Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg. Ezen a héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére, ösztönözve a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat alternatíváit.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre egyre népszerűbb hazánkban is: 2019-ben 292 település vett részt hivatalosan a programokon, ezzel – mintegy ötven ország versenyében – Magyarország a harmadik helyen végzett. A Covid‑19 világjárvány miatt elrendelt biztonsági korlátozások 2020-ban nem kedveztek az Európai Mobilitási Hét programjainak, mindössze 39 hazai önkormányzat csatlakozott a kampányhoz.

Az Európai Mobilitási Hét 2021-es szlogenje „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében”. Az idei téma a koronavírus-járvány idején – az Európában és szerte a világon – átélt nehézségek, tragédiák előtt tiszteleg. Emellett az egészségügyi válságból eredő lehetőségekre reflektál.

Ebben az évben az Európai Mobilitási Hét valamennyi város eredményeit ünnepli, hiszen a közösségi közlekedést folyamatosan és biztonságosan fenntartották a járvány legsúlyosabb időszakában is.

A tavaly elkezdődött folyamatok, mint például a megnövekedett aktív mobilitási eszközök és az alacsony vagy zérókibocsátású járművek további támogatást igényelnek.

Segíts, hogy városunk élhetőbb legyen!

 

 

Programok

 

Villamoskiállítás a Károly körúton

Az Autómentes Hétvégén (szeptember 18–19-én) elhozzuk Budapest legidősebb és legfiatalabb villamosait a Károly körútra. Megnézhetitek, mekkora a különbség a 100 éves favázas és az új CAF-villamos között. Honnan indultunk, és merre tartunk? – ezt megtudhatjátok a villamoskiállításon.

 

Lánchíd-történeti kiállítás

A Lánchíd már régóta Budapest látványképébe tartozik. Ismered a történetét? Gyere el, és bemutatjuk képekben az elmúlt évek legfőbb eseményeit, amelyeknek a Lánchíd volt a főszereplője. Legyünk büszkék arra, hogy ilyen kincset őrizhetünk a főváros szívében. A Lánchíd-történeti kiállítást két helyen tekintheted meg: a Jane Haining rakparton szeptember 18. és 19. között, valamint a Városháza parkban szeptember 17. és október 8. között.

 

Bringás reggeli

Kezdd velünk a napod! Idén is csatlakoztunk a Magyar Kerékpárosklub Bringázz a munkába! kampányához. A BKK munkatársai reggelivel várnak szeptember 22-én, 7 és 9 óra között a Városháza parknál található MOL Bubi gyűjtőállomás mellett. Érkezz saját vagy MOL Bubi bringával, és indítsd a napot egy péksüteménnyel, gyümölccsel és innivalóval. Gyere, és reggelizz velünk a napi munka vagy az iskolai feladatok előtt!

 


Kapcsolat

 

Budapesti Közlekedési Központ

Telefonszám: +36 30 774 1015, +36 30 774 1016

e-mail: sajtobkk.hu


 

Budapest Főváros Önkormányzata

Budapest-portál

 

Európai Mobilitási Hét

European Mobility Week