Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg. Ezen a héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére, ösztönözve a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat helyetti alternatívákat.

Zajlik az Európai Mobilitási Hét Budapesten

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb hazánkban is: 2019-ben hivatalosan 292 település vett részt a programokon, ezzel – mintegy ötven ország versenyében – Magyarország a harmadik helyen végzett. A Covid‑19-világjárvány 2020-ban nem kedvezett az Európai Mobilitási Hét rendezvényeinek sem, de 2021-ben új erőre kapott a programsorozat: 238 önkormányzat népszerűsítette a fenntartható közlekedést hazánkban.

Az Európai Mobilitási Hét minden évben kiemelten foglalkozik egy-egy témakörrel. 2022-ben a rendezvény mottója a „Jobb kapcsolatok”, ami közlekedésszakmai szempontból is sokrétű jelentéssel bír. Egyrészt kiemeli és elősegíti az olyan emberek együttműködését, akik szaktudásukkal, kreativitásukkal és elkötelezettségükkel növelik a fenntartható mobilitással kapcsolatos tudatosságot. Másrészt törekszik az aktív mobilitást támogató magatartás előmozdítására, valamint célként tűzi ki a kapcsolatteremtést a már ismert csoportok és az új közösségek között.

Az Európai Mobilitási Hét hivatalos weboldala itt elérhető.

További részletek a hivatalos Facebook-eseményben is olvashatók.

 

 

Programok

 

Az Autómentes Hétvége programjai

Időpont: 2022. szeptember 17–18., szombat–vasárnap

Helyszín: Szabadság híd, Fővám tér, Vámház körút és Pesti alsó rakpart

 

A Fővárosi Önkormányzat programjai

HungAIRy sátor: HungAIRy program a levegőminőség javítását célozza meg 8 magyarországi régió 10 településén, köztük Budapesten. A Fővárosi Önkormányzat a Kormányhivatallal együttműködik a Levegőminőségi Terv frissítésében. Az átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységben egy országos szakértői, tanácsadói hálózat vesz részt, amelynek tagjaival ti is találkozhattok a HungAIRy sátorban. A szakértőkkel beszélgethettek egy új szemléletű városi logisztikai rendszer kialakításáról, változatos környezetvédelmi kérdésekről – energiahatékonyságról, környezetbarát fűtési módokról, megújuló energiaforrásokról –, valamint a levegőminőségre pozitív hatással bíró komposztálásról is. A gyerekek számára színezőkkel, foglalkoztató feladatokkal, változatos nyereményekért pedig kvízzel készülnek.

RenoPont sátor: a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Iroda egyablakos tanácsadással segíti azokat, akik lakásfelújításba fognak. Otthonod energetikai korszerűsítéséhez egy helyen kaphatod meg a szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalókat. A RenoPont sátorban vasárnap szakértő tanácsadónkkal találkozhatsz, aki segít eligazodni a hőszigetelés, nyílászáró-csere és fűtéskorszerűsítés rejtelmeiben, tájékoztat a mélyfelújítás előnyeiről és információt ad az elérhető támogatásokról. Energiahatékonysági kvízzel tesztelheted tudásodat, kisléptékű energiamegtakarítási tippeket is kapsz, a gyerekek számára pedig színezőkkel készülnek. 

Az Európai Mobilitási Hét programjai
kattints a képre a nagyobb változatért

 

 

Villamoskiállítás

Az Autómentes Hétvégén a BKV elhozza a legidősebb és legfiatalabb villamosait a Vámház körútra és a Szabadság hídra. Megnézhetitek, mi a különbség a 100 éves favázas és a legújabb generációs szerelvények között. Honnan indultunk, és merre tartunk? – ezt is megtudhatjátok a járműkiállításon.

 

Villamoskiállítás a 2021-es Európai Mobilitási Héten
Villamoskiállítás a 2021-es Európai Mobilitási Héten

 

BKV játszóbusz

A Fővám téren egy duplacsuklós, 25 méter hosszú, játszóházzá átalakított Van Hool AGG 300 típusú buszon várja a BKV az érdeklődő családokat.

 

A BKK programjai

A BKK sátrainál kipróbálhatod a MOL Bubit, játszhatsz egy kvízjátékon, melyen ajándékcsomagot és MOL BUBI bérleteket sorsolnak ki. Megismerkedhetsz a BudapestGO alkalmazással, meghallgathatod a BKK munkatársainak városi kerékpározással, fenntartható közlekedéssel és az élhető város koncepciójával kapcsolatos szemléletformáló előadásait. A gyerekeket színezővel, BKK-tetoválással, kézműves foglalkozásokkal várják. Sőt, a helyszínen lesz egy igazi BKK forgalomirányító autó is, így azt is kipróbálhatják, milyen élmény helyszíni zavarelhárítóként dolgozni. 

