Programok

Európai Mobilitási Hét részletes programleírása


Andrássy Gasztro Sétány

A Gasztro Sétány elején, a Bajcsy-Zsilinszky útnál felállított színpadon délután 3 órától zenészek, zenekarok szórakoztatják a közönséget. Fellépnek többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszakos hallgatói, a Petőfi Musical Stúdió hallgatói és a pécsi fiatal tehetségek, az All Inclusive Delicates zenekar is. Szombat este másfél órás koncertet ad a több nyugat-európai fesztiválon is nagy sikerrel szereplő fergeteges világzenét játszó Bordó Sárkány zenekar, míg vasárnap az autentikus cigány zenét játszó Kále Lulugyi együttes teremti meg a jó hangulatot. A Gasztrosétány szombaton éjfélig, vasárnap pedig 22 óráig várja az enni-inni, szórakozni vágyó vendégeket.


MOBILITÁSI NAGYSZÍNPAD – Oktogon

Szombat (09.16.)

 • 10:00–10:30 Ünnepélyes megnyitó
 • 10:30–10:55 A Bartók Béla Konzervatórium hallgatóinak koncertje
 • 11:00–11:30 Ringató Családi koncert
 • 11:40–12:10 A Bethlen Téri Színház előadása
 • 12:15–12:25 Kizomba Club Hungary & Bachata Club Hungary
 • 12:30–12:50 D. Crew tánciskola bemutatója
 • 12:55–13:15 A girlySTREETDANCE tánciskola bemutatója
 • 13:20–13:55 Bethlen Téri Színház előadása
 • 14:10–14:40 Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje
 • 15:00–15:45 Ya Ou Feng és Baki József koncertje
 • 16:00 Pecsétgyűjtő játék sorsolása
 • 16:30–17:40 Pápai Joci koncertje

Vasárnap (09.17.)

 • 10:00–10:30 Holddal a Nap, gyermekkoncert, közreműködik: Draskóczy Lídia /hegedű, Gulyás Anna /ének, Hoszmann Ádám/ütőhangszerek, Szlama László/koboz, ének, Alex Torres/gitár, vokál
 • 11:00–12:00 Apacuka zenekar koncertje
 • 12:05–12:25 Harmony Style Dance Club táncbemutatója
 • 12:30–12:45 Capoeira bemutató
 • 13:00–13:40 Adrienn Miller koncertje
 • 14:00–14:30 Nagy Zsófi és mackó Miki duó koncertje
 • 14:35–14:55 Dance Craze Academy táncbemutató
 • 15:00–15:30 A Petőfi Musical Stúdió előadása
 • 16:00 A Pecsétgyűjtő játék sorsolása
 • 16:30–17:45 A Honeybeast együttes koncertje

BKK – Utcai aktivitások

BKK stand

Kíváncsi vagy, mi az az ökológiai lábnyom, és a tiéd mekkora? Játssz velünk, és nem csak ezeket tudod meg, de azt is, hogy mit tehetsz, hogy a környezettudatosabban élj! Kvízjátékunkban egyszerre két maximum 12 fős csapat vehet részt.

BKV

A BKV ezúttal közlekedési kvízzel várja a kilátogatókat, és az érdeklődők azt is megtudhatják, miért éri meg buszvezetőként dolgozni nálunk. Megmutatjuk az IK 630-as kabrió nosztalgiabuszunkat, illetve a hamarosan forgalomba kerülő hibrid Volvo buszt.

CSOPA - Csodák Palotája

Találkozzunk idén is az Autómentes Hétvégén a BKK sátra mellett! Ha tavaly jártál már az autómentes napokon az Andrássy úton, már jól ismersz minket! Ha még nem voltál, idén mindenképpen keresd meg a mi sátrunkat is! Kipróbálhatjátok, hogyan tudtok célozni egy pingpong labdával a beerpong asztalon, mennyire pendültök egy húron a társatokkal a páros labirintusban illetve hogy tudtok rakétát készíteni és röptetni a rakéta kilövő bázison, míg ha egy kicsit az elméteket is megdolgoztatnátok, várnak benneteket az ördöglakatok, melyek összerakása elkápráztathatja az egész családot.

