2015. augusztus 27-október 17. – Gyalogosok, autósok, kerékpárosok, libegő

Gyalogos forgalmat érintő változások

A gyalogosok közlekedését érintő kisebb változás, hogy 2015. augusztus 30-ától (vasárnaptól) a tér Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontjánál új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely szabályozza a forgalmat. Mivel augusztus 31-étől (hétfőtől) a Hűvösvölgyről érkező 61-es villamos a Széll Kálmán térre érkezik, annak útvonala keresztezi a nagy csomópontot is; a jelzőlámpás zebra kialakítása tehát a gyalogosok biztonságát szolgálja.

Közlekedés a 61-es villamos hűvösvölgyi vonalszakaszán augusztus 31-étől

Augusztus 31-étől (hétfőtől) a Hűvösvölgy felől, az északi ágon érkező 61-es villamos Széll Kálmán tér M végállomását áthelyezik a tér Margit körút felőli oldalához, a 4-es és a 6-os villamos végállomása melletti vágányhoz. Ezáltal jelentősen csökken a gyaloglási távolság és az átszállásra fordítandó idő:

  • A 4-es és a 6-os villamosra rendkívül kényelmesen, a peron másik oldalán lehet majd átszállni.
  • Az M2-es metró szintén sokkal kevesebb, a kijelölt gyalogos útvonalon mintegy 2-3 perces sétával elérhető.
  • A Széll Kálmán térről induló, vagy azon áthaladó buszjáratokra is jóval gyorsabban lehet átszállni.

A 61-es járat déli ágán nem változik a közlekedési rend, a villamosok továbbra is a Széll Kálmán tér M ideiglenes végállomás és a Móricz Zsigmond körtér között járnak.

Közúti forgalomkorlátozások

2015. október 8-ától (csütörtöktől) a Margit körútról a Széll Kálmán tér felé kanyarodó, eredetileg két sávos útpálya szélső forgalmi sávját a tér felújításához kapcsolódó szegély- és burkolatépítés miatt a korábbinál hosszabb szakaszon, a Retek utcától a buszkihajtóig zárják le. A forgalomkorlátozás miatt a Csalogány utca felől újra csak egy forgalmi sáv lesz járható a Széll Kálmán tér irányába.

A Széll Kálmán tér építése keretében 2015. szeptember 27-én, vasárnap reggelre újabb munkaterületeken kezdődik meg a közmű- és az útépítés a tér északi oldalán. Emiatt kis mértékben változnak a téren áthaladó forgalmi sávok.

  • A legfontosabb változás a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán téri torkolatát érinti. Itt a kifelé vezető irányban a szélső sávot lezárják egy rövid szakaszon, ezért a Krisztina körút felől a Szilágyi Erzsébet fasor felé csak egy forgalmi sávon lehet majd közlekedni. A Szilágyi Erzsébet fasor centrum irányú sávjait ez a változás most nem érinti.
  • A Margit körút felől a Krisztina körút felé a sávok vonalvezetése ismét változik, de a kétsávos átvezetés változatlanul megmarad a téren belül.
  • Ugyancsak változik a Krisztina körút felől a Margit körút felé átvezető sáv helye, viszont változatlanul csak egy forgalmi sávon lehet ebben az irányban közlekedni.

A tér egyéb helyszínein az ideiglenes forgalmi rend most nem módosul, és a közösségi közlekedés járatait sem érinti a változás.

2015. szeptember 13-ától (vasárnaptól) a Dékán utcát ideiglenesen egyirányúsítják a Fény utca felé, valamint változik a Margit körútról a Krisztina körút felé haladó két forgalmi sáv vonalvezetése. A Széll Kálmán tér újjáépítéséhez kapcsolódó forgalomkorlátozásra azért van szükség, mert a rekonstrukcióhoz kapcsolódó közmű- és útépítési munkákat kezdenek a Dékán utca és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti útszakaszon. A Fillér utca felől érkező közúti forgalom számára a Szilágyi Erzsébet fasor az Ezredes utcán keresztül lesz megközelíthető; a Retek utca–Dékán utca–Fény utca csomópontban a Fillér utca felől érkező közúti forgalom számára meghosszabbítják a szabadjelzés hosszát, ezzel a korábbinál több jármű részére biztosítva a Fény utca felé a balra bekanyarodás lehetőségét. Az új forgalmi rend miatt változik a 116-os és a 149-es busz útvonala.