 

MOL Bubi sátor a 2019-es Európai Mobilitási Héten
MOL Bubi sátor a 2019-es Európai Mobilitási Héten

 

Bird

A Bird sátránál közösségi és magánhasználatú rollereket próbálhattok ki. Az elektromosroller-szolgáltató a kisebbeknek színezővel, a nagyobbaknak kvízzel készül, a résztvevők ajándékot nyerhetnek.

 

Lime

A Lime sátránál ingyenesen kipróbálható elektromos rollereket találtok. Látogasd meg őket az ajándékokért és a díjmentes perckuponokért!

 

Tier

A TIER Mobility, a világ vezető megosztott mikromobilitási szolgáltatója interaktív programokkal várja az érdeklődőket. A látogatók a TIER instruktőreinek segítségével biztonságos tesztpályán próbálhatják ki a legújabb e-rollereket. A résztvevők kvízen mérhetik össze tudásukat egymással, ahol a legjobbak TIER-ajándékokat nyerhetnek.

 

Gepida Show Truck

Keresd a Gepida Show Truck-ot, és tudj meg mindent a környezetbarát elektromos kerékpározásról. A Gepida kerékpárok itthon készülnek, hazai tervezők és fejlesztők keze által. Gyere, és próbáld ki elektromos kerékpárjainkat, szerezz velük új élményeket!

 

Budapesti Közművek

A gyerekek játszva ismerhetik meg a Budapesti Közművek szerteágazó közszolgáltatási tevékenységeit: a szelektív hulladékgyűjtés szabályait; azt, hogy hogyan óvhatók meg a fák, virágok, a városi zöld környezet; miért kell becsukni az ablakot, ha megy a fűtés; vagy miért nem szabad eldobni a szemetet. A könyveskuckóban a Könyvespolc projekt jóvoltából bárki találhat magának izgalmas olvasnivalót, amit akár haza is vihet, vagy elhozhatja régi kedvenc, de már megunt könyvét esélyt adva neki, hogy új gazdára találjon. 

 

A Nyugati pályaudvar

 

Aktív Magyarország

Az Aktív Magyarország standon megmutatják, mennyi felfedeznivalót tartogatnak hazánk tájai! Az ország tizenhét térségére kapsz ajánlatokat kiadványaikban, ha gyalog, kerékpáron vagy evezve fedeznéd fel Magyarországot. A túrajavaslatok mellett különleges látnivalókat, kóstolnivalókat is találsz a füzetekben. Sőt, kerékpárra ülve tekerhetsz is Magyarország tájain vagy épp egy MOL Bubival a fővárosban – a VR-szemüveg biztosan megvéd a menetszéltől. Ha úgy érzed, nagyon otthon vagy az itthoni természetjárásban, tedd próbára magad egy kvízzel, és nyerj izgalmas ajándékot! 

 

 

Az Autómentes Nap programjai

Időpont: 2022. szeptember 22., csütörtök

Helyszín: programonként változó

 

Metrókoncert

Nem kell Londonig vagy Barcelonáig menned egy igazi metrókoncert-élményért. Az M4-es metró vonalán díjmentes élőzenei koncertet tartanak az Autómentes Napon.

Helyszín, időpont: Szent Gellért tér–Műegyetem metróállomás, 8:00–9:00

Fellépőnk, Havai Gábor közvetlen és bohém stílusával könnyen megtalálja a hangot közönségével. Saját szerzeményeit és kedvenc angolszász dalait játssza, egy szál gitárral, énekkel és lendületes dinamikával varázsol hangulatot hallgatóinak. Zenéjében a pop, a rock és az alternatív stílusok keverednek.

 

Metrókoncert a Szent Gellért téren 2022 májusában
Metrókoncert a Szent Gellért téren 2022 májusában

 

Kerékpáros- és gyalogosreggeli

Kezdd velünk a napod! A BKK munkatársai reggelivel várnak szeptember 22-én, csütörtökön reggel 7 és 9 óra között a Városháza parknál található MOL Bubi gyűjtőállomás mellett. Érkezz kerékpárral vagy gyalog, és indítsd a napot egy péksüteménnyel, gyümölccsel és innivalóval. Gyere, és reggelizz a BKK-val a napi munka vagy az iskolai feladatok előtt!

 

Forgalmi változások

Az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó Autómentes Hétvége miatt szeptember 17-én, szombat hajnaltól szeptember 18-án, vasárnap estig lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Fővám tér és a Lónyay utca között. A megváltozott közlekedési rendről itt olvashatsz.