MOL Bubi

Szeptember 16–17-én, az Európai Mobilitási Hétvégén, az Andrássy úton sokféle izgalmas programon vehettek részt. Szerencsét próbálhattok a MOL Bubi harmadik születésnapja alkalmából rendezett Instagram-játékban is. Készítsetek képe(ke)t az Andrássy út–Nagymező utca MOL Bubi gyűjtőállomásnál felállított fotófalaknál, majd töltsétek fel #szulinaposmolbubi hashtaggel az Instagramra! Ha szerencsések vagytok, akkor szeptember 18-án a húsz nyertes között lehettek, akik egy-egy ajándékcsomagot vihetnek haza MOL Bubi pólós Bernát plüssmackóval és újrahasznált molinóból készült dizájnpénztárcával. Gyertek el szombaton és vasárnap, 10 és 18 óra között a MOL Bubi gyűjtőállomáshoz, és vegyetek részt az Instagram-játékban! A játékról bővebben a molbubi.bkk.hu/szuletesnap oldalon olvashattok.

Budapest Közút

Az Andrásssy úton kiállított úthengert vagy közúti ellenőrző autót megtekintve képet kaphattok arról, hogy milyen az útépítők vagy az útellenőrök munkája.

Trükkös bicikli

Az első trükkös bringáink 2009-ben kezdték meg közönséghódító útjukat. A közönségnek és a véget nem érő bringaötleteknek köszönhetően újabb és újabb egy-, két- és háromkerekűek jelennek meg palettán.

Hátas tandem – Gondoltál már arra, hogy a menetiránynak háttal haladj kerékpárral? Ezt is megvalósítottuk. A hátas tandem lehetőséget ad arra, hogy két személy egymásnak háttal utazzon egy irányba. Éld át társaddal ezt a kalandot!

Szembetandem – Ha már unod az egyszerű bringázást, és kicsit feldobnád a napot, akkor próbáld ki párban a tekerést egymással szemben! Ülj fel erre a fantasztikus bringára barátoddal/barátnőddel, és tekerjetek, miközben egymás szemébe néztek. Trükkösebb és mókásabb ez a járgány, mint gondolnád.


Programok a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium területén

 • Elvarázsolt gyerekbirodalom játszósarokkal, fejlesztőjátékokkal és baba-mama sarok
 • Elme Wellness – 3D amőba, térbeli torpedó, taktikai társas és golyós ügyességi játékok
 • Természettudományos kísérleti bemutatók, pályaorientációs játékok, legórobot-bemutató
 • Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lounge-területén családi játékokkal, P+R parkolók gyűjtése a ParkolOK applikációval, virtuális Verda Viadal és dinamó versenypálya KTI–KRESZ-tesztek, közlekedésbiztonsági játékokkal várunk mindenkit
 • Hungaroring – Miniring program
 • MVM Zrt. és MVM Partner Zrt. – Az elektromos közlekedésé a jövő, avagy kipróbálható okoseszközök és játékok
 • Szerencsejáték Zrt. – Ismerkedés a magyar sport legendáival, kvízjáték és óriás csocsó

KÖZMŰ sétány

Főkert

Töltsd le az ingyenes BudapestGreen applikációt és fedezd fel az Andrássy út régi és új arcát!

Játékszabály:

 1. Töltsd le az appot vagy kérj nyomtatott segítséget!
 2. Keresd meg az ott szereplő attrakciókat és készíts velük szelfiket!
 3. Ha legalább 5-öt megtaláltál, gyere vissza hozzánk és váltsd különleges nyereményekre!
 4. Nyerhetsz napszemüveget, kulacsot, frizbit, strandlabdát!
 5. Használd a #BPGreenAutomentes2017 hashtaget a Facebookon és az Instagramon!

Vízművek

A Fővárosi Vízművek Zrt. standján játékos formában szeretnénk hívjuk fel a figyelmet az ivóvíz szerepére, a környezettudatos magatartás fontosságára. Lesz vízkóstoltatás, vízízteszt és vízkvíz is.

FCSM

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. interaktív vizes kísérletekkel várja a gyermekeket. A környezettudatos nevelő program keretében tanárok segítségével mutatják meg a szennyvíztisztítás folyamatát, az ehhez kapcsolódó kiadvánnyal pedig segítik a látottak és a hallottak könnyebb befogadását. Játékos kedvű látogatók egy szókirakós játék megfejtésével a csatornába nem engedhető anyagokat ismerhetik meg. A legügyesebbek jutalomban részesülnek.

FKF

Sátrunknál rajzos és egyéb foglalkozásokkal várjuk a gyermekeket és az érdeklődőket.

Főkétüsz

Bemutatószoba: biztonságos otthon–kéményellenőrzés-bemutató interaktív szoba.

A bemutatószoba célja egy átlagos otthonon keresztül bemutatni a kéményellenőrzés fontosságát, felhívni a figyelmet az ellenőrzéssel járó jogokra és kötelezettségekre, illetve a helytelen kémény- és tüzelőberendezéshasználat veszélyeire. Az interaktivitást az egyes problémás helyekre felakasztható táblák biztosítják, melyekkel az adott szoba, helyiség kéményseprő-ipari szempontból biztonságossá válik.

