Mobilitás

SÉTÁLJ VELÜNK!

Az EURÓPAIMOBILITÁSIHETET minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg. Ezen a héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésére és népszerűsítésére, és arra ösztönzik a lakosságot, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat mellőzésének alternatíváit.

Európában és világszerte egyaránt töretlenül növekszik az EURÓPAIMOBILITÁSIHÉT 2002-es bevezetése óta népszerűsített intézkedéseinek hatása. 2018-ban a kampány minden addigi részvételi rekordot megdöntött: 54 ország 2792 városa és nagyvárosa szervezett tevékenységeket az adott hét idején. A részt vevő városok több mint fele hajtott végre állandó intézkedéseket – összesen 8848-at –, elsősorban a mobilitásmenedzsment, az akadálymentesítés, valamint az új vagy felújított kerékpáros infrastruktúra területén.

A hét az Autómentes Napon éri el csúcspontját. A részt vevő városok ekkor egy teljes napon át egy vagy több területet kizárólag a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedés igénybe vevőinek különítenek el. 2018-ban 1153 város ünnepelte az Autómentes Napot.

Az EURÓPAIMOBILITÁSIHÉT 2019-es felhívása: „Sétálj velünk!”. Ezzel az idei év központi témája a „Biztonságos séta és kerékpározás”, ami világosan kiemeli azt a közlekedési módot, amit gyakran alábecsülünk. A gyaloglást.

A 2019-es EURÓPAIMOBILITÁSIHÉT kampánya arra ösztönzi az embereket, hogy válasszanak aktív közlekedési módokat, illetve kombinálják a sétát és a kerékpározást a közösségi közlekedéssel. A rugalmasságon kívül a gyaloglás és a kerékpározás számos olyan előnnyel is jár, mint amilyenek, például, a társadalmi és gazdasági hozzáférhetőség, a megbízhatóság, a kibocsátásmentesség és az egészségre gyakorolt pozitív hatás. Hogy mindezek az előnyök megvalósulhassanak, a köz számára a sétának és a kerékpározásnak nemcsak biztonságosnak kell LENNIE, de annak is kell TŰNNIE. A biztonságos és hozzáférhető infrastruktúra nem más, mint befektetés a társadalom számára.

És ne felejtsük el: MINDANNYIAN felelősek vagyunk azért, hogy minden közlekedő megkapja a kellő tiszteletet, és biztonságban érezze magát.

Tegyük sétálhatóvá és biciklizhetővé – azaz élhetővé – városunkat!

2019-ben sétálj velünk!