2015. május 23-30. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

A BKK új gyalogos jelzőlámpákat telepített a Margit körúton a Széna téri, a Mammut 2 bevásárlóközpontnál lévő, az Erőd utcai és a Keleti Károly utcai csomópontokban, továbbá a Szent István körút és a Honvéd utca kereszteződésnél, a Teréz körúton a Podmaniczky utca és a Szondi utcai csomópontokban, valamint az Oktogonon. Az új jelzőlámpák kihelyezése forgalombiztonsági célokat szolgál: egyes csomópontokban korábban a több részre osztott átkelő egyes szakaszainak jelzői nem egy vonalban voltak, így előfordult, hogy a gyalogosok egy másik szakaszra vonatkozó lámpa szabad jelzésére indultak el egy olyan szakaszon, amelyre még a tilos jelzés vonatkozott.

A vakok és a gyengén látók közlekedésének biztonságát szolgálja, hogy május végéig a BKK távvezérelhető hangosítással látja el a Nagykörút Széna tér és Oktogon közötti szakaszán az összes gyalogos-átkelőhellyel rendelkező csomópontot.

Közúti forgalomkorlátozások

A nagykörúti villamospálya-felújítás befejezésével május 24-étől a közúti forgalmat érintő, korábban bevezetett korlátozások a Szent István körúton és a Teréz körúton megszűnnek, azonban a Margit körúton és a Széll Kálmán téren a budai fonódó villamoshálózat építése és a tér felújítása miatt további forgalmi változásokra kell számítani.

Május 22-én (pénteken) reggeltől a Margit körút Keleti Károly utcai csomópontjában visszaáll az eredeti forgalmi rend: a Margit körút ismét irányonként két sávon lesz járható, továbbá a Keleti Károly utcából is két sávon lehet balra kanyarodni a Margit körút felé. Újra be lehet kanyarodni a Szász Károly utcába is.

Május 23-án (szombaton) reggeltől a Rómer Flóris utcában, a Margit utca–Mecset utca szerpentinen, valamint a Margit körút–Fekete Sas utca csomópontban is visszaáll az eredeti forgalmi rend. Ugyanakkor

  • a Margit körút Török utca és Lipthay utca közötti szakaszán továbbra is csak a belső sáv lesz járható a Frankel Leó utca vonalában található gyalogos aluljáró födémszerkezetének bontása miatt.
  • a Török utcában is csak egy sáv áll majd az autósok rendelkezésére villamosvágány- és útpályaépítés miatt.
  • a Lipthay utca és a Margit körút csomópontjában (azaz a budai hídfőnél) a híd irányában közlekedőket irányító jelzőlámpát egyelőre nem kapcsolják vissza. A Lipthay utca felől érkezők változatlanul önálló forgalmi sávon tudnak felhajtani a hídra.

Május 24-étől (vasárnaptól) megszűnik a Margit körúti ideiglenes autóbuszsáv. A Széna téri torkolatban a sávelhúzások kis mértékben módosulnak, de a folyamatban lévő csatornafelújítás miatt továbbra is csak irányonként 1-1 sáv lesz járható. A Tölgyfa utcában szintén megszűnik a Fekete Sas utca és a Margit körút közötti buszsáv, helyére ideiglenesen parkolósávot jelölnek ki. A Margit körutat változatlanul egy sávon lehet majd megközelíteni, ezért torlódás esetén a BKK továbbra is a Fekete Sas utca–Lipthay utca terelőút igénybevételét ajánlja.

Pesten május 24-étől (vasárnaptól) egy sávon újra lehet balra kanyarodni a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra. Korábban erre azért nem volt lehetőség, mert a balra kanyarodó járművek a Szent István körút torlódása miatt sok esetben nem tudták elhagyni a csomópont területét, és ezzel akadályozták a villamosok továbbhaladását. A probléma megoldásaként bevonjuk a jelzőlámpás irányításba a Váci útról a Szent István körút felé jobbra kanyarodó járműveket is, így minden, a Nagykörútra tartó forgalom jelzőlámpával szabályozott lesz. Az új forgalmi rend szerint a csomóponti keresztbeállásokat torlódásérzékelő detektor segítségével akadályozzák meg.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. május 22. péntek, 13 óra 40 perc