Gyerekeknek színező, gyerekrejtvények.

Kéményseprőjelmez felpróbálása kicsiknek.


Járművek és egyéb érdekességek

MÁV

Az idei Mobilitási Hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A korábbi évekhez hasonlóan a MÁV-csoport is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Mobilitási Hétvégén a budapesti Andrássy út az egész család számára érdekes programoknak ad otthont. A MÁV-csoport standján a nagyobbak kipróbálhatják a hajtányt, a kisebbek arcfestésen vehetnek részt. A MÁV-START mobilpénztáránál pedig információt kérhetnek, de akár vasúti jegyet is vásárolhatnak az utazni készülők.

GYSEV

Látogassanak el a GYSEV Zrt. standjára, az Izabella utca és a Csengery utca közötti szakaszon, ahol színes utazási ajánlatokkal, nyereményjátékkal, ajándéktárgyakkal és Cenki Tekivel várunk minden kedves érdeklődőt!

E-Mobi stand

Elektromobilitás az Autómentes Hétvégén! Látogassatok el szombaton 10 és 18 óra között az e-Mobi standjához, ahol rengeteg különleges elektromos járművel, izgalmas foglalkozással, játékokkal várjuk a család minden tagját.

Ezekkel a programokkal várunk:

 • elektromos autó bemutatás,
 • könnyű elektromos járművek kipróbálása: scrooser e-roller, airwheel, Yike Bike elektromos kelékpár, segway, hooverboard, e-gördeszka,
 • ismerkedés az e-autók töltőivel,
 • kerékpárral meghajtott sínautó verseny,
 • Flike elektromos drón szimulátor,
 • arcfestés és gyereksarok.

Volánbusz

A VOLÁNBUSZ Zrt. idén a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a FlixBus munkatársaival karöltve vár mindenkit, aki érdeklődik a közlekedés iránt. Standunkon a gyerekeknek szóló KRESZ-elmélettel és közlekedésbiztonsági foglalkoztatókkal, kiállított autóbuszokkal és meglepetésekkel készülünk.

Mercedes

Az EvoBus Hungária Kft. az idei évben egy új generációs Mercedes-Benz Conecto NGT (natural gas technology) városi, alacsonypadlós autóbuszt állít ki az Andrássy úton megrendezésre kerülő Autómentes Hétvége program keretében. Az új generációs Conecto autóbuszcsalád alternatív hajtáslánccal, első ízben kerül Budapesten bemutatásra, amely rendkívül csendes és alacsony káros anyag kibocsátású földgáz üzemű autóbusz.


Civil szervezetek

Vöröskereszt

Önkéntes véradás.

Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport az élhető, tiszta levegőjű városi környezetért dolgozik. A sátrunkhoz látogatóknak megmutatjuk a levegőben szálló legveszélyesebb por mennyiségét mérő műszerünket. Zajt is mérhetnek a hozzánk látogatók. Játékos formában megmutatjuk, hogyan lehetne élhetőbbé tenni az utcákat. Kérdőívünkön mindenki ellenőrizheti, mit tud a környezetbarát közlekedés jellemzőiről. Vándorkiállításunk a legveszélyesebb közlekedési ártalom, a szálló por veszélyeit és csökkentésének lehetőségeit mutatja be.

Magyar Közlekedési Klub

Környezetkímélő közlekedést, ezen belül jobb közösségi közlekedést! Mentsük meg a vasutat! Életteret a városlakóknak!

A MIZUglónk

A program lényege, hogy a kerületben élőkkel közösen határozzuk meg, milyen célok elérése szolgálja leginkább Zugló érdekét. Már a tervezés elejétől együtt dolgozunk, ezzel a közösségeket is erősítjük.

A MIZUglónk program ezt a párbeszédet jelenti; a kerület egészét érintő kérdésektől a kisebb helyi kezdeményezésekig partnerként dolgozunk a Zuglóban élőkkel. Mi nemcsak beszélünk, hanem kérdezünk is. Szakítunk azzal a módszerrel, hogy az érintetteket legfeljebb a kész, már megmásíthatatlan tervekről tájékoztatjuk. Arra törekszünk, hogy kialakuljanak azok a felelős helyi csoportok, amelyek az ott lakókat érintő kérdésekben dönteni tudnak. Részletek: www.mizuglonk.hu

Salvita

A Salva Vita Alapítvány által koordinált SEGÍTŐ VÁSÁRLÁS program célja, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét azokra a kiváló termékekre, amelyeket a fogyatékkal élő emberek készítettek. A Segítő Vásárlás termékek megvásárlásával Ön támogatni tudja a fogyatékos embereket, munkájukat és életkörülményeik javítását.

