2015. május 31-június 25. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

A gyalogosokat érintő legfontosabb változás, hogy a Várfok utca Széll Kálmán tér felőli, alsó végén a Krisztina körút és a tér északi része között ideiglenesen nem lesz lehetséges a közlekedés a munkavégzések miatt. A Krisztina körútra a Széll Kálmán tér felől a Csaba utcai lépcsőn és a Csaba utcán keresztül lehet a leggyorsabban eljutni. A Széll Kálmán téren belül a kijelölt gyalogosfolyosók vezetése nem változik.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. június 12-én (pénteken) estétől június 15-én (hétfőn) estig, majd június 22-én (hétfőn) és 23-án (kedden) a Széll Kálmán téri jelzőlámpás csomópont előtt egy rövid szakaszon lezárják a Krisztina körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé egyenesen haladó belső forgalmi sávot a tér felújításához kapcsolódó vízvezeték-építési munkák miatt. A munkaterület mellett sávelhúzással két sávon haladhat a forgalom, a Margit körút felé pedig ideiglenesen megszűnik az önálló jobbra kanyarodó sáv.

A munkavégzés miatt az Alkotás utca–Krisztina körút útvonalon a Széll Kálmán tér irányába haladóknak jelentős közúti torlódásra kell számítaniuk.

2015. június 4-étől, csütörtöktől a Margit körúton a Dékán utca és a Széna tér között lezárják az egyik, Széna tér felé vezető sávot, így ebben az irányban végig egy sáv lesz csak járható, mert a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódó közműmunkákba kezdenek a tér északi oldalán.

A közlekedési rend változása miatt jelentősebb forgalmi hatással nem kell számolni: a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút felé továbbra is két sávon lehet majd kanyarodni, és a Margit körútról a Krisztina körút felé is megmarad a két forgalmi sáv.

2015. május 31-étől (vasárnaptól) lényegesen változik a Széll Kálmán tér forgalmi rendje a tér átépítése miatt. Elkészül a végleges útpálya a Krisztina körút Szilágyi Erzsébet fasor felé vezető oldalán, ezért a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Széll Kálmán tér csomópontban az eredeti forgalmi renddel közel megegyező rend szerint lehet majd közlekedni, jelzőlámpás irányítás mellett. A Krisztina körútról a Szilágyi Erzsébet fasorba jelenleg átvezető ideiglenes átkötőutat ugyanakkor lezárják. A Krisztina körútról a Dékán utca felé tartóknak is a nagy csomópontban kell majd jobbra kanyarodniuk, ehhez külön forgalmi sáv áll majd a rendelkezésükre. A Margit körútról a Krisztina körút felé haladók a téren továbbra is két forgalmi sávot vehetnek igénybe, ezek vonalvezetése kismértékben változik.

További változás, hogy a Várfok utca Csaba utca és Széll Kálmán tér közötti, alsó szakaszát mindkét irányban lezárják, ezért a Várfok utca felől érkezők csak a Csaba utcán át tudnak majd a Krisztina körútra kikanyarodni.

A Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán tér előtti szakaszán feloldják a sávlezárást, ezáltal a tér átépítése előtti forgalmi rendhez hasonló sávkiosztással lehet haladni ezen az útszakaszon. A városból kifelé vezető irányban újra 2 forgalmi sáv áll rendelkezésre. A Szilágyi Erzsébet fasorból a Krisztina körút felé vezető útpályán egyelőre továbbra sem lesz jelzőlámpás szabályozás a Széll Kálmán téri csomópontban, ezért az erre tartóknak változatlanul elsőbbséget kell adniuk a Margit körút felől érkezőknek.

A Dékán utcából a Margit körút felé haladó forgalom számára a téren belül biztosított visszakanyarodó sáv helye kismértékben változni fog, de a visszakanyarodás lehetősége továbbra is biztosított.

Az új forgalmi rendnek köszönhetően a Krisztina körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé a téren áthaladók a forgalmi körülmények javulásra számíthatnak, várhatóan csökkennek a forgalmi torlódások. A többi, fontosabb irányt sem érinti majd hátrányosan az új közlekedési rend, a jelenlegi állapothoz képest nem kell nagyobb fennakadásokkal számolniuk. Jelentősebb forgalmi hatása a Várfok utca alsó szakaszának lezárása miatt kell számítani, a BKK javasolja, hogy aki teheti, kerülje el a Várfok utcát.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. június 11. csütörtök, 14 óra 25 perc