2015. augusztus 30-ától (vasárnaptól) a Szilágyi Erzsébet fasor–Krisztina körút–Margit körút csomópontban a közúti forgalmat minden irányban jelzőlámpa szabályozza, hasonlóan a tér újjáépítése előtti forgalmi rendhez. Emiatt a Szilágyi Erzsébet fasor felől a Krisztina körút felé haladók számára biztosított közúti áteresztőképesség kis mértékben csökken. A Széll Kálmán tér Margit körút felőli oldalán a Krisztina körútra átvezető útpályán változik a sávok vonalvezetése, de továbbra is 2 sávon lehet haladni.

Augusztus 30-ától (vasárnaptól) szeptember 5-éig (szombatig) a Krisztina körút 1-3. előtt az útpálya közepén egy kisebb területet építési munkák miatt elkorlátoznak, de a munkaterület mellett 2-2 forgalmi sávon mindkét irányban lehet haladni.

A Vérmező út Attila úti csomópontjában jelenleg is vízcsőépítés zajlik. A Krisztina körút felől egyenesen érkező, illetve az Attila út felől jobbra kanyarodó közúti forgalom a munkaterület mellett csak egy sávon haladhat a Vérmező úton. A BKK továbbra is kéri a járművezetőket, hogy aki teheti, kerülje el a Széll Kálmán teret.

2015. augusztus 31-étől (hétfőtől) a 61-es villamos Hűvösvölgy felől érkező, északi ágán utazóknak is jelentősen csökken az átszállásra fordítandó idő, mert a Széll Kálmán tér felújításának előrehaladásával ideiglenes végállomásukat áthelyezik a térre, a 4-es és a 6-os villamos végállomása melletti vágányhoz. A 4-es és a 6-os villamosra a peron másik oldalán lehet majd átszállni, és lényegesen kevesebbet kell majd gyalogolni azoknak is, akik az M2-es metróra, vagy a Széll Kálmán térről induló, illetve azon áthaladó buszokra kívánnak átszállni. A 61-es villamos új ideiglenes végállomása átadásának előkészítő munkái miatt augusztus 27-étől (csütörtöktől) 30-áig (vasárnapig) Hűvösvölgy és a Széll Kálmán tér M között nem jár villamos, helyette a 61-es jelzésű pótlóbusz viszi az utasokat Hűvösvölgy és a Déli pályaudvar M között. A 61-es járat déli ágán nem változik a közlekedési rend, a villamosok továbbra is a Széll Kálmán tér M ideiglenes végállomás és a Móricz Zsigmond körtér között járnak.

Az augusztus 27-étől (csütörtöktől) 30-áig (vasárnapig) tartó vágányépítési munkák miatt a Szilágyi Erzsébet fasor Széll Kálmán tér előtti szakaszán a tér felé vezető oldalon a villamosvágány melletti forgalmi sávot lezárják. Ezért a Széna tér felé ideiglenesen csak egy forgalmi sávon lehet majd haladni. A Krisztina körút irányába haladó második jobbra kanyarodó sáv lerövidül, ezért itt torlódásokra kell számítani.

Kerékpáros forgalmat érintő változások

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy a Széll Kálmán tér felújításának ideje alatt használják a teret elkerülő kerékpárutakat.

A területet 2016 tavaszától vehetik ismét használatba, ekkortól számukra is minden irányban kényelmesen és biztonságosan átjárhatóvá tesszük a teret.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől északra:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Retek utca–Széna tér.

Javasolt kerékpáros útvonal a tértől délre:
Szilágyi Erzsébet fasor (Városmajor)–Ignotus utca–Csaba utca–Hajnóczy József utca–Vérmező.

Libegőt érintő változások

Utoljára frissítve: 2015. október 8. csütörtök, 15 óra 10 perc