WWF

Adománygyűjtés, környezeti nevelés, szemléletformálás.

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóságának munkatársai környezetvédelmi foglalkozásokkal várják az érdek-lődőket, amelyeken a gyermekek és szüleik megismerkedhetnek a komposztálás folyamatával, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, jó gyakorlatával. Hallhatnak a gyakran elfelejtett, ugyanakkor a mindannyiunk életében jelenlévő zaj kérdéseiről, megnézhetik a „Fűts okosan!” vándorkiállítást, valamint számos egyéb játékkal bővíthetik környezetisme¬retüket, környezettudatosságukat.

Munka- Kör Alapítvány a Hallássérültekért

El tudod képzelni, milyen a „csendes” közlekedés? Ugye nem? A siket emberek nem hallják a közlekedési zajokat, mégis szerezhetnek jogosítványt, autót vezethetnek, és nekik is meg kell tanulniuk a KRESZ-t. Ha kíváncsi vagy, milyen jeleket használnak, keress minket a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért feliratú pavilonban! Játsszunk, tanuljunk együtt egyMÁS-ról! A hallássérültek által készített termékek megvásárlásával támogathatod kommunikáció fejlesztésüket, munkájukat!

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnénk elérni, hogy minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, és probléma esetén mindenki tudja, kihez fordulhat segítségért. Célunk, hogy egyszerre hívjuk fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, ugyanakkor megteremtsük azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

Az Andrássy úton nemcsak a Safer Internet Program és Lájkvadász társasjáték várja az érdeklődőket, hanem a piciket kifestő, a nagyokat kérdőív is.

Közlekedési Múzeum

Te mivel szoktál utazni? Kerékpárral, vonattal vagy busszal? Olykor nehezen találod a kulcsodat, bérle¬tedet a táskád alján vagy a zsebed mélyén? Tervezd meg és készítsd el újrahasznosítható anyagokból a személyre szabott praktikus utazási kellékeidet, kiegészítőidet (például bérlettokot, láthatósági kitűzőt, kulcstartót)! A Közlekedési Múzeum standján nem csupán egyedi ajándéktárgyakat alkothatsz, de a nemzetközi közlekedést is megismerheted kreatív infografikákon az Angliából év elején hazatért Ikarus 489 Polaris autóbusz fedélzetén, amellyel elsőként a Mobilitási Hétvégén találkozhatsz.

Deák 17 Galéria

A városban élünk nap mint nap, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek is tudatosan használják mindennapi környezetüket! Ebben segítünk kreatív foglalkozásainkkal: készítsd el saját gördeszka makettedet, vagy fesd színesre a 3D-s várost! A Deák 17 Galéria programjai ingyenesek, a részvételt 7 éves kortól ajánljuk.


Terézvárosi korzó

A VI. kerület 2017-ben is önálló programokkal mutatkozik be az Andrássy úton a Kodály körönd és a Bajza utca közti, mintegy 240 méteres szakaszon.

Az önkormányzat sátrában szakértők mutatják be a környezettudatos háztartásban használható termékeket, módszereket. Az ehhez kapcsolódó kvízjáték célja, hogy aktivitásra ösztönözzön minden résztvevőt. A helyes megfejtők apróbb ajándékokat kapnak, 13 és 17 órakor pedig mindkét napon értékes nyereményeket sorsolnak. Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere immár hagyományosan őszi gyümölcsökkel kínálja a látogatókat.


Magyar Állami Operaház programja

Szeptember 16.

 • 14:00 Hajós utcai Szfinx-terasz, Donizetti: A csengő
 • 16:00 Hajós utcai Szfinx-terasz, Donizetti: A bolondokháza
 • 18:00 Hajós utcai Szfinx-terasz, Menotti: A telefon
 • 19:00 Főbejárat előtti kivetítő, Wagner: A bolygó hollandi (felvételről)

Szeptember 17.

 • 14:00 Hajós utcai Szfinx-terasz, Donizetti: A csengő
 • 16:00 Hajós utcai Szfinx-terasz, Donizetti: A bolondokháza
 • 18:00 Hajós utcai Szfinx-terasz, Menotti: A telefon
 • 19:00 Főbejárat előtti kivetítő, Minkus/Messerer: Don Quijote című (balett, felvételről)

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.