kálmán téri és a Káplár utcai végállomások – között gyalogosan a leggyorsabban a Krisztina körúton, a Széll Kálmán téren lévő munkaterület kikerülésével lehet eljutni, ugyanakkor továbbra is ajánljuk a meghosszabbított 91-es és 102-es autóbusz használatát:
    • A 91-es autóbusz útvonalát meghosszabbítottuk, ezért a Nyugati pályaudvar M és a Királyhágó tér között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével.
    • A 102-es autóbusz útvonalát szintén meghosszabbítottuk: a járat a Szendrő utca és a Zugligeti Libegő között közlekedik a Széll Kálmán tér M érintésével.

Közúti forgalomkorlátozások

A Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor csomópontjának közlekedése nagymértékben átalakult: a korábbi Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor fő csomópont helyett ideiglenesen három kisebb, jelzőlámpás alcsomópont létesült a régebbi fő csomóponton kívül a korábbi autóbusz-tároló hely területén, valamint a Széll Kálmán tér északi útpályáján.

  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút felé a korábbiaknak megfelelően két sávból lehet balra kanyarodni, de az előzőekhez képest kissé eltérő nyomvonalon.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Krisztina körút felé csak egy sávon, jelzőlámpás szabályozás nélkül, elsőbbségadás után lehet továbbhaladni.
  • A Margit körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé az eredeti nyomvonalon haladhat a forgalom, a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között az autóbuszsáv ideiglenesen megszűnik.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor elején, a városból kifelé vezető oldalon a Retek utca vonaláig csak egy sávon lehet majd haladni.
  • A Krisztina körút felől érkezőket érintette a legjelentősebb változás, mivel a városból kifelé vezető irányba ideiglenesen megszűnt a Krisztina körút és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti közvetlen átvezetés. A Krisztina körút felől érkezőknek először két forgalmi sávon jobbra kell kanyarodniuk, majd utána a három, fent felsorolt ideiglenes jelzőlámpás csomóponton áthaladva érhetik el a Széll Kálmán tér északi oldalán futó útpályát, melyen keresztül eljuthatnak a Szilágyi Erzsébet fasorba.
  • A Krisztina körút felől a Dékán utca és a Margit körút megközelíthetősége lényegében nem változott.

A Széll Kálmán tér ideiglenes forgalmi rendjét úgy alakítottuk ki, hogy a tér forgalomáteresztő képessége érdemben ne csökkenjen. Ennek ellenére a tér felé vezető főbb útvonalakon a forgalom lassulására, kisebb torlódásokra kell számítani.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. március 13. péntek, 15 óra 45 perc