2015. január 17–18. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

A Széll Kálmán tér gyalogosok által használt belső területén is megkezdődtek a felújítási munkák. Elbontják a szökőkutat (melyet az egykori 56-os villamos használaton kívüli hurokvágánya ölel körbe), valamint az 59-es és a 61-es villamos peronja melletti "gombákat". Emiatt a korábban a gyalogosok által használt terület egy jelentős részét körbe kellett keríteni. A legfontosabb gyalogos útvonalakon természetesen továbbra is biztosítjuk a közlekedést. A munkagépek napközben nem akadályozzák a forgalmat.

A Széll Kálmán tér átépítésének idejére ideiglenesen BKK-automatákat helyeztünk el a metró bal oldali kijáratával szemben felállított konténerben.

A Széll Kálmán tér átépítése miatt az ott elhelyezett FUTÁR kijelzőket a kivitelező hamarosan elbontja. Az aktuális járatinformációk továbbra is elérhetőek a futar.bkk.hu weboldalon, illetve okostelefon-alkalmazás segítségével.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. január 17-én és 18-án elkezdődött a 19-étől, azaz mától érvényes közúti közlekedési rend kialakítása, amely során az alábbi forgalomkorlátozásokat vezettük be:

Január 19-étől a Krisztina körút–Szilágyi Erzsébet fasor csomópontjának közlekedése jelentősen átalakult: a jelenlegi Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Szilágyi Erzsébet fasor fő csomópont helyett ideiglenesen három kisebb, jelzőlámpás alcsomópont létesült a jelenlegi fő csomópont mellett, a jelenlegi autóbusz-tároló hely területén, valamint a Széll Kálmán tér északi útpályáján.

További változások:

  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Margit körút felé a korábbiaknak megfelelően két sávból lehet balra kanyarodni, de a korábbitól kissé eltérő nyomvonalon.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor felől a Krisztina körút felé csak egy sávon, jelzőlámpás szabályozás nélkül, elsőbbségadás után lehet továbbhaladni.
  • A Margit körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé a korábbi nyomvonalon haladhat a forgalom, a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor között az autóbuszsáv ideiglenesen megszűnt.
  • A Szilágyi Erzsébet fasor elején, a városból kifelé vezető oldalon a Retek utca vonaláig csak egy sávon lehet haladni.
  • A Krisztina körút felől érkezőknek számolniuk kell azzal, hogy a városból kifelé vezető irányban ideiglenesen megszűnt a Krisztina körút és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti közvetlen átvezetés. A Krisztina körút felől érkezőknek először két forgalmi sávon jobbra kell kanyarodniuk, majd utána a három, fent felsorolt ideiglenes jelzőlámpás csomóponton áthaladva tudják elérni a Széll Kálmán tér északi oldalán futó útpályát, amelyen keresztül a Szilágyi Erzsébet fasort elérhetik.
  • A Krisztina körút felől a Dékán utca és a Margit körút megközelíthetősége nem változott.

A Széll Kálmán tér ideiglenes forgalmi rendjét úgy alakítottuk ki, hogy a tér forgalomáteresztő képessége érdemben ne csökkenjen, ennek ellenére a tér felé vezető főbb útvonalakon – különösen az új forgalmi rend első napjaiban – a forgalom lassulására, kisebb torlódásokra kell számítani.

Utoljára frissítve: 2015. január 19. hétfő, 12 óra 15 perc